Toate manifestările în masă sunt interzise în Republica Moldova

Toate manifestările în masă sunt interzise în Republica Moldova

Toate manifestările în masă vor fi interzise în țara noastră. Decizia a fost luată în această dimineață la ședința Punctului focal național privind controlul infecției cu coronavirus de tip nou.

UPDATE 13:40 Prezentă în plenul Parlamentului, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că sunt interzise întrunirile cu peste 50 de participanți. Totuși, pot fi excepții – manifestările publice pot fi organizate, dacă este întocmită o listă a persoanelor prezente, care trebuie coordonată cu comisia extraordinară de sănătate publică la nivel local. „În caz că se înregistrează un caz suspect, să știm cine a fost în acest cerc de persoane”, a explicat ministra, fără a preciza până când este valabilă măsura.

Știrea inițială: „Am discutat foarte mult la acest subiect, a fost analizat practica altor state, am coordonat cu OMS. Decizia Punctului focal este de a interzice toate manifestările în masă, indiferent de tipul acestora – culturale, sociale, de ordin sportiv. Este vorba inclusiv de concerte. Nu trebuie să ajungem la escaladarea situației, cum s-a întâmplat în Italia. Posibil pentru unii vor măsuri mai drastice, dar solicităm maximă responsabilitate din partea tururor”, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Publicitate

Totodată, s-a stabilit inițierea discuțiilor cu reprezentanții cultelor religioase, astfel încât să fie evitate întrunirile în masă, cum ar fi slujbele bisericești.

Vezi și: Directorul ANSP recomandă creștinilor să evite participarea la slujbele bisericești: „Haideți să ne rugăm acasă”

O altă măsură luată de Punctul focal este fortificarea celor mai aglomerate puncte terestre de trecere a frontierei cu personal medical. „Avem tot mai multe persoane febrile la trecerea frontierei. Este solicitat serviciul 112, dar nu toate cazurile întrunesc criteriul de caz suspect. Ca să nu vină de fiecare dată ambulanțele la punctele de trecere de stat, specialiștii vor investiga pe loc cazurile”, a explicat Viorica Dumbrăveanu.

Menționăm că ministra a mai spus că, până la această oră, 10 adulți și doi copii suspecți la coronavirus sunt internați în spital, fiind în așteptarea rezultatelor testelor.

Amintim că primul caz de coronavirus în Republica Moldova a fost depistat pe 7 martie. O femeie, care a venit acasă din Italia, a fost preluată de la Aeroportul Internațional Chișinău, fiind dusă în stare gravă la spital. Deși autoritățile susțin că moldoveanca ar fi fugit dintr-un spital din Italia, fiul victimei insistă că medicii italieni i-ar fi spus că nu are coronavirus. În prezent, starea pacientei s-a ameliorat, potrivit medicilor.

Menționăm că, până în prezent, 10 dintre pasagerii cursei avia Milano-Chișinău, cu care a ajuns în țară moldoveanca infectată, nu au fost identificați. Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a spus că aceștia sunt cetățeni români sau italieni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal