Inițiativele PPDA privind activitatea agricultorilor și întreprinderilor mici și mijlocii au fost respinse. „PSRM și PD au blocat în Parlament”

Inițiativele PPDA privind activitatea agricultorilor și întreprinderilor mici și mijlocii au fost respinse. „PSRM și PD au blocat în Parlament”

Mai multe inițiative înregistrate de deputații PPDA în Parlament au fost respinse de Comisia Economie, Finanțe și Buget. Este vorba de proiectele de legi privind prioritizarea produselor agroalimentare autohtone în cadrul achizițiilor publice, moratoriul pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și majorarea alocațiilor pentru agricultori. PPDA acuză fracțiunile PD și PSRM pentru blocarea lor în Parlament. 

„PSRM și PD au blocat în Parlament inițiativa PPDA de prioritizare a produselor agroalimentare autohtone și a întreprinderilor mici și mijlocii în cadrul achizițiilor publice. La fel, a fost respins moratoriul la controalele de stat la întreprindele businessului mic și mijlociu”, a declarat liderul PPDA, Andrei Năstase.

La fel, deputatul Alexandru Slusari s-a aratat indignat că proiectul lui privind fondul de subvenționare al agricultorilor a fost respins.

Publicitate

„Proiectul atât de important pentru agricultori a fost blocat chiar de socialiști în Comisia Economie, Finanțe și Buget, precum și toate amendamentele importante care ar plafona veniturile supermarketurilor. Acest proiect a fost pur și simplu castrat”, a menționat Alexandru Slusari.

Precizăm că deputatul PPDA Alexandru Slusari a înregistrat în această săptămână un proiect de lege, care prevedea ca alocațiile pentru agricultori să însume 3% din bugetul de stat, începând cu 2021.

„Noi propunem modificarea articolului 18, alineatul doi din legea privind subvenționarea agriculturii. Mai exact, majorarea subvenționaării, iar alocațiile pentru producătorii agricoli se fie prevăzute în mărime de 3% din bugetul de stat. Timp de trei ani fondul de subvenționare a rămas constant de 900 de milioane de lei. În 2020 am ajuns la situația că agricultorii încep anul cu 200 de milioane de lei”, a declarat Alexandru Slusari

Potrivit lui Slusari, asemenea practici au fost implementate în mai multe țări din Europa, precum România.

În prezent, fondul de subvenționare în agricultură constituie un miliard de lei.

La fel, amintim că PPDA a înregistrat o inițiativă care prevedea ca jumătate din produsele agroalimentare din marketuri să fie de origine autohtonă.

Atunci președintele fracțiunii parlamentare PPDA, Alexandru Slusari, spunea că proiectul prevede trei modificări esențiale menite să susțină producătorii autohtoni, în special întreprinderile mici și mijlocii:

 1. Se propune, cu excepția perioadelor de acțiune a activităților de marketing și publicitate solicitate de furnizor, mărimea reducerilor comerciale, oferite de către acesta comerciantului pentru vânzarea produselor alimentare, nu poate depăși 10% din prețul de vânzare al furnizorului.
 2. Perioada de desfășurare a acțiunii activităților de marketing și publicitate nu poate depăși 60 de zile pe an per produs.
 3. Comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.

Alexandru Slusari a declarat atunci că un asemenea proiect a fost, anterior, elaborat de democrați, fiind votat în prima lectură.

Totodată, în luna decembrie 2019 fracțiunea Platformei DA a propus moratoriu asupra controalelor de stat pentru toate întreprinderile mici și mijlocii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal