Candidatul lui Macron la Primăria Parisului se retrage după apariţia pe internet a unui video cu caracter sexual

Candidatul lui Macron la Primăria Parisului se retrage după apariţia pe internet a unui video cu caracter sexual

Candidatul susţinut de preşedintele francez Emmanuel Macron la Primăria Parisului, Benjamin Griveaux, a anunţat vineri că îşi retrage candidatura. Asta după difuzarea pe internet a unui video cu caracter sexual, transmit agențiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

În urma unor „atacuri nedemne (...) am decis să-mi retrag candidatura în alegerile municipale din Paris. Această decizie mă costă, dar priorităţile mele sunt foarte clare. Pe primul loc se află familia mea, după cum vă daţi seama”, a explicat el pentru AFP.Un site a difuzat, miercuri seara, un video cu caracter intim şi mesaje explicite ce i-ar fi fost adresate de Griveaux unei femei. Materialele au fost distribuite joi seara pe reţelele sociale.„Anunţându-mi candidatura la Primăria Parisului, cunoşteam duritatea luptei politice”, a afirmat Griveaux, într-o scurtă declaraţie televizată.„De peste un an, eu şi familia mea am fost supuşi afirmaţiilor defăimătoare, minciunilor, zvonurilor, atacurilor anonime, dezvăluirii unor conversaţii private furate, precum şi ameninţărilor cu moartea”, a spus el.„Un site şi reţele sociale au distribuit atacuri nedemne ce pun în cauză viaţa mea privată. Familia mea nu merită aşa ceva”, a continuat Griveaux.Fostul purtător de cuvânt al Guvernului este considerat un apropiat al preşedintelui Macron şi unul din primii săi susţinători politici. Griveaux a precizat pentru AFP că a discutat joi seara cu Macron, care l-ar fi asigurat de sprijinul său, indiferent ce decizie va lua, invitându-l să-şi protejeze familia.Griveaux, în vârstă de 42 de ani, este unul din aşa-numiţii „Macron boys”, grupul care l-a ajutat pe fostul bancher de investiţii să ajungă la Palatul Elysee. El urma să aibă un rol central în tentativa lui Macron de a controla Primăria Parisului pentru a-şi construi o bază locală de putere pentru partidul său LREM.

Materialul video, publicat de un rus

Publicitate

Artistul contestatar rus Piotr Pavlenski, refugiat în Franţa, a declarat că el este cel care a postat online imaginile video care au provocat retragerea lui Griveaux. De altfel, pe site-ul care le-a difuzat, textul însoţitor era semnat „Piotr Pavlenski”.„El afirmă că deţine acest video de la o „sursă” care avea o relaţie consimţită cu Benjamin Griveaux”, scrie pe site-ul său cotidianul Libération, care a purtat o discuţie telefonică joi seara cu artistul rus. Acesta a explicat că a dorit să „denunţe ipocrizia” lui Benjamin Griveaux.„Este cineva care se sprijină în permanenţă pe valorile familiale, care spune că vrea să fie primarul familiilor şi îşi citează mereu ca exemplu soţia şi copiii. Dar se poartă exact invers”, a declarat el pentru Libération. „Vrea să fie şeful oraşului şi îşi minte alegătorii. Trăiesc acum în Franţa, sunt parizian, este important pentru mine”, a adăugat artistul în vârstă de 35 de ani.În 2017, Pavlenski a dat foc faţadei unei sucursale a Băncii Franţei, în cadrul unui „performance” artistic intitulat „Eclairage”. Pentru această faptă a fost condamnat în ianuarie 2019 la doi ani de detenţie cu suspendare.În 2016, Pavlenski, care se revendică de la „arta politică”, a executat în Rusia şapte luni de detenţie, iar apoi a fost condamnat la o amendă pentru că a dat foc porţilor sediului fostului al KGB la Moscova.Piotr Pavlenski şi partenera sa, Oksana Şalighina, au obţinut azil politic în Franţa în 2017.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal