Scenariul lui Candu: „Vineri sau luni va fi semnat acordul de coaliție PD-PSRM”. Ce fotolii din Guvern vor ocupa democrații

Scenariul lui Candu: „Vineri sau luni va fi semnat acordul de coaliție PD-PSRM”. Ce fotolii din Guvern vor ocupa democrații

La sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii vitoare democrații și socialiștii vor semna acordul de guvernare. Cel puțin asta a declarat liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. Potrivit lui Candu, negocierile dintre cele două formațiuni sunt în toi, iar pentru fiecare fotoliu de ministru există câte doi pretedenți.

„Vineri sau luni va fi semnat acordul. PD va reveni la guvernare prin unele ministere și mai multe agenții. Încă se discută despre candidați. Trebuie să fie satisfăcute nevoile celor două grupuri. Diacov e arbitrul. Se discută despre Oleg Țulea la Ministerul Afacerilor Externe, Serghei Răilean la Ministerul Economie, la Ministerul Educației - Nelly Berezovschi, domnul Alexandru Pânzari la Apărare, care apropo e un candidat foarte bun. Și la ASP – Vâlcu. Doamna Monica Babuc pleacă ambasador la București”, a spus fostul democrat.

Candu a subliniat că după plecarea sa din Partidul Democrat, acolo au rămas două grupuri care se confruntă:

Publicitate

„Grupul Filip și grupul Nichiforciuc. Sunt în mare parte la egalitate. Acolo mai este un grup micuț care pendulează între ele. Fiecare are caracteristica sa. Grupul Filip sunt oameni mai apropiați de Filip, celălalt grup este coagulat în jurul altor interese. Am impresia că ei își mai dau câte o palmă sau un pumn pentru a se măsura cu puterea. Prea mari coincidențe și prea multe lucruri se leagă”.

AGORA amintește că socialiștii și democrații au avut, miercuri, o nouă rundă de negocieri în vederea creării platformei politice. Discuția însă a fost departe de ochii presei și a fost anunțată printr-un comunicat al socialiștilor. La întîlnirea, care a avut loc la Parlament s-ar fi discutat principiile proiectului de acord.

Pe 6 martie, a avut loc prima rundă de negocieri declarată între PSRM și PDM, cu privire la fomarea unei coaliții de guvernare. Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a spus că nu s-au discutat candidați și partajări de ministere, însă a adăugat că ar fi „normal” dacă 50% din ministere ar reveni PD-ului. Iar socialiștii au menționat că la baza unei posibile coaliții va sta vechiul document semnat între PSRM și ACUM.

Pe 9 martie, președintele Igor Dodon a afirmat că dacă socialiștii și democrații nu ajung la un numitor comun în sensul creării unei alianțe de guvernare, țara va intra în alegeri anticipate. Președintele a precizat că actualul guvern minoritar nu poate activa pentru o perioadă prea îndelungată.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal