60 de moldoveni, blocați la hotarul austro-ungar: Au plecat din Italia pe 13 martie, în plină stare de urgență

60 de moldoveni, blocați la hotarul austro-ungar: Au plecat din Italia pe 13 martie, în plină stare de urgență

O trupă de artiști de la Teatrul Național de Operă și Balet au fost aduși noaptea trecută cu o cursă charter, din Spania. Este vorba de circa 80 de persoane care se aflau în turneu încă din luna februarie. În prezent, alte două autocare cu moldoveni sunt blocate la hotarul austro-ungar. Premierul Ion Chicu dă asigurări că și pentru acești cetățeni statul va organiza transport, dar costurile vor fi suportate de compania care le-a promis cetățenilor că îi aduce acasă, deși multe din statele europene stabiliseră deja restricții de călătorie.

„Am organizat o rută charter noaptea, din Santander în Chișinău. Toți au venit acasă. Sunt peste 80 de persoane. Nimeni nu manifestă simptome. Sunt monitorizați și sperăm că nu va avea consecințe deplasarea lor în Spania”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu.

Totodată, premierul a menționat că alți aproximativ 60 de cetățeni moldoveni, care au pornit din Italia spre Republica Moldova, sunt în prezent blocați la granița Austriei cu Ungaria.

Publicitate

„Pe parcursul nopții am fost contactați de reprezentanții unei companii de transport care are două autocare cu cetățeni blocați la hotarul austro-ungar. Sunt nevoit și aici să remarc o iresponsabilitate totală a agentului economic, dar și a călătorilor. Au plecat din Trento pe 13 martie, atunci când deja erau închise hotarele și era previzibil acest scenariu. Atunci era clar că Ungaria a blocat hotarele și nu le poți traversa. Vom organiza și pentru ei o cursă charter de la Viena. Am găsit și compania, am coordonat deja și cu autoritățile austriece acest lucru. Costurile sunt mari. Vor fi achitate de compania respectivă care a încălcat regulile și a mers la această aventură. Statul organizează, dar noi nu o să achităm”, a punctat premierul.

În context, șeful Cabinetului de miniștri a ținut să atenționeze companiile de transport, dar și cetățenii să fie conștienți de riscurile la care se supun când iau o astfel de decizie.

„Știu că mai sunt companii de transport care așteaptă să vadă cum evoluează această situație ca să se pornească și ei. Dacă aici ne vom limita numai la achitarea costurilor de către companie, la cele viitoare vom impune și sancțiuni drastice în adresa acestor companii de transport care prestează servicii. Îndemn cetățenii noștri care se află peste hotare să manifeste înțelegere, să rămână acolo unde sunt acum. Până a ajunge în Republica Moldova aveți de traversat patru hotare și toate aceste țări au pus interdicții de intrare în țară”, a conchis Ion Chicu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal