Potrivit studiului, moldovenii sunt dispuși să respecte legislația fiscală. Singura condiție e ca instituțiile să fie funcționale și legitime. Prin urmare, pe termen lung, autoritățile publice ar trebui să se axeze pe îmbunătățirea calității instituțiilor și asigurarea transparenței, precum și reducerea corupției.
Astfel, în ultimii ani, economia subterană din Moldova s-a dezvoltat și s-a extins constant din cauza corupției și activității ineficiente a instituțiilor.

Studiul a fost realizat de Expert-Grup în parteneriat cu ASEM și laboratorul de economie experimentală din Montpellier, Franța. Acesta se bazează pe o serie de experimente economice în Moldova și Franța în cadrul căruia au participat peste 500 de oameni din ambele țări.
Astfel, în urma experimentelor, s-a constatat că moldovenii se simt mai obligați să achite impozitele decât oamenii din Franța, atunci când nu există informare socială și nu există denunțare. Un alt rezultat arată că persoanele sunt foarte influențați de acțiunile celorlați și informarea în societate. Astfel, rata de declarare a unei persoane este corelată pozitiv cu ratele de declarare ale celorlalți participanți pe care acea persoană îi observă în experiment, iar observarea unei evaziuni fiscale are efecte negative puternice asupra conformării fiscale.
„Până în prezent, politicile de combatere a evaziunii fiscale nu au luat în considerație factorii psihologici care explică deciziile individuale ale oamenilor să practice evaziune fiscală.”, a menționat Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.
Astfel, din cauza existenței economiei subterane, bugetul public anual nu încasează venituri în mărime de cel puțin 9-10 miliarde de lei. Suma veniturilor fiscale potențiale este însă mai mare, deoarece nu s-au luat în calcul pierderile din producția ilegală în economia națională. Până în anul 2009 doar circa 20% din veniturile totale ratate către buget puteau fi atribuite evaziunii fiscale, dar apoi ele au crescut până la 37-38% sau aproximativ 3,5 miliarde lei în prezent.
Vezi aici studiul Expert-Grup:
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.