
Avocații lui Morari au cerut recuzarea procurorilor
Ședința preliminară în primul dosar al fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost amânată. Asta după ce avocații au cerut recuzarea echipei formate din patru procurori, care urma să prezinte acuzarea de stat. Procurorii au cerut amânarea ședinței, deoarece au nevoie de timp pentru a-și expune poziția.
・
Avocatul lui Viorel Morari, Vasile Foltea, a invocat în demersul său că numirea completului de acuzatori de către procurorul general-adjunct, Ruslan Popov, este ilegală. Apărătorul a făcut referință la articolul 8 din Legea cu privire la Procuratură, în care este prevăzut că Procuratura Generală conduce și exercită urmărirea penală și reprezintă învinuirea în instanță de judecată în cauze de importanță, la decizia procurorului general. Respectiv, potrivit apărătorului, și în dosarul Morari, participarea celor patru procurori urma să fie dispusă în mod exclusiv de către procurorul general, scrie Anticorupție.md.
Apărarea a mai invocat că dispoziția semnată de Ruslan Popov nu are număr de înregistrare, solicitând instanței anularea acesteia.
Următoarea ședință a fost programată pentru data de 9 martie.
Menționăm că Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată cauza penală de învinuire a lui Viorel Morari de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestecul în înfăptuirea urmăririi penale. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, care se declară nevinovat, a fost eliberat din arest preventiv, fiind plasat sub control judiciar.
Totodată, Procuratura Generală investighează mai multe acțiuni ale lui Viorel Morari și ale familiei acestuia în cadrul unei cauze penale sub aspectul infracțiunii de spălare de bani. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a spus că rudele lui Morari, în perioada anilor 2013-2019, au investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat. Stoianoglo a mai menționat că părinții și fratele lui Morari, în perioada 2012 – 2019, au achiziționat imobile și terenuri de mii de euro. Acuzațiile au fost respinse de rudele fostului șef al Procuraturii Anticorupție.