Istoria fondării companiei „Asconi” începe în anul când antreprenorul Anatol Sîrbu decide să cumpere una din vinăriile din regiunea Puhoi. „Tatăl meu avea studii în vinificație și a decis să fondeze compania în perioada când erau vremurile mai grele. A cumpărat această vinărie, care a fost construită în 1960, și am început să investim în modernizare. Au fost necesare foarte multe investiții. Una din cele mai mari investiții - am plantat vița de vie”, a spus fiul directorului companiei „Asconi”, Andrei Sîrbu.

Capacitatea liniei de îmbuteliere în cadrul companiei „Asconi” este de 6000 de sticle pe oră.

Până în anul 2000, piețele principale de export ale vinăriei erau fostele țări CSI: Rusia, Belarus, Ucraina și Kazahstan. „Vinurile noastre sunt destinate exportului. Imediat după embargoul din 2006 am decis să lucrăm exclusiv cu piețele europene, cele din China, iar mai nou şi în Africa. A fost o lecție pe care am însușit-o și acum avem rezultate îmbucurătoare”, a precizat Andrei Sîrbu.

Întreprinderea produce anual circa 4 milioane de sticle cu vin. „Baza este în Uniunea Europeană, pentru că piața este mult mai sigură și stabilă. Exportăm în UE circa 40% din acest volum. Avem export în câteva țări africane, care sunt în jur la 20% din volum. Restul este exportat prin SUA, China, Japonia”, a subliniat el.

Sîrbu a menționat că piața europeană este foarte importantă pentru vinurile „Asconi”. „Este o piață foarte complicată, concurența este mare, dar merită pentru stabilitatea care ți-o dă această piață. Din punct de vedere documental este simplu. După semnarea Acordului a devenit mai simplu, partenerii noștri europeni au devenit mai încrezători în produsul nostru”, a conchis managerul companiei „Asconi”.

Andrei Sîrbu a precizat că „Asconi” își dorește să extindă exportul de vinuri moldovenești în mai multe țări europene. Pentru aceasta, anual, compania investește în tehnică performantă și creează relații de cooperare cu partenerii europeni.

După intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, Moldova a înregistrat o creștere de 26% a exportului de vinuri.

Precizăm că, de la 1 septembrie 2014, cetățenii moldoveni beneficiază de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova cu Uniunea Europeană. Astfel, orice producător autohton care a implementat standardele europene poate exporta pe piața UE fără taxe vamale.

Acest reportaj este posibil datorită ajutorului generos al poporului American oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin companiei Interakt și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!