
Suspendarea mecanismului de reducere a pedepsei deținuților, votată în prima lectură. Deputat: „Răul mare s-a produs deja”
Parlamentul a votat, în prima lectură, suspendarea mecanismului care permite reducerea pedepsei pușcăriașilor deținuți în condiții precare. Proiectul va fi supus votului în lectură finală abia săptămâna viitoare. După aceasta, Ministerul Justiției trebuie să vină cu modificări legislative, până pe 1 septembrie 2020, astfel încât acest mecanism să fie îmbunătățit.
・
„Trebuie să recunoaștem că a fost un proiect eșuat, chiar dacă intenția a fost bună. De aceste prevederi au beneficiat și cei care au avut condiții de hotel de trei stele. Acea lege nu a fost altceva decât o grațiere mascată”, a declarat deputata PAS Veronica Roșca.
„Poate nu legea este proastă, dar implementarea a eșuat. A eșuat Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor. Nu cred că instanța de judecată, fără avizul penitenciarelor, a luat această decizie. Avizul penitenciarelor e foarte important când se stabilesc condițiile de detenție. Mecanismul a fost implementat la recomandarea CtEDO. Autoritățile erau obligate să-l aplice corect”, a menționat deputatul Pro Moldova Sergiu Sîrbu.
„Se face abuz de acest mecanism. Din câte cunosc, se știe clar că autorități criminale sunt deja în libertate, sunt autorități criminale care pretind prin acest mecanism să ajungă la libertate. Toți mergem pe drumuri și, dacă ne trezim cu o armată de infractori la libertate, putem să avem nu știu ce ministru de Interne, dar n-o să-i poată opri cu una cu două”, a comentat socialistul Grigore Novac.
„Răul mare s-a produs deja. Cei care au bani greu intră la pușcărie și ușor ies. Cine a avut de aplicat, a aplicat demult. Probabil au rămas niște sărmani care nu și-au putut achita avocatul. S-a pus pe scară industrială un mecanism prin care se făceau bani probabil. Există lista liderilor criminali. Pentru fiecare infractor care a săvârșit crime deosebit de grave, colegii de la penitenciare vor fi obligați să prezinte condițiile de detenție. Vă dau asigurări că exact acești oameni au alte condiții de detenție”, a spus democratul Alexandru Jizdan.
Potrivit Ministerului Justiției, până la începutul lunii februarie, au fost depuse în instanță 5.900 de cereri pentru aplicarea mecanismului de reducere a pedepsei pentru condiții precare. Asta în timp ce în întreg sistemul penitenciar sunt 6.700 de condamnați. De precizat este că toate cererile depuse până la momentul intrării în vigoare a legii vor fi examinate de judecători.
Menționăm că, într-un singur an, în jur de 1.700 de deținuți au beneficiat de reducerea detenției în baza acestui mecanism.