Volumul „Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin” de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov e în top 3 pentru Premiile Gourmand World Cookbook

Volumul „Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin” de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov e în top 3 pentru Premiile Gourmand World Cookbook

Albumul „Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin”, de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov, apărut la Editura Cartier în 4 ediții, a ajuns în lista scurtă (top 3) pentru Premiile Gourmand World Cookbook Awards 2019. Categoria la care este inclus albumul este C07 Europa de Est, iar cartea a obținut certificatul „Best in the World” la Paris 2020.

Autorii albumului sunt invitați la Târgul Cărților Gastronomice de la Paris (Paris Cookbook Fair), care va avea loc în perioada 3-7 iunie curent. Premiile vor fi înmânate la 3 iunie la ceremonia festivă în cadrul Satului Internațional de Gastronomie din fața Turnului Eiffel din Paris. Invitatul special al ediției actuale este Indonezia.

Premiile Gourmand World Cookbook au fost înființate în 1995 de către Edouard Cointreau. Acum este cel mai important eveniment de Cultură Gastronomică din lume. În fiecare an ele celebrează cele mai bune cărți despre gastronomie și vinuri.

În fiecare an Gourmand oferă premiile într-un loc foarte special pentru gastronomie. Ceremonia este un prilej de a-i întâlni pe cei mai importanți oameni din lume în domeniul gastronomiei și cărților: sute de editori, autori, bucătari șefi și jurnaliști iau parte la evenimente. Premiile Gourmand sunt comparate cu Oscarul din domeniul cinematografiei. Istoria  Gourmand World Cookbook Awards este paralelă cu istoria editării cărților gastronomice publicate în ultimii 25 de ani.

În 2020 Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin va apărea și în ediție engleză (traducere de Monica Predatu) și franceză (traducere de Veronique North-Minca).

„Caldă, sentimentală, dar nemiloasă cu sine, bogată, dar fără să-și valorifice propriile bogății, pierdută mereu între termenii cotropit și eliberat, nostalgică, dar lipsită de memorie, conservatoare, dar gata oricând să îmbrățișeze ce e venit de aiurea ca fiind superior, mândră de propria istorie, dar adesea fără să-și cunoască numele propriilor străbunici, Moldova a ajuns să aibă o identitate atât de multiplo-multiplicată, încât pare că nu o mai are deloc. Trăiește în același timp și în secolul XXI, și în Evul Mediu, se rupe, fără să se hotărască vreodată, între Est și Vest, sărbătorește două Crăciunuri, deschide șampania de revelion la diferite ore, pune pe același piedestal de mâncare tradițională „de la mămuca” și sarmalele, și salata „olivie”. Și dacă acceptăm, într-un sfârșit, că ăștia suntem, chiar dacă nu ne place cum suntem, hai măcar să încercăm să ne cunoaștem, să înțelegem ce culoare și ce hram poartă acest „cum”. Acesta e simplul mesaj al cărții pe care binevoiți să o țineți în mâini. E o oglindă sentimentală în care sperăm să vă placă să priviți. Veți găsi aici locuri demne de văzut, de simțit și de redescoperit, oameni simpli, demni de a fi băgați în seamă, dar și bucătari școliți cu mult respect pentru tot ce e adevărat. Veți găsi cherdele, larzănci, oi coapte în propria piele, alivenci, plăcinte cu frunze de sfeclă, covrigei opăriți, jamboane, scordolele, iahnii, vânat, chiselițe, cuțcuț, borșuri seci cu hațmațuchi și drehliță, plăcinte cu ou crud, ghiozlemele, ghevreci, cnișuri, kiur, cozonaci și babe, toate stropite generos cu vinuri de soi, brăgi, cireșate, țuici transpirate, de la caz la caz. Arome, aburi dulci, gusturi uitate, extrase din hornuri afumate de țărani, dar și din parfumatele caiete ale unor boierese refugiate prudent prin alte țări. De gătit primăvara, de gătit vara ori iarna, de post și de câșlegi. De adus aminte, de pomenit bunicii și de visat. Modeste, dar și luxuriante mâncăruri moldovenești, dar și ucrainești, și bulgărești, și evreiești, și țigănești, și găgăuze, c-ar fi păcat să ne prefacem că nu ne fierbem de secole în unul și același ceaun”, spune Angela Brașoveanu.

ANGELA BRAȘOVEANU este una dintre cele mai originale jurnaliste din Republica Moldova. Pe parcursul anilor, a editat mai multe reviste: Cartier-magazin, Revista cărților, Capitala-magazin, Punkt, remarcabile prin concept, stil, ironie și lipsa de teme tabu.  A organizat, în 2006, Clubul hedoniștilor, primul club de degustări de vin din țară, care adună atât profesioniști ai domeniului, cât și amatori ce vor să cunoască mai mult. Din 2017 realizează emisiunea Egoist la TV8. Călătoriile, artele, oamenii,  gastronomia și vinul au interesat-o întotdeauna, a scris despre toate, și, cu îngăduința stelelor, va mai scrie.

ROMAN RYBALEOV este unul dintre cei mai buni fotografi din Republica Moldova. Absolvent al Academiei de Fotografie din Moscova, are mai multe premii naționale și internaționale, a fost numit în repetate rânduri, de către revistele locale, Fotograful Anului. Din 2009 a creat propria școală de fotografie (photoschool.md),  care are deja peste o mie de absolvenți.  Este pasionat de oameni și călătorii. A organizat, împreună cu școala, zeci de phototrip-uri atât prin Republica Moldova, cât și în diferite colțuri ale lumii, de unde au revenit întotdeauna cu capturi demne de reviste internaționale.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Au fost desemnate cele mai bune 25 de cărți ale Editurii Cartier, în 25 de ani de activitate. Tu câte dintre ele ai citit?

Au fost desemnate cele mai bune 25 de cărți ale Editurii Cartier, în 25 de ani de activitate. Tu câte dintre ele ai citit?

De ziua sa, Cartier anunță noaptea cărților deschise: program prelungit, reduceri de 50 la sută și premiul „Om de cuvânt 2019”

De ziua sa, Cartier anunță noaptea cărților deschise: program prelungit, reduceri de 50 la sută și premiul „Om de cuvânt 2019”

Editura Cartier anunță topul titlurilor vândute la Gaudeamus, București 2019

Editura Cartier anunță topul titlurilor vândute la Gaudeamus, București 2019

Advertoriale
Testarea pentru Covid-19 e mai accesibilă cu TESTRAPID.MD

Testarea pentru Covid-19 e mai accesibilă cu TESTRAPID.MD

Câștigătoarea tombolei IuteCredit s-a ales cu un premiu în valoare de 100 000 lei (VIDEO)

Câștigătoarea tombolei IuteCredit s-a ales cu un premiu în valoare de 100 000 lei (VIDEO)

Aveți nevoie de un credit? Acum puteți solicita un împrumut de până la 300.000 de lei fără gaj de la FinComBank

Aveți nevoie de un credit? Acum puteți solicita un împrumut de până la 300.000 de lei fără gaj de la FinComBank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
    Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
  • 1
    Vicepremierul Spînu: Există riscul de sistare a livrărilor de gaz, dacă nu se va face auditul datoriei „Moldovagaz”
  • 2
    Plătesc mai mult, dar consumă mai puțin. Factura pentru căldură la Parlament, ANRE și Curtea de Conturi sau cât costă încălzirea instituțiilor (INFOGRAFIC)
  • 3
    Pompierii, în zona fostei uzine Alfa din sectorul Buiucani al capitalei. UPDATE: Zona a fost verificată de angajații IGSU și nu s-a confirmat informația că ar fi avut loc un incendiu
  • 4
    Meta, compania mamă a rețelei sociale Facebook, anunță că a construit cel mai rapid supercomputer din lume. Când va intra în funcțiune
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.