Care sunt spitalele pregătite să primească pacienți în cazul escaladării epidemiei de coronavirus în R. Moldova

Care sunt spitalele pregătite să primească pacienți în cazul escaladării epidemiei de coronavirus în R. Moldova

Patru instituții medico-sanitare publice sunt în prezent pregătite să interneze persoane suspecte la coronavirus și, eventual, pe cele infectate. Totuși, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a dat asigurări că alte două spitale pot fi folosite în cazul escaladării epidemiei în țara noastră.

În prezent, sunt desemnate patru instituții strategice. Este vorba de Spitalul Toma Ciorbă, cu o capacitate de 165 de paturi, unde pot fi internate persoanele cu forme ușoare ale virusului. Cazurile grave merg la Spitalul Clinic Republican, unde sunt 15 paturi de terapie intensivă, printre care patru boxe complet izolate.

În cazul copiilor, aceștia sunt internați la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii, în cazul formelor ușoare, unde sunt disponibile 100 de paturi. Cazurile grave sunt preluate de Institutul Mamei și Copilului, dotat cu cinci paturi de terapie intensivă.

Publicitate

Totuși, în cazul în care aceste instituții nu vor face față, se va recurge la Spitalul Clinic al MSMPS, adică fostul Spital al Căii Ferate, care are 280 de paturi.

Mai mult, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a spus că există o instituție de rezervă, pe care a refuzat să o nominalizeze. „Este în afara Chișinăului. Dispune de mai multe locuri. Este cel de-al patrulea scenariu. Avem câteva scenarii determinate de OMS. Este o instituție care la momentul actual este total fără pacienți”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

MSMPS a mai dat asigurări că toate instituțiile menționate sunt dotate cu echipamentele și consumabilele necesare.

Până la această oră, 10 adulți și doi copii suspecți la coronavirus sunt internați în spital, fiind în așteptarea rezultatelor testelor.

Amintim că primul caz de coronavirus în Republica Moldova a fost depistat pe 7 martie. O femeie, care a venit acasă din Italia, a fost preluată de la Aeroportul Internațional Chișinău, fiind dusă în stare gravă la spital. Deși autoritățile susțin că moldoveanca ar fi fugit dintr-un spital din Italia, fiul victimei insistă că medicii italieni i-ar fi spus că nu are coronavirus. În prezent, starea pacientei s-a ameliorat, potrivit medicilor.

Menționăm că, până în prezent, 10 dintre pasagerii cursei avia Milano-Chișinău, cu care a ajuns în țară moldoveanca infectată, nu au fost identificați. Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a spus că aceștia sunt cetățeni români sau italieni.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal