„Trebuie să discutăm cu partenerii, cu țările din UE. Plusurile acestui program sunt foarte mari, nu în zadar țările dezvoltate au asemenea programe. Plafonul la moment este 5000 de persoane care ar putea să primească cetățenia țării. Înmulțiți această cifră cu 100 000 de mii. Sunt bani care sunt un fel de cadou pentru stat și depinde cum îi utilizăm”, a spus Usatîi.
Oficialul a negat informațiile potrivit cărora, în luna februarie, un cetățean al Irlandei ar fi obținut cetățenia Republicii Moldova în doar opt zile:
„Eu, ca președinte a comisiei pentru cetățenie, nu știu. Dacă cineva glumește cu așa cifre și date este destul de interesant. Dacă noi nu publicăm numele celor care obțin cetățenia, facem programul mai atractiv. Pe de altă parte, dacă asta e o problemă așa de mare, se poate de discutat”.
Fostul ministru al Economiei, Vadim Brînzan, a spus că, până la finele lunii iunie 2019, doar două persoane au beneficiat de acest program. Este vorba de doi antreprenori – unul din India și altul din Australia. Alte 34 de cereri se aflau atunci pe rol. El a mai menționat că, dacă programul va fi anulat, statul ar urma să achite milioane de euro consorțiului de companii care gestionează proiectul.
Și președintele Igor Dodon a anunțat, anterior, că țara noastră nu va mai primi alte cereri, în afara celor 34 de solicitări deja existente. Șeful statului a spus că printre solicitanți au existat și companii cu proprietari dubioși.
Menționăm că moratoriul instituit anterior a expirat pe 20 februarie 2019. Pe 28 februarie, Parlamentul a instituit un nou moratoriu. Comisia securitate națională și ordine publică a cerut prelungirea acestuia nu până la 1 ianurie 2021, ci până la 1 septembrie 2020. Democrații, la rândul lor, au fost cei care au criticat moratoriul, spunând că, timp de jumătate de an cât acesta a fost în vigoare, nu s-ar fi găsit lacune în lege.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.