*Acest material este sponsorizat

Cum pot lucra eficient agricultura și tehnologiile? Detalii s-au discutat la AgTech - primul eveniment din țară dedicat digitalizării agriculturii

Cum pot lucra eficient agricultura și tehnologiile? Detalii s-au discutat la AgTech - primul eveniment din țară dedicat digitalizării agriculturii

AgTech - primul eveniment din Republica Moldova dedicat digitalizării agriculturii s-a desfășurat recent la Chișinău. Peste o sută de participanți, printre care agricultori, experți, reprezentanți ai instituțiilor de profil, dar și tineri gata să implementeze tehnologiile digitale în agricultură au interacționat timp de câteva ore în cadrul platformei AgTech, organizate de portalul Agrobiznes la Tekwill.  

„Tehnologiile digitale sunt viitorul agriculturii, iar încercările de a le ignora stagnează dezvoltarea sectorului. Avem exemple de succes la acest capitol - fermieri din Republica Moldova care au automatizat activitatea întreprinderii, astfel crescând esențial profitabilitatea. Ne bucurăm de popularitatea evenimentului, inclusiv de faptul că numărul participanților a fost dublu față de cel planificat inițial, iar numărul persoanelor ce și-au dorit să participe la eveniment a fost de peste 3 ori mai mare. Aceste rezultate confirmă - digitalizarea este viitorul agriculturii din Republica Moldova. Ne propunem și în continuare să organizăm evenimente tematice, ce vor ajuta fermierii să facă față provocărilor din sector”, a relatat Sergiu Jaman, fondatorul Agrobiznes.

Avem toate premizele necesare pentru aceasta

Internetul obiectelor (IoT), robotica, inteligența artificială și volumele mari de date demult nu mai țin de viitor, ci sunt aplicate de fermieri din întreaga lume și contribuie esențial la eficientizarea proceselor.

Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova, susține că Republica Moldova are toate premisele necesare pentru a implementa cu succes tehnologiile digitale în agricultură. Astfel, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională a fost partenerul evenimentului AgTech. 

„Evenimentul AgTech organizat de Agrobiznes este o platformă uimitoare concentrată pe agricultură, menită să asigure dezvoltarea produselor cu valoare adăugată, care, de altfel, reprezintă una din prioritățile USAID. Tehnologiile se dezvoltă într-un ritm incredibil, inclusiv în Republica Moldova, și pentru ca țara să continue să fie competitivă regional, dar și la scară globală, trebuie să poată implementa ultimele inovații și tehnologii în agricultură”, a menționat Scott Hocklander.

Digitalizarea – O nouă etapă în evoluţia agriculturii

Digitalizarea agriculturii îmbunătățește condițiile de lucru pentru fermieri, reduce impactul negativ al agriculturii asupra mediului, dar și asigură o rentabilitate mult mai sporită a întreprinderii.

Pentru unii fermieri din Republica Moldova, utilizarea tehnologiilor digitale a devenit o activitate de rutină, pentru alții, pare a fi ceva rupt de viitor. AgTech - Digitalizarea agriculturii în Moldova a reunit cele mai bune companii din țară ce furnizează aceste tehnologii și fermieri ce le implementează cu succes.

„Am majorat eficiența, am facilitat planificarea, lucrările, dar și vânzările și am reușit să îmbunătățim esențial procesul de lucru - toate acestea au fost posibile datorită digitalizării. În cadrul întreprinderii, procesele sunt gestionate datorită platformei Cropio, stației meteo, dronelor și sistemului de autoghidare. Totodată, monitorizăm consumul de combustibil, starea solului și toate procesele ce ar putea avea impact asupra producerii. Digitalizarea este un instrument perfect, trebuie doar să nu-ți fie frică să-l utilizezi”, a explicat Maxim Vrabie, producător. 

Zeci de tineri pasionați de tehnologii, dar și cu scopuri bine definite, nu au ratat șansa de a participa în cadrul AgTech. Fie din dorința de a face digitalizarea o parte integră a afacerii în care sunt implicați sau poate chiar pentru a dezvolta noi produse, aceștia au ajuns a fi cei mai activi participanți ai evenimentului. 

„AgTech reprezintă o oportunitate enormă de a face cunoștință cu experți din sector, ceea ce este foarte important pentru mine. Plus, digitalizarea agriculturii este tema tezei de licență pe care urmează să o susțin. Fiind pasionat de tehnologii, îmi doresc cât mai mulți fermieri să opteze pentru acestea. Evenimentul a fost de-a dreptul minunat, iar pentru noi, tinerii, participarea în cadrul acestora este o oportunitate enormă”, a spus Vasile Dubceac, student.  

Ce oferă digitalizarea agriculturii?

8% din fermierii din SUA prelucrează 65% din pământul arabil, iar în Europa 5% din fermieri prelucrează mai mult de jumătate din terenuri. Acest lucru le reușește datorită automatizării. Digitalizarea face posibilă măsurarea de la distanță a stării solului, o mai bună gestionare a apei, monitorizarea culturilor și a întregii ferme având la îndemână telefoane, tablete, senzori pe teren, drone și sateliți.

Pe lângă toate acestea, digitalizarea poate îmbunătăți condițiile de lucru pentru fermieri și reduce impactul negativ al agriculturii asupra mediului. Totodată, fluxurile de date agricole îmbunătățite pe întreg lanțul agroalimentar generează foarte multe avantaje pentru cei implicați, inclusiv pentru fermieri și pentru părțile interesate din sectorul distribuției și al comerțului cu amănuntul.

Despre Agrobiznes

Agrobiznes s-a lansat pe piața media din Republica Moldova în decembrie 2012. Fiind un proiect unic și având o politică editorială echilibrată, a reușit în scurt timp să cucerească inimile publicului, devenind sursa principală de informații pentru establishmentul agricol din țara noastră. În paginile site-ului Agrobiznes sunt publicate zilnic, 24/7, zeci de știri, interviuri, idei de afaceri, istorii de succes, sfaturi utile și informații de ultimă oră din

P.

Vezi și aceste știri
Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”

Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”

Solicitările de explicații din partea Guvernului în privința șefului suspendat al PG, făcute publice de CtEDO. Ce solicită și propune Înalta Curte

Solicitările de explicații din partea Guvernului în privința șefului suspendat al PG, făcute publice de CtEDO. Ce solicită și propune Înalta Curte

Bilanțul atacului asupra centrului comercial din Kremeciuk: 18 decese și 36 de oameni dați dispăruți (GALERIE FOTO)

Bilanțul atacului asupra centrului comercial din Kremeciuk: 18 decese și 36 de oameni dați dispăruți (GALERIE FOTO)

Advertoriale
Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

Boala „dinților frumoși” sau parodontoza. Ce presupune această maladie?

Boala „dinților frumoși” sau parodontoza. Ce presupune această maladie?

Restaurantul panoramic Toro Center - spațiu de afaceri ofertant și priveliște superbă

Restaurantul panoramic Toro Center - spațiu de afaceri ofertant și priveliște superbă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Zelenski: Un atac din Transnistria va fi o palmă, la care Ucraina va răspunde cu o lovitură
 • 2
  Primele imagini din cadrul vizitei Maiei Sandu în Ucraina. Șefa statului a fost în Borodianca, Bucea și Irpini (FOTO. VIDEO)
 • 3
  Maia Sandu s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski (VIDEO)
 • 4
  Armata rusă a lovit un centru comercial în care s-ar fi aflat peste o mie de persoane. UPDATE: 10 persoane au decedat și 40 au fost răniți (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.