Oameni ca tine: Povestea chirurgului care a renunțat la o carieră de succes în Portugalia pentru a trasa linii fine între viață și moarte, acasă (VIDEO, FOTO)

Oameni ca tine: Povestea chirurgului care a renunțat la o carieră de succes în Portugalia pentru a trasa linii fine între viață și moarte, acasă (VIDEO, FOTO)

Sunetul apei care curge grăbită se pliază ritmic pe foșnetul buretelui ce se plimbă pedant peste o pereche de mâini puternice. După câteva zeci de secunde în care a tot făcut mișcări repetitive, trage cu cotul clapa robinetului, deschide cu umărul ușa și intră într-o încăpere luminoasă. Pe o masă, amplasată chiar în centrul camerei, stă întinsă o femeie. În jurul ei, bărbați cu trupuri atletice și asistente cu fețele astupate pe jumătate de niște măști albe, fac ultimele pregătiri. Ceasul electronic de pe perete, anunță prin niște cifre roșii că operația începe foarte curând. Camera este inundată de „Desert Rose-ul” lui Sting, iar o voce sigură intervine printre versurile melodiei și spune apăsat: „Bisturiu”.

Pe Sergiu Ușurelu l-am cunoscut într-o dimineață posomorâtă de martie. L-am găsit la birou, în timp ce  analiza ultimele aspecte ale unui proiect cu care își propune să schimbe viața a mii de pacienți din Moldova. Deși urma să intre în câteva minute într-o operație complicată, era calm și binedispus. În ultimii 15 ani, principala ocupație a doctorului este să traseze linii fine între viață și moarte. 

Nu-și amintește exact când a început să-și dorească să fie chirurg. Poate atunci când era de-o șchioapă și o vizita pe mama sa la muncă, la spital? Sau poate atunci când nevoia l-a trimis să muncească în construcții? Crede că meseria l-a ales, iar el nu a ripostat și a lăsat-o să-i domine destinul, deciziile și viața.

Noi suntem speranța pacientului. Când intră în sala de operații, el are încredere că totul va fi bine

Ani la rând a muncit într-un spital dotat din Portugalia. Acolo, dragostea pentru chirurugie a prins niște rădăcini puternice, iar odată cu ele a răsărit și dorința permanentă de auto-perfecționare. De aceea, Ușurelu nu a lăsat să treacă nicio zi fără să se auto-depășească. Nu se crede un Dumnezeu și vorbește cu sinceritate și despre reușite, dar și despre greșeli. 

Cea mai mare dezamăgire a unui medic sunt situațiile în care nu reușește să obțină cel mai mult rezultat.

Deși a ținut în mâini zeci de vieți omenești, a redat sute de speranțe și a pus zâmbete pe chipurile a mii de oameni, pentru Sergiu Ușurelu, fiecare operație este un nou început, un nou teren necunoscut. Nu are ritualuri înainte de intervenții și nici nu citește articole de specialitate înainte de a pune mâna pe bisturiu. Nu permite, însă, gândurilor negative să-i intre în minte. 

Le ține la distanță și se apără de ele alimentându-și încrederea cu speranța că totul va fi bine. Așa reușește să le transmită și pacienților gânduri bune și îi determină să-și lase viitorul în grija lui. Consideră că, indiferent de cât de colosală este experiența pe care o duce un doctor în spate, emoțiile sunt cele care fac diferența.

Emoții sunt întotdeauna și nu contează dacă lucrezi de un an sau de 20 sau de 30 de ani.  Emoțiile trebuie să fie. Fără ele suntem reci.

Sergiu Ușurelu, la fel ca toți oamenii care au multe de spus, vorbește puțin. Nu se consideră deosebit și evită să-și expună meritele pe tapet. Ușor timid în timp ce se plimbă pe holurile spitalului, chirurgul parcă se dezlănțuie atunci când pășește în sala de operații. Imediat cum își pune masca și mănușile, cum își vede colegii de sală, cum își întâlnește pacientul - Ușurelu devine relaxat, carismatic și stăpân pe situație. Nu face deosebire de atitudine între operațiile care durează o oră și între cele pentru care trebuie să stea chiar și opt ore în picioare. Viețile oamenilor, sunt la fel de prețioase, spune el.

Anii de muncă cu bisturiul în mână i-au oferit multe lecții. În sala de operații a învățat să învingă și să piardă, a învățat să-și testeze limitele până la extrem și să pună stăpânire pe propriile frici. Totuși, anii de chirurgie nu l-au putut determina să se obșnuiască cu felul în care reacționează oamenii când aud că au cancer. În aproape două decenii de activitate încă învață să aline durerea sufletească a celor pe care urmează să-i vindece.

Nu-i ușor să le spui pacienților că au cancer.

Poate anume această restanță l-a ambiționat să cerceteze mai mult domeniul, să sape mai adânc și să încerce să găsească ieșiri din labirint. Așa a gândit și a pus pe roate un proiect ambițios pe care îl implementează la Medpark. Fiind chirurg generalist, Ușurelu încearcă să găsească ac de cojocul cancerului tractului digestiv. Regretă că noțiunea acestei maladii este puțin cunoscută de pacienți, dar este deteminat să-i convingă pe oameni că acolo unde există multă credință și profesionalism, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Tratamentul curativ există. Cancerul este o boală care are tratament, iar rata de supraviețuire e mare.

Anume din dorința de a lupta cu cancerul a renunțat la cariera din Portugalia și a revenit în Moldova. Știa că alegerea pe care urmează s-o facă îi poate pune sub semnul întrebării întreaga carieră muncită cu atâta greu printre străini. A învins, însă, dragostea. Dragostea de familie, de prieteni și de Moldova. Se emoționează când este întrebat ce înseamnă Moldova pentru el. 

Găsește cu greu cuvintele potrivite pentru a descrie o iubire așa de mare. Și pentru că este mai degrabă omul faptelor, decât cel al vorbelor, a revenit acasă și i-a făcut, astfel, cea mai mare declarație de iubire acestei țări.

Moldova este locul în care mereu ești așteptat.

Când ultima sutură a fost făcută, iar cifrele roșii ale ceasului electronic de pe peretă strigă că operația s-a încheiat, Ușurelu își dezdoaie spatele. Își lasă liberi genunchii și își îndreaptă privirea către cer. A mai trecut o zi în care a reușit să-și facă meseria bine. Încă o zi în care a decapitat boala și i-a întors spatele morții. I se pare că le-a făcut pe toate și nu i-a mai rămas nimic pentru mâine, dar vocea lui Sting îi amintește că „Fragile” e mai mult decât un nume de cântec, iar acasă este așteptat de femeia iubită și de un mic viitor chirurg...

*Cred în puterea exemplelor și știu că deși nu are nici petrol și nici aur, Moldova este bogată datorită oamenilor săi. În fiecare vineri vă fac cunoștință cu adevărații eroi ai zilelor noastre. Oameni harnici, buni, dedicați.

Dacă vă plac poveștile de viață, vă invit să deveniți patronii proiectului Oameni ca tine și să ne ajutați, astfel, să-i descoperim în continuare pe cei care ne fac țara. 

Dacă și voi știți oameni frumoși care ar putea deveni eroii reportajelor mele, lăsați-mi un mesaj pe Facebook sau pe Instagram.

Vezi și aceste știri
Oameni ca tine: Povestea ofițerei SIS care și-a împărțit destinul în două vieți paralele și a redefinit noțiunea fricii și riscurilor (VIDEO)

Oameni ca tine: Povestea ofițerei SIS care și-a împărțit destinul în două vieți paralele și a redefinit noțiunea fricii și riscurilor (VIDEO)

Oameni ca tine: Măturătorul de regrete. Povestea bărbatului care învață în fiecare zi să-și iubească meseria și să-și accepte destinul

Oameni ca tine: Măturătorul de regrete. Povestea bărbatului care învață în fiecare zi să-și iubească meseria și să-și accepte destinul

Oameni ca tine: A revenit în Moldova pentru a-și păstra iubita, iar acum conduce o afacere de succes acasă (VIDEO)

Oameni ca tine: A revenit în Moldova pentru a-și păstra iubita, iar acum conduce o afacere de succes acasă (VIDEO)

Advertoriale
5 motive să faci un stagiu gratuit la Endava

5 motive să faci un stagiu gratuit la Endava

Un cuplu de tineri de la noi, despre cum și-au amenajat inteligent noua locuință (VIDEO)

Un cuplu de tineri de la noi, despre cum și-au amenajat inteligent noua locuință (VIDEO)

Interviu cu Igor Rosca, director „Rogob”: „Dacă vrei să-ţi ajuţi ţara, nu e numaidecât să faci politică – trebuie doar să faci ceea la ce te pricepi cel mai bine”

Interviu cu Igor Rosca, director „Rogob”: „Dacă vrei să-ţi ajuţi ţara, nu e numaidecât să faci politică – trebuie doar să faci ceea la ce te pricepi cel mai bine”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)
  Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)
 • PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Alo, angajați? Da, ne angajăm răspunderea!” Ce se întâmplă zilele astea în Parlament și de ce asta seamănă cu telefonul stricat?
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ardei umpluți cu brânză, ca la Nord – rețetă deosebită, moștenită de la bunica (Video)
 • Fără nunți până la 1 august, grădinițe închise și nu doar. Iată ce a decis guvernul
Cele mai populare
 • 1
  Italia și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru alte 12 state
 • 2
  Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”
 • 3
  Peste 30 de copii suspecți și confirmați cu COVID-19, operați în două luni: Medicii lucrează cu trei rânduri de mănuși, iar intervenția durează dublu (VIDEO)
 • 4
  Medicul Komarovskiy, despre închiderea parcurilor de distracții din Moldova: „Nu există nicio logică în decizia luată de autorități” (VIDEO)
Autentificare