Oameni ca tine: Măturătorul de regrete. Povestea bărbatului care învață în fiecare zi să-și iubească meseria și să-și accepte destinul (VIDEO)

Oameni ca tine: Măturătorul de regrete. Povestea bărbatului care învață în fiecare zi să-și iubească meseria și să-și accepte destinul (VIDEO)

O melodie rusească despre iubire umple văzduhul. În jur, o ploaie măruntă de iarnă neîmplinită, contrastează fals cu vocea subțire a femeii ce-și cântă din toți plămânii dragostea. Soarele și-a luat liber, iar norii se mișcă bezmetici dintr-o parte în alta. Sprijinindu-și degetele osoase de mânerul unui cărucior improvizat, un bărbat trecut de a doua tinerețe înfruntă cu tălpile bocancilor mari stropii uzi tăvăliți pe asfalt. Geaca-i ponosită nu se asortează deloc cu pantalonii verzui, în schimb ochii jucăuși și buni se pliază cum nu se poate mai bine pe zâmbetul cald care îi răsare periodic din colțul gurii. Din buzunarul interior al gecii, se ivește discret un buton pe care bărbatul îl tot mișcă încolo și înapoi adaptând volumul muzicii sau sărind peste vreo piesă mai tristă. Pentru domnul Eugen muzica este un supliment fără de care ziua nu ar avea sens. Dar poate că nici viața...

Îl vedeam în fiecare dimineață. Fie mătura, fie îndesa frunzele uscate în coșul căruciorului. Făceam schimb de priviri. Ne salutam în limba rusă. Indiferent dacă era cald sau frig afară, dacă ploua sau era soare - domnul Eugen era la datorie. Uneori le dăruia femeilor care treceau pe alături flori rupte din cine știe ce parcelă. Alteori le zâmbea, sau punea o anumită melodie atunci când le vedea.

Publicitate

În spatele căldurii din privire se află, însă, și tristețe, și dezamăgire, și durere. De fiecare dată când dă cu mătura își amintește că ar fi putut să aibă o altă viață. Spune că nu are o meserie de vis, dar o face, totuși, cu plăcere. Când vorbește despre fericire, folosește cuvinte simple, le articulează, apoi le lasă slobode.

Fericirea este credința, speranța și dragostea.

Autor:

De 20 de ani face același lucru: mătură și strânge. Nu reușește să obosească pentru că nu se gândește la greutăți. Pur și simplu le trăiește și le acceptă. Îi plac diminețile pentru liniștea cu care vin și pentru că îi oferă posibilitatea de a se convinge că toate trec - și cele bune, și cele rele.

Are familie, dar spune că se simte mai mereu singur. Când are nevoie să respire mai adânc, dă muzica mai tare. Știe pe dinafară toate refrenele și le include în funcție de situație și de dispoziție.

Când ai o meserie nu prea plăcută, cum e a mea, muzica te ajută mult

Autor:

Nu prea vorbește despre propria persoană. Face slalom printre întrebări și zâmbește. Iar și iar. Este felul său de a-și păstra lumea doar pentru el. Sub căciula tineresească îndesată pe vârful capului i se ascunde părul cărunt. Sub el, o întreagă filozofie de viață. Domnul Eugen iubește viața. Își amintește cu emoție de tinerețe, de femeile pe care le-a iubit, de buzele pe care le-a sărutat și de havuzul din Grădina Publică Ștefan cel Mare - monument tacit al multor sentimente.

Râde când aude că oamenii se consideră liberi. Este convins că libertatea în formă pură este o noțiune inventată, doar un cuvânt sare și el, la rândul lui, e legat cu o funie invizibilă de o deprindere, de un om, de o slăbiciune.

În principiu, ce este libertatea? Ea de fapt nu există

Autor:

Își împarte iubirea, emoțiile și bucățile de pâine cu salam cu o pisică hoinară pe care a găsit-o într-o curte de bloc. Felina i-a simțit sufletul cald și a decis să-i devină parteneră, sfetnică și confidentă. Se înțeleg din priviri. El o alintă spunându-i că este o prințesă. Ea îl răsplătește torcând liniștită pe spatele său, coborându-i pe brațe, întorcându-se cu coada fuior și învăluindu-i cu blana moale și fină gâtul acoperit de riduri.

Una dintre filozofiile de viață ale măturătorului are legătură cu felul în care își face munca. Spune că, indiferent de poziția pe care o ocupă și de lucrul pe care îl face, omul este dator să ofere tot ce are mai bun. Să pună pasiune și iubire în acțiuni.

Eu vin la muncă cu dorința nu doar de a-mi face treaba, ci de a o face bine.

Autor:

Nu are regrete. Știe că nu-și poate schimba trecutul și nici nu-și poate influența viitorul, iar asta îi conferă o liniște pentru care încă nu a găsit explicații. În cei 70 de ani a trăit de toate, dar spune că știe că lucrurile bune încă urmează să vină. Este îndrăgostit de tinerețe și este convins că vârsta este doar o cifră căreia nu-i dă nici importanță și nici drept de vot.

Nu regret, nu sun, nu plâng. Vreau să fiu veșnic tânăr.

Autor:

Cerul s-a mai răzbunat, iar o lumină nesigură își face loc cu coatele prin văzduhul din care răsună o melodie rusească despre iubire. Vocea subțire a femeii ce-și cântă din toți plămânii dragostea pulsează fals peste iarna neîmplinită ce-și dă aere de primăvară.

Sprijinindu-și degetele osoase de mânerul căruciorului improvizat, domnul Eugen își poartă cu mândrie a doua tinerețe înfruntând cu tălpile bocancilor mari stropii uzi tăvăliți pe asfalt. Știe că geaca-i ponosită nu se asortează deloc cu pantalonii verzui, dar mizează pe ochii jucăuși și buni care se pliază cum nu se poate mai bine pe zâmbetul cald ce îi răsare periodic din colțul gurii.

Rotește discret butonul casetofonului ce se ivește din buzunarul interior al gecii și include o melodie despre frumusețea vieții. Pentru el muzica este un supliment fără de care ziua nu ar avea sens. Dar poate că nici viața...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal