Guvernul nu suspendă, deocamdată, activitatea instituțiilor de învățământ

Guvernul nu suspendă, deocamdată, activitatea instituțiilor de învățământ

După lungii discuții, Guvernul a decis să nu suspende, deocamdată, activitatea instituțiilor de învățământ din țară. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei extraordinare de sănătate publică. „Asta nu înseamnă că mâine nu putem lua o decizie de acest gen. În caz de necesitate, discutăm și luăm decizia”, a declarat premierul Ion Chicu.

Inițial, prim-ministrul a propus ca instituțiile de învățământ să fie închise începând cu ziua de miercuri, 11 martie, până duminică.

„Reieșind din situația care s-a declanșat în regiune și măsurile de precauție din statele din vecinătate, se propune, pentru o anumită perioadă de timp, să anunțăm vacanță pentru copii, ca să vedem cum evoluează situația și în RM. Chiar dacă nu avem flux majorat de persoane care intră pe teritoriul RM, avem tot mai multe cazuri suspecte, adresări din partea cetățenilor, dar și înrăutățirea situației din România”, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Publicitate

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a spus însă că o asemenea decizie ar fi prematură. „Este în descreștere situația epidemiologică la infecții respiratorii acute și gripă. Pentru coronavirus riscul e minor, ținând cont de prezența unui singur caz de import al unei persoane adulte”, a explicat acesta.

„Monitorizăm situația din școli zilnic. Prin dispoziția de azi am solicitat ca în fiecare zi să primim informație operativă din fiecare școală. Toate cadrele didactice monitorizează copiii. Sunt de părerea că, dacă vor apărea copii cu risc, vor putea fi depistați. Cred că este prematur, dar asta nu înseamnă că nu putem recurge la măsuri de urgență în orice zi în caz de necesitate. În școală, copiii se află sub o supraveghere mai strictă decât la domiciliu”, a intervenit ministrul Educației, Corneliu Popovici.

Într-un final, s-a decis că, deocamdată, nu va fi sistată activitatea instituțiilor de învățământ. Prim-ministrul Ion Chicu a menționat că decizia poate fi revizuită în orice moment.

Menționăm că, în prezent, șapte persoane suspecte la coronavirus, printre care un copil, sunt internate în spital. Autoritățile au spus că sunt în așteptarea rezultatelor analizelor de laborator.

Amintim că primul caz de coronavirus în Republica Moldova a fost depistat pe 7 martie. O femeie, care venea acasă din Italia, a fost preluată de la Aeroportul Internațional Chișinău, fiind dusă în stare gravă la spital. Deși autoritățile susțin că moldoveanca ar fi fugit dintr-un spital din Italia, fiul victimei insistă că medicii italieni i-ar fi spus că nu are coronavirus. În prezent, starea pacientei s-a ameliorat, potrivit medicilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal