Oameni ca tine: Povestea chirurgului care a renunțat la o carieră de succes în Portugalia pentru a trasa linii fine între viață și moarte, acasă (VIDEO, FOTO)

Oameni ca tine: Povestea chirurgului care a renunțat la o carieră de succes în Portugalia pentru a trasa linii fine între viață și moarte, acasă (VIDEO, FOTO)

Sunetul apei care curge grăbită se pliază ritmic pe foșnetul buretelui ce se plimbă pedant peste o pereche de mâini puternice. După câteva zeci de secunde în care a tot făcut mișcări repetitive, trage cu cotul clapa robinetului, deschide cu umărul ușa și intră într-o încăpere luminoasă. Pe o masă, amplasată chiar în centrul camerei, stă întinsă o femeie. În jurul ei, bărbați cu trupuri atletice și asistente cu fețele astupate pe jumătate de niște măști albe, fac ultimele pregătiri. Ceasul electronic de pe perete, anunță prin niște cifre roșii că operația începe foarte curând. Camera este inundată de „Desert Rose-ul” lui Sting, iar o voce sigură intervine printre versurile melodiei și spune apăsat: „Bisturiu”.

...

Nu-și amintește exact când a început să-și dorească să fie chirurg. Poate atunci când era de-o șchioapă și o vizita pe mama sa la muncă, la spital? Sau poate atunci când nevoia l-a trimis să muncească în construcții? Crede că meseria l-a ales, iar el nu a ripostat și a lăsat-o să-i domine destinul, deciziile și viața.

Noi suntem speranța pacientului. Când intră în sala de operații, el are încredere că totul va fi bine

Autor:

Ani la rând a muncit într-un spital dotat din Portugalia. Acolo, dragostea pentru chirurugie a prins niște rădăcini puternice, iar odată cu ele a răsărit și dorința permanentă de auto-perfecționare. De aceea, Ușurelu nu a lăsat să treacă nicio zi fără să se auto-depășească. Nu se crede un Dumnezeu și vorbește cu sinceritate și despre reușite, dar și despre greșeli.

Cea mai mare dezamăgire a unui medic sunt situațiile în care nu reușește să obțină cel mai mult rezultat.

Autor:

...

Le ține la distanță și se apără de ele alimentându-și încrederea cu speranța că totul va fi bine. Așa reușește să le transmită și pacienților gânduri bune și îi determină să-și lase viitorul în grija lui. Consideră că, indiferent de cât de colosală este experiența pe care o duce un doctor în spate, emoțiile sunt cele care fac diferența.

Emoții sunt întotdeauna și nu contează dacă lucrezi de un an sau de 20 sau de 30 de ani. Emoțiile trebuie să fie. Fără ele suntem reci.

Autor:

...

Anii de muncă cu bisturiul în mână i-au oferit multe lecții. În sala de operații a învățat să învingă și să piardă, a învățat să-și testeze limitele până la extrem și să pună stăpânire pe propriile frici. Totuși, anii de chirurgie nu l-au putut determina să se obșnuiască cu felul în care reacționează oamenii când aud că au cancer. În aproape două decenii de activitate încă învață să aline durerea sufletească a celor pe care urmează să-i vindece.

Nu-i ușor să le spui pacienților că au cancer.

Autor:

Poate anume această restanță l-a ambiționat să cerceteze mai mult domeniul, să sape mai adânc și să încerce să găsească ieșiri din labirint. Așa a gândit și a pus pe roate un proiect ambițios pe care îl implementează la Medpark. Fiind chirurg generalist, Ușurelu încearcă să găsească ac de cojocul cancerului tractului digestiv. Regretă că noțiunea acestei maladii este puțin cunoscută de pacienți, dar este deteminat să-i convingă pe oameni că acolo unde există multă credință și profesionalism, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Tratamentul curativ există. Cancerul este o boală care are tratament, iar rata de supraviețuire e mare.

Autor:

...

Găsește cu greu cuvintele potrivite pentru a descrie o iubire așa de mare. Și pentru că este mai degrabă omul faptelor, decât cel al vorbelor, a revenit acasă și i-a făcut, astfel, cea mai mare declarație de iubire acestei țări.

Moldova este locul în care mereu ești așteptat.

Autor:

Când ultima sutură a fost făcută, iar cifrele roșii ale ceasului electronic de pe peretă strigă că operația s-a încheiat, Ușurelu își dezdoaie spatele. Își lasă liberi genunchii și își îndreaptă privirea către cer. A mai trecut o zi în care a reușit să-și facă meseria bine. Încă o zi în care a decapitat boala și i-a întors spatele morții. I se pare că le-a făcut pe toate și nu i-a mai rămas nimic pentru mâine, dar vocea lui Sting îi amintește că „Fragile” e mai mult decât un nume de cântec, iar acasă este așteptat de femeia iubită și de un mic viitor chirurg...

*Cred în puterea exemplelor și știu că deși nu are nici petrol și nici aur, Moldova este bogată datorită oamenilor săi. În fiecare vineri vă fac cunoștință cu adevărații eroi ai zilelor noastre. Oameni harnici, buni, dedicați.

Dacă vă plac poveștile de viață, vă invit să deveniți patronii proiectului Oameni ca tine și să ne ajutați, astfel, să-i descoperim în continuare pe cei care ne fac țara.

Dacă și voi știți oameni frumoși care ar putea deveni eroii reportajelor mele, lăsați-mi un mesaj pe Facebook sau pe Instagram.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.