Prețul petrolului scade abrupt din cauza coronavirusului. Când se va ieftini benzina și motorina în Moldova

Prețul petrolului scade abrupt din cauza coronavirusului. Când se va ieftini benzina și motorina în Moldova

Preţul petrolului s-a prăbuşit cu peste 20% duminică noapte, după ce vineri Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și Rusia nu au ajuns la un acord de reducere a producţiei în încercarea de stabilizare a preţurilor, ca urmare a căderii economice din cauza coronavirusului, scrie mold-street.com. 

Astfel, după ce Rusia a respins propunerea OPEC de reducere cu încă 1,5 milioane de barili pe zi, începând cu 1 aprilie a producţiei de petrol, Arabia Saudită, cel mai mare producător la nivel mondial, a redus preţurile de vânzare, semnalizând începutul unui război petrolier între OPEC şi Rusia.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de țiței, a redus prețul pentru livrare în aprilie cu șase dolari pe baril față de luna martie în Asia, cu șapte dolari în Statele Unite și de șase până la opt dolari în Europa de Vest și în regiunea mediteraneană unde Rusia vinde o mare parte din producția sa. În consecință, preţul petrolului Brent a scăzut la mai puțin de 34 de dolari pentru baril, adică cu aproape 25% față de cotația de vineri, 6 martie, în timp ce preţul ţiţeiului WTI-U.S. West Texas Intermediate a scăzut cu peste 21%, până la 32 de dolari/baril. Noile preţuri ale ţiţeiului sunt ele mai scăzute din 2016 încoace. Datele relevă că de la începutul anului prețul petrolului s-au diminuat de aproape două ori.

Publicitate

Astfel la începutul lunii ianuarie 2020, un baril de petrol Brent costa circa 70 de dolari, acum acesta a coborât sub nivelul de 35 de dolari. Goldman Sachs nu exclude că prețul petrolului poate coborî la nivelul de 20 de dolari/baril, ceea ce va afecta toate pieţele de materie primă.

„Considerăm că războiul preţurilor la petrol între OPEC şi Rusia a început în acest weekend. Prognozele pentru piaţa petrolului sunnt mai sumbre decât în noiembrie 2014, când la fel a pornit un astfel de război, deoarece are loc o cădere semnificativă a cererii de petrol din cauza coronavirusului”, scrie Bloomberg, citând raportul Goldman Sachs.

De notat că epidemia de coronavirus din China a dus deja la o scădere cu peste 20% a exporturilor de petrol a Rusiei pe această piaţă. Scăderea preţurilor la petrol a provocat deja o depreciere semnificativă a rublei ruseşti. Teama tuturor analiştilor este că lumea se îndreaptă spre o nouă recesiune ca urmare a coronavirus.

Menţionăm că preţurile la petrol de la bursele internaţionale sunt pentru contracte futures pentru luna mai 2020, dar ele oricum influenţează şi preţurile la pompă. Ultima ieftinire a preţurilor la benzinăriile din Moldova a avut loc acum o lună când au scăzut cu 2- 3%. De atunci şi până vineri, 6 martie, cotaţiile de la bursă a petrolului au înregistrat o scădere de circa 20%, respectiv am putea să ne aşteptăm în următoarele zile la o ieftinire cu circa 10% a preţului carburanţilor pe piaţa locală.

Menţionăm că în urmă cu 10 zile administraţia a celor mai mari trei companii petroliere de pe piaţa moldovenească (Rompetrol, Lukoil şi Petrom) au promis la o întâlnire cu şeful statului Igor Dodon că vor reduce cu 7-8% preţurile la motorină pentru agricultori. Un alt efect al scăderii preţului petrolului va fi şi diminuarea spre finele anului 2020 şi a preţului gazelor importate din Rusia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal