Deputatul „Pro Moldova”, Vladimir Cebotari, speră că partidul foștilor democrați va fi înregistrat până intră în vigoare noua prevedere cu privire la formațiunile politice. „Avem multe partide, într-adevăr, dar vrem un partid sincer, cu oameni sinceri. Am examinat opțiunile de a încerca de a convinge alte partide de a merge împreună, însă grupul nostru a găsit de cuviință să o pornească de la zero”, spune Cebotari.
Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, nu crede că asta e o idee bună.
„E o exagerare, riscăm să crească numărul partidelor cu sute, cu miile. Fiecare trei oameni să facă partide? Poate nu-i rău într-o țară cu democrație deazvoltată, stabilă. Dar dacă avem sărăcie, manipulare, toate aceste partiduțe pot fi folosite în alte scopuri. Dar să nu uităm că se deschid portițele pentru partidele regionale. Nu cred că e cea mai strălucită idee”, crede deputatul PPDA.
Colegul său de partid nu-i împărtășește ideea.
„Cred că înainte prevederile erau draconice, restrictive, creau impedimente la libera asociere a persoanelor. Totuși, trebuie să ne ferim de extreme. Dacă partidele se înscriu ca o organizație obștească e o mică problemă, dar nici actualele condiții nu reprezintă o cale”, spune deputatul Igor Grosu.
Pe 25 februarie, Curtea Constituțională (CC) a stabilit că condiția criteriului numeric și al reprezentativității teritoriale prezintă un obstacol greu de depășit la înregistrarea unui partid politic, așa cum pragul ridicat limitează în mod excesiv beneficiul libertății de asociere în partide politice.
În prezent, la momentul formării partidului, formațiunea să numere minim patru mii de persoane și ca acestea să fie domiciliate în cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, dar nu mai puțin de 120 de membri în fiecare din unitățile menționate.
Hotărârea urmează să fie aplicată începând cu data de 31 iulie. Până atunci, Parlamentul urmează să revadă Legea cu privire la partidele politice și să vină cu modificări.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.