Iurie Fală: Exportul de mere în Federația Rusă este mai facil

Iurie Fală: Exportul de mere în Federația Rusă este mai facil

Recent Rosselhoznadzor a permis pentru câteva companii din țara noastră să reia exportul de mere pe piața rusească. Directorul executiv al asociaţiei Moldova Fruct afirmă că membrii asociației au epuizat merele care pot fi comercializare în UE,  iar exportul în Federația Rusă oferă posibilitate pentru a lichida anumite stocuri. De asemeni exportul în Rusia este mai facil decât în țările din UE.

Până în prezent membrii asociației Moldova Fruct au exportat aproximativ două mii de tone de mere în Federația Rusă. Taxa vamală pentru exportul merelor moldovenești este de 4 eurocenți/kg.

Pentru mulți exportatori ridicarea embargoului a fost o posibilitate de a lichida anumite stocuri de mere care nu pot fi comercializare în țările Uniunii Europene. „Stocurile de mere care pot fi comercializate în Uniunea Europeană au fost practic epuizate și în mare parte au rămas mere care pot fi vândute în Federația Rusă și țările CSI. Evident că agenții economici aleg calea cea mai simplă pentru a vinde produsele agricole care au rămas în stoc. Din păcate pe piața europeană există o suprasaturare a pieței și mai rămâne problema garanției bancare care trebuie depusă de cumpărător,” afirmă Iurie Fala.

Recent agricultorii din regiunea transnistreană vor livra două mii de tone de mere în Rusia

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Rusia a deblocat din 26 februarie a exporturile pe piața rusă de mere moldovenești pentru companiile: SRL «UNGUREANCA», CAP «Prima-Nicatim», SRL «Plaiul Bîrlădean», GT «SCUTARU VICTOR», SRL «GRIMAFRUCT», SRL «Bona-Fruct», SRL «Bucuria-Saturn», SRL «AGRODENIDAN», SRL «Agrostar», JV «UNIT-OLIMP» SRL. Precum și companiile din raioanele Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Râbnița și Slobozia.

În luna februarie a acestui an pe piața din țara noastră au rămas aproximativ 60 mii de tone de mere potrivit ministrului Agriculturii, Ion Sula. În timp ce Iurie Fală estimează că au rămas în depozite 45-50 de mii tone de mere, dintre care 20 mii tone sunt la membrii Asociaţiei Moldova Fruct.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.