Oameni ca tine: Povestea chirurgului care a renunțat la o carieră de succes în Portugalia pentru a trasa linii fine între viață și moarte, acasă (VIDEO, FOTO)

Oameni ca tine: Povestea chirurgului care a renunțat la o carieră de succes în Portugalia pentru a trasa linii fine între viață și moarte, acasă (VIDEO, FOTO)


Sunetul apei care curge grăbită se pliază ritmic pe foșnetul buretelui ce se plimbă pedant peste o pereche de mâini puternice. După câteva zeci de secunde în care a tot făcut mișcări repetitive, trage cu cotul clapa robinetului, deschide cu umărul ușa și intră într-o încăpere luminoasă. Pe o masă, amplasată chiar în centrul camerei, stă întinsă o femeie. În jurul ei, bărbați cu trupuri atletice și asistente cu fețele astupate pe jumătate de niște măști albe, fac ultimele pregătiri. Ceasul electronic de pe perete, anunță prin niște cifre roșii că operația începe foarte curând. Camera este inundată de „Desert Rose-ul” lui Sting, iar o voce sigură intervine printre versurile melodiei și spune apăsat: „Bisturiu”.

Pe Sergiu Ușurelu l-am cunoscut într-o dimineață posomorâtă de martie. L-am găsit la birou, în timp ce  analiza ultimele aspecte ale unui proiect cu care își propune să schimbe viața a mii de pacienți din Moldova. Deși urma să intre în câteva minute într-o operație complicată, era calm și binedispus. În ultimii 15 ani, principala ocupație a doctorului este să traseze linii fine între viață și moarte. 

Nu-și amintește exact când a început să-și dorească să fie chirurg. Poate atunci când era de-o șchioapă și o vizita pe mama sa la muncă, la spital? Sau poate atunci când nevoia l-a trimis să muncească în construcții? Crede că meseria l-a ales, iar el nu a ripostat și a lăsat-o să-i domine destinul, deciziile și viața.

Noi suntem speranța pacientului. Când intră în sala de operații, el are încredere că totul va fi bine

Ani la rând a muncit într-un spital dotat din Portugalia. Acolo, dragostea pentru chirurugie a prins niște rădăcini puternice, iar odată cu ele a răsărit și dorința permanentă de auto-perfecționare. De aceea, Ușurelu nu a lăsat să treacă nicio zi fără să se auto-depășească. Nu se crede un Dumnezeu și vorbește cu sinceritate și despre reușite, dar și despre greșeli. 

Cea mai mare dezamăgire a unui medic sunt situațiile în care nu reușește să obțină cel mai mult rezultat.

Deși a ținut în mâini zeci de vieți omenești, a redat sute de speranțe și a pus zâmbete pe chipurile a mii de oameni, pentru Sergiu Ușurelu, fiecare operație este un nou început, un nou teren necunoscut. Nu are ritualuri înainte de intervenții și nici nu citește articole de specialitate înainte de a pune mâna pe bisturiu. Nu permite, însă, gândurilor negative să-i intre în minte. 

Le ține la distanță și se apără de ele alimentându-și încrederea cu speranța că totul va fi bine. Așa reușește să le transmită și pacienților gânduri bune și îi determină să-și lase viitorul în grija lui. Consideră că, indiferent de cât de colosală este experiența pe care o duce un doctor în spate, emoțiile sunt cele care fac diferența.

Emoții sunt întotdeauna și nu contează dacă lucrezi de un an sau de 20 sau de 30 de ani.  Emoțiile trebuie să fie. Fără ele suntem reci.

Sergiu Ușurelu, la fel ca toți oamenii care au multe de spus, vorbește puțin. Nu se consideră deosebit și evită să-și expună meritele pe tapet. Ușor timid în timp ce se plimbă pe holurile spitalului, chirurgul parcă se dezlănțuie atunci când pășește în sala de operații. Imediat cum își pune masca și mănușile, cum își vede colegii de sală, cum își întâlnește pacientul - Ușurelu devine relaxat, carismatic și stăpân pe situație. Nu face deosebire de atitudine între operațiile care durează o oră și între cele pentru care trebuie să stea chiar și opt ore în picioare. Viețile oamenilor, sunt la fel de prețioase, spune el.

Anii de muncă cu bisturiul în mână i-au oferit multe lecții. În sala de operații a învățat să învingă și să piardă, a învățat să-și testeze limitele până la extrem și să pună stăpânire pe propriile frici. Totuși, anii de chirurgie nu l-au putut determina să se obșnuiască cu felul în care reacționează oamenii când aud că au cancer. În aproape două decenii de activitate încă învață să aline durerea sufletească a celor pe care urmează să-i vindece.

Nu-i ușor să le spui pacienților că au cancer.

Poate anume această restanță l-a ambiționat să cerceteze mai mult domeniul, să sape mai adânc și să încerce să găsească ieșiri din labirint. Așa a gândit și a pus pe roate un proiect ambițios pe care îl implementează la Medpark. Fiind chirurg generalist, Ușurelu încearcă să găsească ac de cojocul cancerului tractului digestiv. Regretă că noțiunea acestei maladii este puțin cunoscută de pacienți, dar este deteminat să-i convingă pe oameni că acolo unde există multă credință și profesionalism, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Tratamentul curativ există. Cancerul este o boală care are tratament, iar rata de supraviețuire e mare.

Anume din dorința de a lupta cu cancerul a renunțat la cariera din Portugalia și a revenit în Moldova. Știa că alegerea pe care urmează s-o facă îi poate pune sub semnul întrebării întreaga carieră muncită cu atâta greu printre străini. A învins, însă, dragostea. Dragostea de familie, de prieteni și de Moldova. Se emoționează când este întrebat ce înseamnă Moldova pentru el. 

Găsește cu greu cuvintele potrivite pentru a descrie o iubire așa de mare. Și pentru că este mai degrabă omul faptelor, decât cel al vorbelor, a revenit acasă și i-a făcut, astfel, cea mai mare declarație de iubire acestei țări.

Moldova este locul în care mereu ești așteptat.

Când ultima sutură a fost făcută, iar cifrele roșii ale ceasului electronic de pe peretă strigă că operația s-a încheiat, Ușurelu își dezdoaie spatele. Își lasă liberi genunchii și își îndreaptă privirea către cer. A mai trecut o zi în care a reușit să-și facă meseria bine. Încă o zi în care a decapitat boala și i-a întors spatele morții. I se pare că le-a făcut pe toate și nu i-a mai rămas nimic pentru mâine, dar vocea lui Sting îi amintește că „Fragile” e mai mult decât un nume de cântec, iar acasă este așteptat de femeia iubită și de un mic viitor chirurg...

*Cred în puterea exemplelor și știu că deși nu are nici petrol și nici aur, Moldova este bogată datorită oamenilor săi. În fiecare vineri vă fac cunoștință cu adevărații eroi ai zilelor noastre. Oameni harnici, buni, dedicați.

Dacă vă plac poveștile de viață, vă invit să deveniți patronii proiectului Oameni ca tine și să ne ajutați, astfel, să-i descoperim în continuare pe cei care ne fac țara. 

Dacă și voi știți oameni frumoși care ar putea deveni eroii reportajelor mele, lăsați-mi un mesaj pe Facebook sau pe Instagram.

Cine ne plătește la AGORA?
Ne susținem activitatea din contribuția cititorilor ca tine. Ajută-ne să fim mai buni.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Oameni ca tine: Povestea ofițerei SIS care și-a împărțit destinul în două vieți paralele și a redefinit noțiunea fricii și riscurilor (VIDEO)

Oameni ca tine: Povestea ofițerei SIS care și-a împărțit destinul în două vieți paralele și a redefinit noțiunea fricii și riscurilor (VIDEO)

Oameni ca tine: Măturătorul de regrete. Povestea bărbatului care învață în fiecare zi să-și iubească meseria și să-și accepte destinul (VIDEO)

Oameni ca tine: Măturătorul de regrete. Povestea bărbatului care învață în fiecare zi să-și iubească meseria și să-și accepte destinul (VIDEO)

Oameni ca tine: A revenit în Moldova pentru a-și păstra iubita, iar acum conduce o afacere de succes acasă (VIDEO)

Oameni ca tine: A revenit în Moldova pentru a-și păstra iubita, iar acum conduce o afacere de succes acasă (VIDEO)

Advertoriale
Cum se va recupera industria ușoară în perioada post-pandemică? Trenduri de economie circulară și sustenabilitate, la Moldova in Fashion Conference

Cum se va recupera industria ușoară în perioada post-pandemică? Trenduri de economie circulară și sustenabilitate, la Moldova in Fashion Conference

O față nouă, europeană, a scuarului „Mihai Eminescu”. Spațiul a fost renovat inclusiv grație implicării Mobiasbanca (FOTO)

O față nouă, europeană, a scuarului „Mihai Eminescu”. Spațiul a fost renovat inclusiv grație implicării Mobiasbanca (FOTO)

Oferta Moldova Agroindbank pentru întreprinderile micro și mici: Recalculează şi Refinanţează!

Oferta Moldova Agroindbank pentru întreprinderile micro și mici: Recalculează şi Refinanţează!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)
  Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Promoție de Black Friday - formează o majoritate parlamentară și scapi de anticipate (AUDIO)
 • Iulia Costin, despre sursele de finanțare ODIMM, sprijinul pe timp de pandemie și granturi pentru tineri | Nota de Plată
 • Oameni ca tine: Ion Făureanu, tânărul care crește odată cu profunzimea tablourilor sale (FOTO, VIDEO)
 • Oameni ca tine: Corina Cardaniuc, medicul care poartă la gât talismanul nemuririi (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Fundația „Miron Shor” trage linia la nouă ani de la fondare: Ajutor pentru 150 de mii de...
 • Metoda retragerii, între avantaje şi riscuri
Cele mai populare
 • 1
  Pe jos: Cum a venit și cu cine a plecat Maia Sandu de la conferința cu jurnaliștii (VIDEO)
 • 2
  Soția unui șef de agenție de stat, patroana companiei care a câștigat licitația de producere a costumelor de protecție împotriva COVID-19 (RISE Moldova)
 • 3
  Primele nume din echipa Maiei Sandu de la Președinție
 • 4
  Unde va merge Maia Sandu în prima vizită oficială de după inaugurare
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.