Nouă moldoveni, într-o expediție în Antarctica. „Navigând încolo, îți dai seama cât de fragilă și mică este planeta noastră” (FOTO, VIDEO)

Nouă moldoveni, într-o expediție în Antarctica. „Navigând încolo, îți dai seama cât de fragilă și mică este planeta noastră” (FOTO, VIDEO)

Și-au dat întâlnire la „capătul lumii”, cum e cunoscut orașul Ushuaia, din Argentina. Aici este punctul de unde au început mai bine de jumătate dintre expedițiile în Antarctica. Nouă moldoveni, împrăștiați în lume: din Chișinău, București, Genova și Copenhaga. La 10 februarie, ora 6:00, dimineața, așteptând să domolească furtuna din pasajul Drake,  cei nouă pornesc pe drumul apelor.

„Cum o fi la celălalt capăt al pământului, în Antarctica?”

În 2019, o parte din echipaj a călătorit în Groenlanda. Atunci le-a venit gândul „cum o fi la celălalt capăt al pământului, în Antarctica?”. Au format o echipă, toți fiind originari din Moldova. Oameni pe care viața i-a împrăștiat de ani buni în lume: un cardio-chirurg, un cameraman, un marinar, manageri și oameni de afaceri. Printre cei nouă entuziaști s-a regăsit și o femeie.

Au urmat luni de pregătiri pentru plecare. Anatol Untură, organizatorul expediției, explică cât de importante sunt detaliile în condiții extreme.

Barca, pe care au înfruntat valurile imense, este toată din oțel, fiind făcută acum 15 ani și destinată navigației în condiții extreme. Aceasta este cufundată în apă în marea sa parte, așa încât să nu fie purtată de vânturile mari. Pânzele sunt mai groase, și ele imense de circa 100 de m2. Totul echipat cu un generator de energie și surse de încălzire.

Barcă de oțel

 „În Antarctica nu-i bază de coastă. Să vrei că nu are cine veni”

Membrii echipajului au semnat o declarație pe propria răspundere că nu suferă de boli grave ca epilepsia sau afecțiuni cardiace.

„Efortul este mai mult psihologic în astfel de expediții, decât fizic, dar membrii echipajului trebuie să se asigure că sunt sănătoși. În unele porțiuni de drum operațiunile de salvare, fizic, sunt imposibile. În Antarctica absolut nu există bază de coastă. Să vrei că nu are cine veni. Pinguinii nu au elicoptere, iar cele argentiniene zboară pe o rază de 300 mile nautice. (n.r.1 milă nautică=1,8 km)”, explică Anatol Untură.

 În expediție au mers: Oleg Margina,  Corneliu Sau, Mihai Melnic, Vitalie Palanciuc, Mihai Donciu, Alex Bred, Oxana Tornea, Dan Untura şi Anatol Untura 

Trei dintre membrii echipajului erau pentru prima oară pe o barcă

Echipajul a fost ghidat de o persoană care cunoaște bine drumul apelor, cu peste zece călătorii în direcția arctică. Barca a pornit din Ushuaia, cel mai sudic oraș al Argentinei, cu infrastructură destinată marinarilor și călătorilor.

 A urmat provocarea cea mare: strâmtoarea Drake. Trei dintre membrii echipajului erau pentru prima oară pe o barcă. Apele au mânat vasul spre ghețarii veșnici preț de patru zile. Pasajul însă a fost nemilos cu marinarii la întoarcere, același drum fiind parcurs în șase zile, așa cum valurile împingeau barca înapoi.

„Jumătate din echipaj a fost mai activ, restul au stat la pat. Ne-am confruntat cu răul de mare. De fapt, e ceva normal. Rău de mare au toți, chiar și marinarii care n-au fost o perioadă îndelungată pe mare”, explică Anatol. O parte din membrii echipajului erau prima oară într-o expediție pe barcă.

Canalul Drake - mii de bărci, naufragiate de-a lungul istoriei

„Canalul Drake este un pasaj care leagă Antarctica de America de Sud. E cunoscut ca cel mai drastic și dificil pasaj din lume. Acolo au naufragiat mii de bărci de-a lungul istoriei. Capul Horn este cel mai fioros loc pentru orice marinar pe lumea asta”, explică călătorul.

Există și o tradiție ce are sute de ani. Marinarii care treceau cu bine pasajul aveau dreptul să-și pună cercel în ureche și să-și facă tatuaj cu imaginea unei bărci cu toate pânzele ridicate.

Antarctica începe fără zăpadă. Se văd corăbii vechi de sute de ani

După patru zile, cei nouă moldoveni au ajuns la țărmul sudic. „Apele devin mai line. Apoi verzi țărmul. Orice marinar, când vede uscatul, are o stare de euforie, de siguranță”, își împarte impresiile Anatol.

În fața lor erau insulele Shetland. Se așteptau să vadă multă zăpadă, și mare le-a fost uimirea când țărmul i-a întâlnit cu stânci goale. „Era oarecum neașteptat, pentru că în închipuirea la majoritatea dintre noi, Antarctica este un tărâm sub gheți veșnice. Așa și este. Dar zonele de aproape 1 km de la țărm sunt cu mai puțină zăpadă. Acum acolo este vară, ca în luna august. Dar este și o consecință a schimbărilor climatice”, spune marinarul.

Surprinzând un exemplar de pinguin regal

După ce zăpada s-a retras, pe țărmurile unor insulițe se pot vedea corăbii naufragiate ale vânătorilor de balene. Bărcile au sute de ani.

 „Un cercetător de la o bază argentiniană a zis că vine de 10 ani în regiune, dar e prima oară când ele apar de sub zăpadă. Atât de mult s-a topit. Dar totodată, acum sute de ani, acolo nu era zăpadă, altfel nu puteau să acosteze pe țărm. Schimbările climatice sunt fluctuante de-a lungul istoriei, dar acum este clar că se întâmplă ceva mult mai repede decât în mod normal”, recunoaște Anatol.

Două săptămâni la Polul Sud

Au urmat două săptămâni de în care au studiat Antarctica. Vizite la stațiile cercetătorilor. Priveliști de-a dreptul impresionante, cu munți de rocă bazaltică și porțiuni de calotă glaciară de până la patru km.

 Fauna – și ea plină de surprize. Mii de pinguini, balene în cârduri impunătoare, lei de mare. 

Lei de mare

În unda dintre poze, echipajul a reușit să surprindă un grup de leoparzi de mare. Imaginea a fost preluată și de cei de la National Geographic. „Erau foarte mulți. Unele exemplare aveau dimensiuni de până la 3,5 metri și peste 100 de kg”, spune bărbatul. 

Leoparzi de mare, odihnindu-se după vânătoare

Au avut parte și de peripeții. Unul dintre leoparzii de mare „a atacat” și a spart barca gonflabilă. Au reușit să observe și un pinguin regal, deși regiunea nu este arealul de trai obișnuit pentru aceștia.

Au gustat sau nu peștele din apele reci?

Și dacă vă întrebați „au gustat din peștele apelor sudice?” - ei bine, nu. Asta pentru că în Antarctica, de la zona de 600 și mai sus, este interzis pescuitul și orice activitate umană ce și le-ar putea dăuna animalelor. În schimb, au avut în echipă un bucătar. 

„Ne-a răsfățat cu bucate din cele mai diverse. De la sushi la mămăligă moldovenească”, spune organizatorul. 

Bucate pentru echipaj

Au avut cu sine produse obișnuite. Acestea s-au dovedit a fi în cantități mai mari  decât au avut nevoie, așa că după o plimbare până la Polul Sud și înapoi, merindele au fost donate unui azil din Ushuaia, care are grijă de oamenii străzii.

Echipajul s-a întors cu 10 ore de imagini video

Cel mai sudic punct în care a ajuns echipajul a fost paralela 67. Temperaturile aerului, în această perioadă a anului, au fost de până la -15Co. În timpul expediției, moldovenii au reușit să înregistreze 10 ore de imagini video. Acestea urmează să apară într-un film documentar, ce va ilustra schimbările climatice.

„Navigând încolo, îți dai seama cât de fragilă și mică este planeta noastră. Ce facem în Europa, inevitabil se răsfrânge și la poli, deși sunt foarte departe și s-ar părea că nu au cum să interacționeze. Dar nu e chiar așa”, este convins Anatol.

Peisaj din Antarctica

  „Marinarii sunt superstițioși. Nu vorbesc de planuri”

Călătoria nu doar i-a impresionat pe cei nouă. Echipajul este gata pentru noi încercări. „Marinarii sunt superstițioși. Nu vorbesc de planuri. Dar acestea sunt foarte mari și cred că următoarea plecare va fi la anul. Sunt acum în pregătiri”, a spus plin de entuziasm, conducătorul expediției în Antarctica, Anatol Untură.

 

Câțiva membri ai echipajului pe fundalul ghețarilor

 

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Vezi și aceste știri
Rusia, la dispoziția Belarusului pentru asigurarea securității: Putin și Lukașenko au convenit asupra unui ajutor

Rusia, la dispoziția Belarusului pentru asigurarea securității: Putin și Lukașenko au convenit asupra unui ajutor

Cât e kilogramul? De la piață, angro sau din supermarket: Prețurile la fructe și legume, diferite în funcție de locație (INFOGRAFIC)

Cât e kilogramul? De la piață, angro sau din supermarket: Prețurile la fructe și legume, diferite în funcție de locație (INFOGRAFIC)

ULTIMĂ ORĂ! Grădinițele private își reiau activitatea din 17 august (DOC)

ULTIMĂ ORĂ! Grădinițele private își reiau activitatea din 17 august (DOC)

Advertoriale
De ce copacii pot electrocuta și cum putem preveni accidentele de acest fel (VIDEO)

De ce copacii pot electrocuta și cum putem preveni accidentele de acest fel (VIDEO)

Digitally Responsible: Moldcell lansează o strategie comună de responsabilitate socială digitală

Digitally Responsible: Moldcell lansează o strategie comună de responsabilitate socială digitală

Dorești să cumperi metal, rapid și fără a sta la coadă? Acum e posibil cu BPM Сhat Bot

Dorești să cumperi metal, rapid și fără a sta la coadă? Acum e posibil cu BPM Сhat Bot

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristofor Aldea-Teodorovici a devenit tată! Artistul și-a numit copilul în cinstea mamei sale...
 • #ProfesoriCOOL Maria Puțuntică Stoian. În viața de pedagog totul e ca la...
Cele mai populare
 • 1
  Protestele în Belarus continuă. Mii de cetățeni au împărțit flori și îmbrățișări mascaților. Lukașenko: „Să stau și să aștept în timp ce Minsk este întors cu capul în jos? (FOTO)
 • 2
  Informațiile privind accesul moldovenilor pe teritoriul altor state au fost actualizate (DOC)
 • 3
  Vladimir Putin oferă americanilor vaccinul anti-COVID-19. SUA: „Nu este deschisă progreselor medicale făcute în Rusia”
 • 4
  Lukaşenko: „Trebuie să îl contactez pe Putin. Ameninţările nu mai vizează doar Belarusul”
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.