Mașinile electrice, între entuziasm și realitate. Ce cred moldovenii despre acest tip de automobile și ce spun specialiștii despre adevăratele lor capacități (VIDEO)

Mașinile electrice, între entuziasm și realitate. Ce cred moldovenii despre acest tip de automobile și ce spun specialiștii despre adevăratele lor capacități (VIDEO)

Mașinile electrice capătă, de la an la an, tot mai multă popularitate printre moldoveni.  Indiferent dacă deja dețin un asemenea automobil sau dacă  intenționează să-și procure unul în viitorul mai mult sau puțin apropiat, oamenii sunt interesanți să afle cât mai multe despre acest mijloc de transport. În timp ce unii șoferi laudă posibilitățile mașinilor electrice și le apreciază grija pe care o au față de mediu, alții le privesc cu scepticism. 

Iurii Gumeniuc conduce o mașină electrică și spune că, din momentul achiziției, viața lui s-a transformat într-o aventură:

Publicitate

„Am cumpărat această mașină pentru că este, mai întâi de toate, o aventură. Nu m-am gândit la ecologie și nici nu am făcut-o din grijă pentru natură. Îmi place tot ce e nou și îmi place să experimentez, indiferent dacă e vorba de telefoane noi, de computere noi sau de automobile noi”.

Bărbatul recunoaște că, deseori, în trafic este privit cu interes sporit de ceilalți șoferi.

„Asta nu e o mașină, este mai degrabă un smartphone pe roți. La ea, practic, nimic nu se strică, elementul ei principal fiind bateria. Nu trebuie să-i schimbați uleiul și chiar și plăcuțele de frână trebuie schimbate la parcurgerea distanței de 100 000 de km. Când frânează, această mașină economisește energie”, spune conducătorul auto.

Chiar și așa, șoferul nu se aventurează să pornească cu mașina în călătorii prea îndepărtate:

„Acesta este un automobil de oraș, de aceea încerc să nu mă duc foarte mult în afara orașului. Dacă am nevoie să mă duc până la Orhei și înapoi, nu am nicio problemă”.

Mai mult, văzând interesul oamenilor pentru acest tip de mașini, a creat și o pagină informativă pe rețelele de socializare prin intermediul căreia povestește lumii întregi detalii despre mașinile electrice și le răspunde curioșilor la tot felul de întrebări.

„Suntem o organizație non-comercială, o comunitate formată din câțiva prieteni care au cumpărat mașini electrice”, spune Gumeniuc.

Moldovenii au păreri împărțite despre mașinile electrice.

„E cam târziu să mă gândesc la așa ceva, dar mi-aș dori. E mai comodă, e mai ecologică, nu emană gaze de eșapament. Dar dacă se încarcă numai la stațiile de alimentare e calm slab, e devreme pentru noi să avem așa mașini. Trebuie să mai cumperi și un măgăruș și îl porți cu tine în caroserie, apoi îl înhami la nevoie”, a spus un bărbat.

„Mie, de exemplu, mi-ar ajunge. De la aeroport până la serviciu și de aici până acasă. Eu cred că la moment încă nu este atât de bine dezvoltată tehnologia asta. Da, este într-o oarecare măsură. Procuri acest automobil dar nu e cu mari perspective”, a spus un locuitor al capitalei.

„O idee extraordinară, mai ales pentru cei care au priză electrică acasă. Cred că e foarte bine, mai ales având în vedere că nu plătești taxa de import și nici taxa pentru drumuri. Pentru un parcurs modest de 10-15-20 de km pe zi e o chestie extraordinară”, a spus un bărbat.

Expertul auto, Ilie Tom, precizează că viitorul aparține electro-mobilității. Totuși, specialistul, spune că producătorii acestui tip de mașini mai au de lucru la tehnologia de stocare în baterii.

„De la 150-200 de km acum vreo cinci ani, astăzi avem modele care pot parcurge și 400-500 de km. Practic s-a triplat. Oricum, bateriile în mare parte sunt formate din aceleași tehnologii, doar un pic perfecționate. Se așteaptă marea revoluție în domeniul bateriilor. Ea ar permite să stocăm mai multă energie fără să mărim foarte mult greutatea mașinii sau a bateriei”, susține Toma.

O baterie performantă la o mașină electrică mare are aproximativ 80/90 kw:

„Cam într-o oră jumătate o încarci plină dacă vii cu ea absolut goală. Dacă nu vii cu bateria chiar goală – se încarcă într-o oră și poți merge chiar și 400 de km cu mașinile noi”.

Potrivit unor studii, în țara noastră o mașină electrică consumă 30-40 de bani per kilometru în funcție de mașină.

„Asta este de 3-4 ori mai puțin decât consumul unei mașini cu diesel sau benzină. La nivel de întreținere, într-adevăr, nu ai nevoie să schimbi uleiul la fiecare 10-15 mii de km. Asta aduce o economie foarte importantă”, a spus Ilie Toma.

Cât despre prețuri, specialistul punctează că ele variază în funcție de modelul și de anul de producere al mașinii:

„Prețurile încep undeva de la 7000 de euro pentru o mașină în stare cât de cât ok, ajungând până la 15 000 pentru o mașină mai nouă. Se aduc la mâna a doua și mașini mai performante, mai scumpe – de 20 000 de euro și de 25000. Dacă vorbim de mașinile noi - cele mai accesibile prețuri încep de la 26 000 de euro. Cele din clasa premiul ajung să coste 60 000 – 70 000 de euro, în funcție de dotări”.

În Republica Moldova sunt înregistrate, în prezent, aproximativ 500 de mașini electrice.

Ziua Mondială a Eficienței Energetice este marcată anual în data de 5 martie. Această zi a fost instituită în anul 1998 cu scopul de a conștientiza necesitatea utilizării durabile și raționale a energiei, pentru a atenua consecințele schimbărilor climaterice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal