„Nu avem nici un deces cauzat de coronavirus”: Dumbrăveanu, despre zvonurile apărute în spațiul public

„Nu avem nici un deces cauzat de coronavirus”: Dumbrăveanu, despre zvonurile apărute în spațiul public

„Să ne abținem de la astfel de comentarii. Nu există decese”. Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a venit cu o reacție la anumite informații apărute în spațiul public conform cărora cazurile de coronavirus de pe teritoriul Republicii Moldova ar fi mai multe decât ceea ce prezintă autoritățile.  Mai mult, Dumbrăveanu a precizat că vine cu date actualizate și veridice. 

„Să ne abținem de la comentarii că am avea decese. Nu avem niciun caz de deces. Ne-am asumat responsabilitatea să fim onești. Vom veni și în continuare cu date actualizate. Să nu ne aruncăm în extreme, pentru a genera știri de senzație”, a declarat ministra Sănătății.

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) , Nicolae Furtună, a făcut precizări în cazul decesului unui tânăr care a revenit în țară dintr-o zonă de risc.

Publicitate

„Un cetățean al Republicii Moldova s-a reîntors recent din zona de risc. A fost apelat serviciul de urgență, care a constatat decesul. Ulterior, am colectat, postmortem, mostrele – la coronavirus și la virusul gripal. Ambele teste au fost negative. Cauza decesului s-a dovedit a fi supradoză cu substanțe stupefiante. Persoana era consumatoare de droguri”, a afirmat Furtună.

„Noi constatăm că cetățenii nu sunt cooperanți și încearcă să ascundă. Până la urmă suferă cei dragi de acasă. Ajutați-ne să ne ajutăm”, a conchis directorul ANSP

Amintim că, până la acest moment, au mai fost înregistrate 12 cazuri de coronavirus.

1 – 7 martie – O femeie de 48 de ani, care venea acasă din Italia, a fost luată în stare gravă de la Aeroportul Internațional Chișinău.

2 – 10 martie – Un bărbat din sudul țării, în vârstă de 60 de ani, după o vizită de trei săptămâni în Italia, a ajuns pe mâna medicilor în stare de gravitate medie.

3 – 10 martie – O femeie de 60 de ani, revenită din Italia, a ajuns în stare de gravitate medie la spital, după ce a ignorat primele sfaturi ale medicilor și s-a autotratat acasă.

4 – 11 martie – Cel de-al patrulea caz a fost înregistrat la o tânără. Și aceasta a venit în țară din Italia, cu un autocar, fiind preluată de medici direct de la punctul de trecere a frontierei.

5, 6 – 12 martie – Au fost confirmate alte două cazuri. Ministerul Sănătății a refuzat să ofere informații despre sexul, vârsta persoanei sau regiunea de trai. Singurele precizări au fost că starea de sănătate a persoanelor este de gravitate medie și că ambele au venit din Italia.

7,8 – 13 martie – Încă două persoane adulte au fost testate pozitiv. În ambele cazuri e vorba de importul infecției. „Nu avem răspândire locală”, au dat asigurări autoritățile.

9, 10, 11, 12 - 14 martie - Încă patru cazuri confirmate de coronavirus. În trei cazuri noi este vorba de persoane care au revenit din Italia, Marea Britanie și Franța. Totuși, în premieră, un caz nou reprezintă transmitere locală a infecției de coronavirus.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal