Cu două pahare și două bancnote, un deputat a explicat cum va fi repartizat profitul BNM. „Dintr-un subiect tehnic, ați făcut unul de PR” (FOCUS)

Cu două pahare și două bancnote, un deputat a explicat cum va fi repartizat profitul BNM. „Dintr-un subiect tehnic, ați făcut unul de PR” (FOCUS)

Pentru a se face mai bine înțeleși, unii deputați își iau rechizite pentru demonstrații la tribuna centrală a Parlamentului. Asta a făcut președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, care și-a propus să explice cum va fi repartizat profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru acoperirea datoriei cauzate de „furtul miliardului”. Mai exact, deputatul a avut nevoie de două pahare și de două bancnote pentru a arăta că, în urma acestui mecanism votat de Parlament, banii se mută dintr-un buzunar în altul.

„Ne-am gândit că este un proiect tehnic, prin care Guvernul încearcă să ușureze povara asupra bugetului. Dar n-a fost să fie, fiindcă președintele Igor Dodon a vrut să transforme acest proiect tehnic într-o mare realizare și ambalare în tot ce se numește recuperarea miliardului. Mecanismul acesta a existat din 2009 și a fost oprit în 2015. A fost o perioadă în care BNM transfera o parte din venit la bugetul de stat. Atunci, într-adevăr, aceste resurse erau folosite pentru programe sociale, pensii, salarii, investiții”, a declarat Igor Grosu.

„Profitul BNM a fost foarte mare – sub 2 miliarde de lei în 2015, în perioadă de criză. S-a oprit în 2016. A spus „stop, am scos 13 miliarde din BNM, haideți să nu mai luăm”. Acum și-a mai revenit. În 2016 a fost în minus, în 2017 – în minus, în 2018 – mai bine, cu profit de 249 de milioane de lei, în 2019 – 436 de milioane de lei. Se propune de fapt revenirea la mecanismul prin care jumătate din profitul BNM venea la stat, în buget. Dar diferența e foarte simplă. Luăm și mutăm dintr-un buzunar în altul, iată asta noi facem”, a adăugat deputatul.

Publicitate

Igor Grosu a mai spus că promisiunea președintelui Igor Dodon, precum că prin acest mecanism vor fi întorși 6 miliarde de lei, poate fi realizată în peste 40 de ani.

„Singuri ați făcut din subiectul acesta, care este tehnic, un subiect de PR, pentru că noi, cu președintele Jizdan, în comisia securitate, am avut nenorocul să audiem de două ori Procuratura Generală cu un raport pe recuperarea miliardului și răspunsul a fost simplu – zero recuperări din ceea ce s-a furat”, a mai menționat acesta.

Pe 6 martie, Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul care prevede redistribuirea profitului Băncii Naționale a Moldovei în bugetul de stat pentru acoperirea datoriei provocate de „furtul miliardului”. Banii vor fi direcționați când capitalul băncii centrale va depăși pragul minim de 4% și până va atinge 10% din obligațiunile monetare, adică din totalitatea obligațiunilor reflectate în bilanțul BNM, cu excepția obligațiunilor față de Guvern şi FMI. Sub nivelul de 4% tot profitul va fi direcționat spre capitalizarea BNM, iar atunci când capitalul BNM va depăși 10%, profitul va fi distribuit integral către bugetul public.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal