Coronavirus: Care este cel mai pesimist scenariu și cât de pregătit este Ministerul Sănătății

Coronavirus: Care este cel mai pesimist scenariu și cât de pregătit este Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat, de comun cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, cel mai pesimist scenariu, în cazul evoluției pandemiei de coronavirus. Șefa de la Sănătate, Viorica Dumbrăveanu, a dat asigurări că, în caz de necesitate, instituțiile medicale sunt pregătite, dar speră să nu ajungem într-o astfel de situație.

„Prin scenariul numărul 4 pe care-l are ministerul, elaborat de comun cu OMS, avem determinate instituțiile medico-sanitare publice la o capacitate de 2.000 de persoane confirmate cu Covid-19 și 12.000 de cazuri suspecte. Cel mai pesimist scenariu presupune inclusiv activarea unor spitale raionale pentru cazuri ușoare”, a declarat ministra Sănătății în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, Viorica Dumbrăveanu a menționat că autoritățile au suficiente teste, urmând să își consolideze capacitățile prin suportul oferit de partenerii externi.

Publicitate

„Până în prezent, au fost testate peste 140 de persoane. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a trecut la cel de-al treilea chit din cele cinci care au fost oferite din prima asistență a OMS. Noi avem o rezervă, cu noua asistență de peste 1.000 de teste, sunt suficiente”, a explicat oficiala.

Amintim că Ministerul Sănătății a anunțat activizarea unei noi instituții medicale strategice. Asta după ce au fost confirmate noi cazuri de Covid-19 în Republica Moldova, printre care primul caz de transmitere locală.

Menționăm că, până în prezent, au fost confirmate 12 cazuri de coronavirus în R. Moldova:

1 – 7 martie – O femeie de 48 de ani, care venea acasă din Italia, a fost luată în stare gravă de la Aeroportul Internațional Chișinău.

2 – 10 martie – Un bărbat din sudul țării, în vârstă de 60 de ani, după o vizită de trei săptămâni în Italia, a ajuns pe mâna medicilor în stare de gravitate medie.

3 – 10 martie – O femeie de 60 de ani, revenită din Italia, a ajuns în stare de gravitate medie la spital, după ce a ignorat primele sfaturi ale medicilor și s-a autotratat acasă.

4 – 11 martie – Cel de-al patrulea caz a fost înregistrat la o tânără. Și aceasta a venit în țară din Italia, cu un autocar, fiind preluată de medici direct de la punctul de trecere a frontierei.

5, 6 – 12 martie – Au fost confirmate alte două cazuri. Ministerul Sănătății a refuzat să ofere informații despre sexul, vârsta persoanei sau regiunea de trai. Singurele precizări au fost că starea de sănătate a persoanelor este de gravitate medie și că ambele au venit din Italia.

7,8 – 13 martie – Încă două persoane adulte au fost testate pozitiv. În ambele cazuri e vorba de importul infecției. „Nu avem răspândire locală”, au dat asigurări autoritățile.

9, 10, 11, 12 – 14 martie – Ministerul Sănătății a anunțat, la pachet, alte patru cazuri confirmate. În premieră, este vorba de o transmitere locală. De asemenea, dacă până acum toate cazurile de import erau din Italia, de această dată este vorba de trei persoane revenite din Italia, Marea Britanie și Franța.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal