PAS: Primăria urmează să contracteze un credit pentru cumpărarea celor 100 de autobuze din Belarus

PAS: Primăria urmează să contracteze un credit pentru cumpărarea celor 100 de autobuze din Belarus

Primăria Chișinău urmează să contracteze un credit comercial de 200 de milioane de lei de la o bancă privată din Republica Moldova pentru a cumpăra cele 100 de autobuze din Belarus. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei economie, buget și finanțe din cadrul CMC, Roman Cojuhari. Totodată, consilierul PAS a acuzat primarul general, Ion Ceban, de lipsă de transparență în această achiziție.   

„Inițiativa nu a fost suspusă niciunei forme de consultări publice. Primarul nu a binevoit să informeze cetății că se va împrumuta. Analizând setul de acte, constatăm grave abateri de la lege. Nu e prezentat planul de contractare, ratele aferente, dobânda anuală efectivă. Nu e prezentată nicio ofertă oficială alternativă de la alți producători. Nu e prezentată informația pentru perioada în care este contractat creditul, nu sunt prezentate variante alternative de creditare. Nu e prezentat impactul economic”, a declarat Roman Cojuhari în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, consilierul PAS a menționat că nu este clar care va fi costul final al autobuzelor. „Este prezentat doar costul pieselor ce vor fi importate din Belarus. Avem deja cazul de anul trecut, când Primăria a achiziționat, cu încălcarea procedurilor, 31 de autobuze cu costul inițial anunțat de 78 de milioane de lei, ca până la urmă costul să se ridice la peste 90 de milioane de lei. Nu e prezentată informația despre capacitatea parcului privind asamblarea autobuzelor”, a adăugat acesta.

Publicitate

„Graba, lipsa transparenței, dorința arzătoare de contractare a unor credite, lipsa unor oferte alternative creează impresia că primarul are interes personal în toată această afacere”, a subliniat Roman Cojuhari.

Totodată, consilierii PPDA au organizat o altă conferință de presă, unde au subliniat că „acest proiect de decizie a fost elaborat cu încălcări flagrante ale procedurii legale”. Mai mult, au spus că, urmare a refuzului de a vota acest proiect, ar fi fost demiși nejustificat mai mulți vicepretori PPDA.

Vom reveni în scurt timp cu reacția edilului Ion Ceban.

Amintim că primarul Ion Ceban a anunțat, pe 27 februarie 2019, că pe străzile capitalei, până la finele anului, vor circula 100 de autobuze noi. Prețul unei unități este de aproximativ 120 de mii de euro, un preț avantajos potrivit primarului. Acesta spunea că autoturismele urmează să fie cumpărate de la o uzină din Belarus, astfel încât să fie asamblate la Chișinău.

Achiziția urmează să fie făcută printr-un acord de cofinanțare cu Guvernul de la Minsk, explica primarul. „Ei sunt gata să acopere 2/3 din rata de bază a BNM, dar nu mai mult de 4,3%. Dacă avem un credit în lei cu o rată a dobânzii de 8%, 3,5% ar fi acoperite de către partea belarusă”, explica edilul la finele lunii februarie.

Dacă achiziția va fi aprobată de Consiliul Municipal Chișinău, primele autobuze ar urma să ajungă în țara noastră în luna iunie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal