Consiliul Europei s-a pronunțat asupra problemei școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană

Consiliul Europei s-a pronunțat asupra problemei școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei solicită Federației Ruse să plătească reclamanților în cazul Cătan și alții împotriva Federației Ruse despăgubirile stabilite de Curtea Europeană, precum și dobânda de întârziere. De asemenea, Federația Rusă urmează să prezinte un plan de acțiuni cu măsuri care urmează a fi luate pentru a asigura buna funcționare a școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. O Rezoluție interimară în acest sens a fost adoptată pe 12 martie de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, transmite Agora.

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a reiterat poziția Curții pentru Drepturile Omului că „nu există nicio dovadă de implicare directă din partea Rusiei sau aprobare din partea acesteia a măsurilor luate împotriva reclamanţilor”. De asemenea „nu există nicio dovadă de implicare sau aprobare din partea Rusiei a politicilor lingvistice din rmn”. Cu toate acestea a stabilit faptul că Rusia exercită un control militar, politic și economic asupra regiunii și că datorită acestui suport continuu regiunea poate supravețiu.

Prin urmare, Rusia este responsabilă pentru încălcarea drepturilor reclamanților la educație.Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei reafirmă că obligaţia Federației Ruse de a respecta hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului este necondiţionată;îndeamnă Federația Rusă să plătească reclamanților, fără întârziere, despăgubirile stabilite de Curtea Europeană, precum și dobânda de întârziere, de asemenea să informeze Comitetul de Miniștri despre efectuarea plăților menționate;insistă ca Federația Ruse să coopereze pe deplin cu Comitetul de Miniștri și Secretariatul în vederea executării acestei hotărâri, în conformitate cu articolul 46 al Convenției, și, în consecință, reiterează ferm apelul către autoritățile ruse să furnizeze cât mai curând posibil un plan de acțiuni cu detalierea strategiei de punere în aplicare a prezentei hotărâri cu indicarea măsurilor care urmează a fi luate, precum și un cadru care ar asigura buna funcționare a școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Publicitate

La 15 iunie 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a adoptat decizia cu privire la admisibilitatea cauzelor Catan şi Alţii c. Moldovei şi Rusiei. Reclamanţii s-au plâns că ei au fost intimidaţi de către administrația de la Tiraspol din cauza dorinţei lor de a continua predarea în şcoli în limba română cu grafia latină potrivit curriculum-ului moldovenesc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal