Interviu cu ambasadorul Dereck J. Hogan, despre finanțarea SUA pentru R. Moldova: Noi nu oferim grămezi de bani cash, care pot dispărea în anumite buzunare

Interviu cu ambasadorul Dereck J. Hogan, despre finanțarea SUA pentru R. Moldova: Noi nu oferim grămezi de bani cash, care pot dispărea în anumite buzunare

Aproape 1,5 miliarde de dolari au ajuns în R. Moldova de când țara noastră a obținut independența și a stabilit relații biletarale cu Statele Unite ale Americii. Pe parcursul a 28 de ani, SUA a pompat bani în justiția moldovenească, educație, drepturile omului, libertatea presei, infrastructură, sănătate și alte domenii. Într-un interviu pentru AGORA, ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, a vorbit despre prioritățile de finanțare ale SUA în R. Moldova. L-am întrebat dacă banii poporului american au ajuns întotdeauna la destinații fără a se „pierde pe drum” și dacă există riscul ca asistența financiară SUA să se reducă. 

AGORA: Din 1992 Statele Unite au oferit peste 1,4 miliarde dolari SUA în calitate de asistență financiară pentru Republica Moldova, fiind unul dintre principalii parteneri de dezvoltare ai țării noastre. Făcând o retrospectivă, care sunt, în viziunea dvs, cele mai importante rezultate înregistrate de-a lungul timpului, grație asistenței financiare americane?
 

Dereck J. Hogan: Statele Unite au fost unul din partenerii cei mai de încredere ai poporului Republicii Moldova, oferind asistență în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari SUA pe tot cuprinsul țării de la proclamarea independenței încoace, în diverse domenii: apărare și securitate, educație, energie, reforma justiției, drepturile omului, mass-media, capacitate de reacție la situații excepționale, agricultură, conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea economică, infrastructură, sănătate, justiție penală, și altele.

În 2015, prin intermediul Corporației Provocările Mileniului am lucrat la construirea unei rețele naționale de drumuri demnă de o națiune europeană modernă.  Reconstrucția unui segment de 96 de kilometri a acestei importante șosele nord-sud a conectat localitățile Sărăteni și Soroca, reducând timpul de călătorie, consolidând aspectele siguranței rutiere și contribuind la dezvoltarea comerțului și investițiilor.

USAID susține din 2005 sectorul vinicol al Republicii Moldova pentru depășirea consecințelor dăunătoare a două embargouri rusești asupra industriei vinului și pentru a dezvolta o viziune și cadru nou în acest sector. Cu sprijinul USAID, Moldova și-a transformat sectorul vinicol și a repoziționat exporturile de vin de la tradiționalele țări CSI la piețele de înaltă valoare ale Uniunii Europene și Asiei. Vinul moldovenesc a făcut în ultimii ani un incredibil pas înainte iar astăzi Moldova își vinde cele mai bune vinuri în 67 de state ale lumii.

USAID sprijină turismul sustenabil în Moldova din 2012, stimulând creșterea economică rurală și creând condiții pentru ca migranții să se poată întoarce acasă și pentru a sprijini micii întreprinzători. Tot USAID a sprijinit, din 2005, dezvoltarea sectorului tehnologiilor informaționale din Moldova pentru a crește competitivitatea internațională a domeniului și pentru a crea locuri de muncă bine plătite. Drept urmare, exporturile în acest domeniu au crescut de 40 de ori din 2005, ajungând la 164 de milioane de dolari în 2018, iar acum este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei Republicii Moldova.

De mai bine de 15 ani, USAID a fost cea mai importantă organizație donatoare pentru agricultura moldovenească. Asistența noastră pentru producătorii moldoveni de fructe și miere a contribuit la îmbunătățirea calității produselor și a deschis noi piețe de înaltă valoare pentru aceste produse în UE, Asia și Orientul Mijlociu.

Derek J. Hogan

Prin intermediul Biroului Internațional al Departamentului de Stat pentru Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii (INL), am oferit un sprijin susținut dezvoltării și reformării organelor de drept și sectorului justiției. Unele proiecte, ca lansarea în 2017 a unității de patrulare pe biciclete din cadrul Poliției Chișinăului, extinsă de atunci în alte orașe, au fost foarte vizibile. Alte programe, precum contribuția la transformarea Institutului Național al Justiției și îmbunătățirea laboratorului de criminalistică al poliției au fost mai puțin vizibile și au consolidat instituțiile de-a lungul timpului. Statele Unite au oferit instruire, atât aici cât și în străinătate, pentru mii de polițiști, procurori și judecători din Moldova. Acea pregătire a vizat subiecte care variază de la violența în familie și traficul de persoane până la combaterea corupției publice și investigarea cazurilor care implică criptomoneda.

Biroul de Cooperare pentru Apărare al SUA, parte a Departamentului nostru de Apărare, cheltuiește peste 1 milion de dolari pe an pentru a construi sau renova stațiile de pompieri și salvatori, pentru a îmbunătăți sistemele de salubrizare în școlile și grădinițele locale și pentru a moderniza centrele medicale din Moldova. |Derec JJ. Hogan

Coordonăm eforturile noastre cu oficialii locali și regionali pentru a ne asigura că fiecare proiect este într-adevăr necesar și că banii sunt cheltuiți corect. De asemenea, lucrăm pentru îmbunătățirea capacității armatei moldovenești de a elimina și distruge în fiecare an aproximativ 2.000 de unități de explozibil nedetonat din timpul celui de-al doilea război mondial, și pentru îmbunătățirea spațiilor de depozitare a munițiilor, fapt ce a redus pericolul pentru populația civilă care locuiește în apropierea depozitelor din epoca sovietică.

Și nu este vorba doar de bani. Din 1993, peste 1500 de americani au venit în Moldova ca voluntari ai Corpului Păcii, locuind și lucrând cot la cot cu cetățenii Moldovei din sate și orașe și activând în domeniile educației, sănătății și dezvoltării economice comunitare. 

De asemenea, am trimis mii de cetățeni ai Moldovei în Statele Unite pe programe de dezvoltare educațională și profesională, astfel ca, întorcându-se acasă, să folosească tot ce au învățat pentru a-și îmbunătăți propriile comunități.

AGORA: Ce probleme sau abateri au fost înregistrate de-a lungul timpului? Vorbind simplu, au ajuns banii de fiecare dată acolo unde trebuia și au fost folosiți conform direcțiilor stabilite inițial


 Dereck J. Hogan: Moldova rămâne și în continuare o prioritate pentru asistența externă a SUA, dar credem că aceste programe de asistență ar trebui să aducă progrese tangibile, care să îmbunătățească viața cetățenilor de rând din întreaga Moldovă.

Suntem foarte atenți cu banii noștri de asistență. Lucrăm cu parteneri de încredere din guvern, din domeniul de afaceri și ONG-uri, dar urmărim, de asemenea, modul în care se folosesc banii și necesită rapoarte și audit.  Noi nu oferim grămezi de bani cash, care pot dispărea în careva buzunare sau conturi bancare de peste hotare. Ajutorul nostru se bazează pe proiecte; nu oferim pur și simplu sprijin bugetar organelor guvernamentale.

Derek J. Hogan

Migrația este o problemă care afectează toate sferele societății moldovenești, ea afectează și Ambasada noastră. Am investit în pregătirea și dezvoltarea multor oameni buni care, din păcate, și-au părăsit posturile sau chiar au părăsit țara. Suntem mândri de contribuțiile noastre de-a lungul anilor în sprijinul educației și dezvoltării profesionale a cetățenilor Moldovei. Însă programele noastre de asistență iau în calcul acum factorii de migrație pentru a spori oportunitățile pentru cetățenii de rând din Moldova.

AGORA: Încă din 2017 se vorbește despre o eventuală reducere a asistenței financiare externe oferită de Statele Unite ale Americii. Subiectul a reapărut pe agenda publică în vara acestui an, când administrația Trump a anunțat că a înghețat temporar unele fonduri de ajutor extern aprobate de Congres și a ordonat revizuirea lor. Această măsură va afecta cumva și programele de asistență financiară desfășurate de USAID în Moldova? Asta în condițiile în care tot în vara acestui an, Guvernul de la Chișinău și USAID au semnat un acord ce prevede creșterea susținerii financiare oferită Republicii Moldova cu peste 29 de milioane de dolari.
 

Dereck J. Hogan: Asistența noastră pentru cetățenii Moldovei rămâne constantă. Vom sprijini și în continuare Moldova în domeniile dezvoltării democratice și creșterii economice. De fapt, bugetul de asistență în unele domenii a crescut semnificativ în ultimii ani. Investiția crescută în programele de asistență ale secției INL a Ambasadei noastre a facilitat un nou sprijin pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și un proiect de asistență de 1,7 milioane de dolari în domeniul aplicării legii implementat de UNDP și a extins sprijinul pentru combaterea infracțiunilor informatice.

AGORA: Pe final, în ce măsură se va regăsi mass-media din Republica Moldova în proiectele viitoare de granturi sau asistență financiară din partea statului american? 

Dereck J. Hogan: Este la fel de important ca asistența noastră să ajute Moldova să devină o democrație puternică și vibrantă. Libertatea mass-media este esențială pentru o societate bine informată.  Programul MEDIA-M al USAID susține dezvoltarea instituțiilor mass-media independente prin întărirea capacității lor, astfel ca ele să-și îmbunătățească calitatea contentului, să-și diversifice formatele de știri, să-și consolideze viabilitatea financiară și să atragă mai mult public, în special online.

Secția noastră INL continuă să sprijine jurnaliștii de investigație care scriu despre fenomenul corupției și reforma sectorului justiției. De asemenea și secția noastră pentru afaceri publice oferă o gamă largă de asistență și programe pentru mass-media independentă, jurnaliștii de investigație și ONG-uri media.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ambasadorul SUA: Dacă Guvernul e gata să realizeze reformele lansate de Executivul precedent, o să-l ajutăm

Ambasadorul SUA: Dacă Guvernul e gata să realizeze reformele lansate de Executivul precedent, o să-l ajutăm

Ambasadorul SUA a făcut totalurile anului 2019 și i-a felicitat pe moldoveni în limba română (VIDEO)

Ambasadorul SUA a făcut totalurile anului 2019 și i-a felicitat pe moldoveni în limba română (VIDEO)

Ambasadorul SUA explică ce legături există în prezent între Vlad Plahotniuc și Statele Unite ale Americii

Ambasadorul SUA explică ce legături există în prezent între Vlad Plahotniuc și Statele Unite ale Americii

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Atac asupra Odesei în plină noapte! 18 persoane decedate, printre care doi copii. Zeci de răniți
 • 2
  Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei
 • 3
  Printre victimele bombardamentelor din Sergheevca, mai mulți angajați ai unui Centru de sănătate pentru copii, gestionat de R. Moldova. Reacția Alei Nemerenco
 • 4
  Prezentăm abonamentele! Câte unități s-au vândut din cele 119 mii tipărite. Cele mai populare - abonamentele pentru o lună
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.