Medicul Komarovskiy, despre coronavirus: Cu ce se deosebește de gripă și de ce este importantă carantina (VIDEO)

Medicul Komarovskiy, despre coronavirus: Cu ce se deosebește de gripă și de ce este importantă carantina (VIDEO)
sursa foto: salonlesya.ru

Cunoscutul pediatru ucrainean, Evghenii Komarovskiy, a publicat un video pe vlogul personal, dedicat celei mai actuale probleme medicale cu care se confruntă în prezent omenirea. Acesta a vorbit despre diferențele dintre infecțiile precum gripa, în raport cu noul tip de coronavirus. De asemenea, specialistul a explicat în ce constă acest virus, cum ne atacă organismul, cum trebuie să se petreacă carantina, cum ar trebui să protejăm păturile cele mai predispuse spre îmbolnăvire și a demontat miturile legate de Covid-19, scrie EA.md.

Testele calitative prezintă situația reală

„China înțelege că importul coronavirusului din străinătate este acum mai actual decât cazurile noi din țară. Acolo a fost creat un centru de intervenție de urgență pentru a reduce importul de coronavirus. În Wuhan existau 16 spitale temporare. În prezent au mai rămas doar trei. China a alocat 20 de milioane de dolari Organizației Mondiale a Sănătății pentru a lupta împotriva coronavirusului. China însăși a primit donații de 4,23 miliarde de dolari”, a povestit Evghenii Komarovskiy.

De asemenea, a vorbit cu admirație despre modul în care Coreea de Sud face față îmbolnăvirilor, făcând o comparație cu intervenția întârziată a Guvernului italian.

„În Coreea de Sud, deja de două săptămâni numărul de noi infecții este în scădere. Cu toate acestea, țara are o situație unică: astăzi (10 martie - n.r.) există 7.513 cazuri diagnosticate de boală, iar 54 de persoane au murit. Așa statistică nu există nicăieri în altă parte. Mortalitatea constituie doar 0,7%. Aceasta este o ilustrare clară a faptului că mortalitatea depinde foarte mult de ce contingent este examinat și de calitatea sistemelor de testare. În cazul în care nu se economisește pe sistemele de testare, acestea fiind de calitate, sunt diagnosticate un număr mare de cazuri ușoare de boală. Drept urmare, vedem o imagine reală a mortalității.

De exemplu, în Italia, la început, au fost examinate aproape toate persoanele, acum sunt examinate doar persoanele cu simptome reale”, povestește acesta, referindu-se la faptul că în Italia, cazurile descoperite sunt de gravitate medie sau foarte grave.

El însă a avut cuvinte de laudă pentru Papa de la Roma, criticând însă reprezentanții religioși din Ucraina. „Papa a încălcat pentru prima dată tradiția predicării în fața Pieței Sf. Petru de la Vatican și s-a adresat credincioșilor printr-o emisiune online. În Ucraina, însă, la Vinnitsa, a avut loc o procesiune care vizează triumful ortodoxiei și lupta împotriva coronavirusului. 7.000 de oameni s-au reunit și au arătat cum să efectueze măsuri anti-epidemice. Nu este surprinzător faptul că în Ucraina există un singur caz al bolii și, potrivit majorității „experților”, coronavirusul, care trece frontiera, se transformă în SARS”, continuă Komarovskiy pe o notă sarcastică.

Diferențele dintre gripă și coronavirus

Gripa se răspândește mult mai repede, deoarece are o perioadă mai scurtă de incubație. Copiii sunt cei care se fac „vinovați” de răspândirea virusului gripal. Ei infectează adulții, în special vârstnicii. Cu Covid-19, situația este absolut diferită: copiii se îmbolnăvesc mult mai rar și se infectează de la adulți, a explicat pediatrul.

Acesta a mai spus că în cazul coronavirusului numărul cazurilor grave este mai mare. 

„În gripă, cele mai vulnerabile persoane sunt copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice. Ce ține de coronavirus, nu există dovezi că copiii și femeile însărcinate sunt vulnerabile. Principala diferență între gripă și coronavirus este că, în raport cu gripa, avem vaccinuri și medicamente antivirale. Sunt puține, dar există. Pentru coronavirus nu avem nimic”, a continuat el.

Asemănările dintre gripă și coronavirus

Simptomele formelor severe ale acestor boli sunt foarte asemănătoare. Principalele similarități sunt mecanismele de transmitere: contactul și picăturile aeriene. Ele ne permit să punem în aplicare pe deplin măsurile preventive cunoscute. Protejându-vă de gripă, vă protejați și de coronavirus. 

„Fiecare virus folosește „proteina trădătoare” ACE2 pentru a intra în organism. Este cea care lansează virusul în celulă și îi permite să-și facă fapta murdară. ACE2 este foarte strâns asociată cu activitatea sistemului cardiovascular, este implicată în reglarea tensiunii arteriale și se află într-o cantitate mare în țesutul pulmonar. S-a dovedit că activitatea acestei proteine (ACE2) este strâns legată de vârsta unei persoane. Cu cât persoana este mai în vârstă, cu atât activitatea este mai mare și cu atât este mai mare probabilitatea ca virusul să se agațe de o proteină. Medicamentele pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, a cărei acțiune este asociată cu această proteină, poate afecta probabilitatea infecției cu coronavirus. Aceasta este una dintre explicațiile de ce coronavirusul este mai sever la adulți, în special la vârstnici și la cei care sunt nevoiți să ia constant pastile pentru a trata hipertensiunea”, a menționat medicul, făcând referire la studiile de laborator deja realizate.

Lucrurile care încă sunt neclare

Nu este clar de ce unii oameni răspândesc virusul în masă, adică eliberează o cantitate imensă de virus în mediu, alții însă deloc. De ce, dacă avem de a face cu un virus la care nimeni nu are imunitate, există un număr foarte mare de cazuri în care un soț și o soție sunt împreună și unul dintre ei nu se îmbolnăvește. S-a dovedit că există diferențe genetice și rasiale în cantitatea de proteine ​​ACE2, menționate anterior. Prin urmare, unele națiuni pot fi mai predispuse îmbolnăvirii, altele mai puțin. Aceste aspecte rămân discutabile.

Cum se manifestă boala

Potrivit lui Komarovskiy, statisticile sunt următoarele: 80% dintre pacienți vor suporta boala foarte ușor, 15% vor necesita oxigen și, de asemenea, se vor recupera, 5% vor necesita spitalizare reală, terapie intensivă și ventilație mecanică.

Perioada de incubație este de la una la 14 zile, cel mai adesea fiind de aproximativ cinci zile. În ceea ce privește cazurile de reinfectare, cei mai mulți experți consideră că reinfecția este diagnosticul inexact.

Ce se va întâmpla dacă nu se vor introduce măsurile de carantină?

„Virusul va veni la noi acasă, un număr mare de oameni se vor îmbolnăvi. Țara noastră (Ucraina) se află într-o poziție „câștigătoare”. O țintă periculoasă pentru virus sunt vârstnicii. Să zicem că în localitatea ta s-au îmbolnăvit 1.000 de oameni. Acest lucru poate duce la o prăbușire a sistemului medical, la decese în masă. Paradoxul este că, dacă se vor îmbolnăvi nu 1.000 de oameni, ci 100, va fi, de asemenea, o prăbușire a sistemului de asistență medicală. Nu sunt sigur că nu se va prăbuși, dacă se vor îmbolnăvi doar 20 de persoane”, a comentat medicul.

Carantina este introdusă pentru a câștiga timp, astfel încât cei 1.000 de oameni să nu se îmbolnăvească concomitent, dar pentru ca acești 1.000 de oameni să se îmbolnăvească în cel puțin o lună, astfel încât, lucrătorii medicali să poată oferi ajutor și să redistribuie resursele.

Există două opțiuni: pe de o parte, în țară se introduc măsuri de carantină, iar pe de altă parte, se implică foarte activ în furnizarea lucrătorilor medicali, inițierea unei campanii de informare, aprovizionarea cu oxigen, măști și medicamente. Aceasta este ideea principală. Dacă se introduce carantina, dar nu se face nimic altceva, atunci acțiunile sunt naive, proaste și criminale, a adăugat acesta.

Cum trebuie să se desfășoare carantina?

Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc trebuie să facă un singur lucru – să rămână acasă și să nu infecteze pe nimeni. Deoarece pentru 80% dintre oameni tratamentul este să stea acasă, să aerisească camera, să respire aer curat, să bea multe lichide, să consulte telefonic un medic și să folosească medicamente antipiretice la temperaturi ridicate. 15% dintre persoanele infectate vor avea nevoie de oxigen, iar 5% vor merge la spital.

Spitalizarea persoanelor care nu prezintă simptome grave trebuie evitată în orice mod posibil. Dacă boală nu este de gravitate ridicată și nu se prezintă o insuficiență respiratorie, o persoană nu trebuie să fie internată. Când o persoană are o temperatură de 37,5 și i-a fost diagnosticat coronavirusul și a fost plasată într-un spital, acest lucru nu are nicio legătură cu tratamentul. Foarte des, spitalizarea este dictată de indicii epidemiologici și nu de indicațiile reale.

De ce avem nevoie cu adevărat în prezent?

De regulă, măsurile epidemiologice sunt extinse asupra transportului public. Deoarece acolo unde oamenii se află la o distanță mai mică de un metru unul de celălalt, există o amenințare directă a răspândirii coronavirusului. De asemenea, avem nevoie de interzicerea evenimentelor sociale și pregătirea regiunilor neinfectate pentru un posibil focar, a explicat Komarovskiy.

Sunt trei situații care pot arăta simptome similare cu pneumonia provenită dintr-un coronavirus. Aceasta este gripa, infecția pneumococică și coronavirusul în sine. Pe fondul unei creșteri a incidenței coronavirusului, gripa și pneumococul nu dispar. Dacă o persoană cu coronavirus are cel puțin o șansă, atunci o persoană care are coronavirus plus pneumococ nu are nicio șansă.

„Aveți oportunitatea reală în prezent de a vă proteja de gripa și infecția pneumococică. Aceasta este reprezentată de o vaccinare. Întrucât situația cu persoanele în vârstă este cea mai îngrijorătoare, toată lumea care poate, să fie trimisă la țară, cu indicația să stea acolo până în septembrie. De asemenea – instituirea actelor de voluntariat, livrarea de produse către vârstnici. Fiecare țară ar trebui să se gândească acum la bătrâni, ca aceștia să nu mai meargă la tot felul de organizații și să-și ia pensiile. Fie ca aceste pensii să le fie duse direct acasă. Bătrânii să nu mai meargă la clinici. Cât mai rar posibil de mers la magazine și de folosit transport în comun”, a spus el.

De asemenea, trebuie să fie aprovizionați cu medicamente, astfel încât persoanele în vârstă să nu aibă un motiv pentru a merge din nou la farmacie.

Despre mituri

OMS a început să respingă în mod activ miturile asociate coronavirusului. Uscătoarele de mâini nu omoară virușii, măștile nu pot fi refolosite. De asemenea, dacă întregul corpul este tratat cu alcool, înălbitor sau iluminat sub o lampă de cuarț – acest lucru nu ajută și este chiar foarte dăunător. Este sigur să primiți scrisori și colete din China. Este imposibil să vă infectați cu coronavirus de la animalele de companie.

Ceapa, usturoiul, uleiul de susan, antibioticele, toate medicamentele antivirale nu funcționează. Alcoolul nu ajută. Exemple oribile din Iran, o țară musulmană în care oamenii au început brusc să consume alcool ca măsură preventivă. Drept urmare, într-una dintre provincii, numărul persoanelor cu intoxicații alcoolice este de opt ori mai mare decât numărul cazurilor diagnosticate de coronavirus. Există cazuri fatale din cauza consumului de alcool metilic.

Fumatul nu ajută, ci agravează situația. Există dovezi că, din cauza faptului că bărbații fumează foarte mult și au o relație „specială” cu proteina ACE2, ei se îmbolnăvesc mai des și mai grav decât femeile.

Cât timp va rămâne cu noi coronavirusul?

„Cel mai probabil, coronavirusul va fi în continuare cu noi. El va veni la noi la fel ca gripa. Cu toate acestea, va fi mult mai ușor. Acesta este principiul general al infecțiilor virale: dacă virusul este agresiv, dacă este fatal, atunci este mai puțin probabil să se răspândească. Cu cât boala este mai ușoară, cu atât persoana o răspândește mai activ. Prin urmare, coronavirusul va rămâne la noi, dar va deveni mult mai ușor. Vom avea perspectiva de a ne proteja de acesta prin vaccinare. Acest lucru  însă nu afectează algoritmul acțiunilor noastre. Nu putem influența guvernul, deciziile statului vor fi luate de cei de la putere. Dar cu siguranță putem proteja persoanele în vârstă, iniția vaccinarea, spălarea mâinilor și evitarea locurilor aglomerate”, a concluzionat medicul.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
OMS: Coronavirusul are o rată de mortalitate mai mare decât gripa sezonieră

OMS: Coronavirusul are o rată de mortalitate mai mare decât gripa sezonieră

46 de persoane din R. Moldova sunt suspecte la coronavirus

46 de persoane din R. Moldova sunt suspecte la coronavirus

Cât de justificate sunt temerile oamenilor față de COVID-19? Miturile, față în față cu datele oficiale (VIDEO)

Cât de justificate sunt temerile oamenilor față de COVID-19? Miturile, față în față cu datele oficiale (VIDEO)

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Convorbiri la tarife naționale în tot spațiul UE? Autoritățile negociază excluderea tarifelor de roaming pentru țara noastră
 • 2
  Un angajat al Serviciului Vamal și o persoană suspectată de contrabandă, reținuți de procurori. Ce învinuiri li se aduc
 • 3
  TikTok ar putea fi amendat cu 27 de milioane de lire sterline. Care este motivul
 • 4
  Cercetătorii ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.