Moldovenii obișnuiesc să depună sume de bani la bancă pentru o anumită perioadă mai mult în moneda națională decât în oricare altă valută. Astfel, pentru depozitele deschise în prima lună din anul 2020 soldul final a fost de aproximativ 40 de miliarde de lei pentru cele acceptate în lei moldovenești și cca 28 de miliarde de lei pentru depozitele acceptate în valută străină, se arată într-un raport postat pe site-ul Băncii Naționale a Moldovei.
Reieșind din volumul depozitelor pentru luna ianuarie, am clasificat mai jos băncile comerciale care dețin cel mare sold bancar la acest capitol.
BC „MOLDOVA - AGROINDBANK” S.A.
Moldova Agroindbank, în luna ianuarie a numărat aproximativ 11,5 miliarde de lei pentru totalul de depozite acceptat în lei moldovenești, iar pentru cele în altă valută suma a fost de aproximativ 9 miliarde de lei.
BC „Moldindconbank” S.A.
Pe a doua poziție este Moldindconbank, reieșind din volumul depozitelor deschise. Astfel, depozitele acordate în lei moldovenești au constituit 9,5 miliarde de lei. Volumul celor acceptate în altă valută a fost de cca 4,5 miliarde de lei.
B.C. „VICTORIABANK” S.A.
Clienții de la Victoriabank au deschis depozite în valoare de peste 6 miliarde de lei în moneda națională. În cazul celor în altă valută, suma lor a fost de cca 5 miliarde de lei, cu aproximativ 500 de milioane de lei mai mult decât pentru cele de la Moldinconbank.
Mobiasbanca - OTP Group S.A.
Pe următoarea poziție este Mobiasbanca, care numără o valoare de aproximativ 5,3 miliarde de lei pentru depozitele deschise de clienți în lei moldovenești. Suma clor deschise în altă valută a fost de cca 4,1 miliarde de lei, recalculate la cursul oficial al leului moldovenesc valabil la data gestionară.
B.C. „EXIMBANK” S.A.
Pentru luna ianuarie a anului 2020 Eximbank nu a întrecut valoarea de 2 miliarde de lei pentru depozitele acceptate în lei moldovenești, iar cele în altă valută au constituit cifra de 1,3 miliarde de lei.
„FinComBank” S.A.
În ceea ce privește FinComBank, soldul pentru depozitele deschise de clienți în lei au fost de cca 1,5 miliarde de lei, iar pentru cele în altă valută, suma a fost și mai mică, aproximativ 900 de milioane de lei.
B.C. „ProCredit Bank” S.A.
Și mai mică a fost valoarea depozitelor în monedă națională, în prima lună a anului la FinComBank, dar suma pentru cele în altă valută a întrecut-o pe cea de la FinComBank. În primul caz, valoarea a fost de circa un miliard de lei, iar pentru al doilea – puțin peste un miliard.
B.C. „ENERGBANK” S.A.
Nici valoarea depozitelor de la Energbank nu a depășit cifra de 1,2 miliarde de lei pentru cele acceptate în lei moldovenești, iar în cazul celor în altă valută soldul de la sfârșitul lunii a fost de puțin peste 560 de milioane de lei.
BCR Chisinau S.A.
Doar în cazul Băncii Comerciale Române Chișinău valoarea depozitelor în altă valută a depășit-o pe cea în lei moldovenești cu cca 150 de milioane de lei. Suma depozitelor deschise în monedă națională a fost puțin peste 820 de milioane de lei.
B.C. „COMERTBANK” S.A.
Potrivit raportului, cifrele pentru Comerțbank au fost de cca 600 de milioane de lei pentru depozitele deschise în lei și de peste 450 de milioane pentru cele în altă valută.
BC „EuroCreditBank” S.A.
Pe ultima poziție se situează EuroCreditBank cu sume de circa 480 de milioane de lei, în cazul celor în monedă națională și puțin peste 370 de milioane de lei pentru cele acceptate în altă valută.
În urma analizei tipurilor de depozite, cei mai mulți moldoveni optează pentru depozite la termen cu dobândă, care nu permit depuneri sau retrageri ulterioare până la termenul stabilit inițial. La sfârșitul lunii ianuarie suma pentru acestea a fost de peste 19 miliarde lei pentru cele în monedă națională, iar pentru cele în altă valută de aproximativ 13 miliarde de lei. Acestea sunt urmate de cele la vedere fără dobândă în altă valută (cca 10 miliarde de lei), diferența dintre ele și depozitele la vedere fără dobândă în moneda națională fiind de puțin peste un miliard de lei.