Felicitările în adresa „sexului slab sau frumos” trebuie înlocuite cu acțiuni ferme pentru a avansa egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din țară. Asta spune Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), care a îndemnat autoritățile să adopte, cu ocazia zilei de 8 martie, opt proiecte de legi care ar demonstra adevărata intenție de a promova egalitatea de gen.
CPD a îndemnat reprezentații și reprezentantele Parlamentului, Președinției și Guvernului să renunțe la „discursuri stereotipizate și gesturi deșarte” și să promoveze următoarele proiecte:
Fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme de hărțuire sexuală la locul de muncă.
Concediul de îngrijire a copilului nu motivează tații să beneficieze de acest drept. Deși numărul de tați beneficiari ai indemnizației de îngrijire a copilului este în creștere, ponderea acestora este destul de mică comparativ cu cea a mamelor.
În 2019, diferența salarială este de tocmai 14,4%, ceea ce semnifică 36 de zile lucrătoare adiționale, neplătite, pe care o femeie trebuie să le lucreze pentru a avea un venit echivalent cu cel înregistrat de un bărbat în anul precedent. În valoare monetară, în 2019, o femeie a pierdut în medie 14.430 de lei din cauza acestui fenomen.
Este vorba de angajamentele asumate de Republica Moldova prin semnarea Acordului de asociere UE-Moldova și Directiva 2006/54/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2006 privind punerea în aplicare a principiului egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de încadrare în muncă și de muncă.
Pierderea financiară anuală a unei femei pensionare în 2019 a constituit în medie 5.038 de lei. În zonele urbane, decalajul în pensii devine mai pronunțat: în municipiul Chișinău pierderea financiară anuală a femeilor pensionare este de 11.430 de lei, fiind de două ori mai mare decât valoarea medie anuală la nivel național.
Ultimele estimări arată că aproape jumătate din femeile în vârstă de 18-74 de ani au fost supuse hărțuirii sexuale, începând cu vârsta de 15 ani. Trei sferturi din femeile din Moldova (73%), care au avut vreodată un partener intim, au fost supuse unei forme de violență.
Lipsa acestor servicii îngreunează posibilitățile mamelor să balanseze viața profesională și pe cea de familie. Rata de ocupare a femeilor cu copii de vârstă preșcolară este cu 20% mai mică, comparativ cu cea a femeilor care nu au copii preșcolari.
Majoritatea legilor, bugetelor, programelor și politicilor sunt adoptate fără a ține cont de modul în care acestea reflectă interesele și nevoile bărbaților și femeilor, a menționat CPD.
Vezi și aceste știri

Consiliul pentru Egalitate: Prevederile discriminatorii din Codul Muncii nu sunt eliminate, deși ministerul modifică legea

Egalitatea de gen și abilitarea femeilor, sprijinite de Uniunea Europeană. Victimele violenței vor avea parte de servicii mai bune

Dodon califică toleranța și egalitatea de gen drept învățături false
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
