V-ați dori să compostați deșeurile vegetale, dar singurul impediment care vă stă în cale este faptul că trăiți la bloc? Veste bună – s-a găsit deja o soluție. Este vorba de metoda Bokashi. Astfel, deșeurile se precompostează, adică le fermentați sau le transformați într-o murătură până aveți ocazia să le duceți la o ladă de compost. Asta face și Eugen Guzun de aproape trei ani, care ne-a povestit experiența lui în video de mai jos.
„Tărâțele bokashi sunt tărâțe obișnuite doar că au fost inoculate cu bacterii eficiente, de exemplu, lactobacil, drojdii și bacterii fotosintetice purpurii. Ele, împreună, ne permit să avem o fermentație aerobă controlată. Astfel, noi prezervăm aceste deșeuri până la momentul când avem ocazia să le evacuăm”, a spus activistul de mediu.
Totul este sau, cel puțin, pare a fi simplu. Pentru a testa procesul aveți nevoie de cel puțin două găleți de plastic și, bineînțeles, de tărâțe bokashi.
„Într-un vas colectăm toate deșeurile, tot ce se acumulează timp de o zi. La sfârșitul zilei, acest container primar îl adăugăm la căldarea de bază. Când adăugăm noul strat de deșeuri, presărăm cu tărâțe. Putem să presăm aceste deșeuri, de exemplu, cu o hârtie, ca să iasă aerul dintre particule. Astfel, se eliberează mult spațiu. Și această hârtie, la fel, o lăsăm acolo să fermenteze. Este bine să adăugăm hârtie și carton, fiindcă ele absorb excesul de umezeală. La final, închidem căldarea bine până la următoarea dată”, a explicat tânărul acets proces.
Iar când găleata va fi plină vârf, se lasă la fermentat cel puțin zece zile. Între timp, puteți colecta deșeurile compostabile în cea de-a doua căldare, după aceeași procedură.
„Miros urât nu este, dar nu pot să spun că nu există niciun miros. O să fie situații când o să fie mai multă umiditate și o să simțiți mirosul de murătură. Un avantaj al acestei metode e că permite compostarea chiar și a resturilor de proveniență animală, produse lactate sau pește, carne, oase”, a menționat acesta.
Așadar, după ce materia organică adunată a fost fermentată, aceasta poate fi dusă la o ladă de compost sau poate fi îngropată în locul în care vă doriți să plantați, de exemplu, un arbore.
Tehnica poate părea prea complicată pentru unii. Nu este pentru cei care se tem să-și murdărească mâinile, atenționează Eugen.
„Pe parcurs, am avut situații când au fost oameni foarte mulțumiți, care au spus că li s-a schimbat viața. Dar au fost și oameni care au rămas dezamăgiți. Sunt și oficii mici, instituții care la fel testează deja de câțiva ani și sunt foarte mulțumite. Exemplul Ambasadei Suediei, care deja de doi ani compostează”, a spus Eugen Guzun.
Tânărul face parte din grupul de inițiativă care a pus pe roate platforma „Ask a Worm”. Scopul proiectului este de a-i ajuta pe cei care doresc să încerce metoda Bokashi.
Subiectul a fost reflectat pe larg în materialul „Compostarea sau cum scăpăm util de deșeurile vegetale”. Acesta face parte dintr-un proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA.
Menționăm că proiectul este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.