
Coronavirus în Moldova! 10 întrebări și răspunsuri despre cum trăim acasă începând de luni
În contextul infecției cu noul coronavirus, autoritățile Republicii Moldova au impus o serie de restricții în activitatea mai multor instituții de stat, dar și private. Mai jos, prezentăm 10 întrebări și răspunsuri despre cum trăim acasă, începând de luni, 16 martie 2020.
・
1. Lucrează sau nu bugetarii în Republica Moldova?
DA! Toate instituțiile publice activează în continuare. Fiecare conducător este, însă, îndemnat să stabilească un program de activitate individual care să respecte la maxim normele de sănătate publică.
Igor Dodon: „Fără necesitate urgentă, nu ieșiți din casă. Agenții economici pot face regim special de lucru. Instituțiile de stat pot limita la maxim prezența angaților. Să iasă doar cei care sunt necesari – poliția, medicii, restul ar fi bine să limităm ieșirea în spațiile publice. Instituții de stat care prestează servicii o să lucreze în regim special.”
2. Activează sau nu băncile din Republica Moldova? Ce companii își sistează activitatea?
Închiderea locurilor publice se referă la toate, cu excepția farmaciilor, magazinelor alimentare, stațiilor peco și băncilor comerciale. Acestea din urmă urmează să stabilească un program special de lucru și interacțiune cu clienții (persoane fizice și juridice).

3. Ce riscă cei ce nu respectă normele de carantină?
Amintim că săptămâna aceasta Guvernul a aprobat un șir de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemiologice. În acest caz, dacă este pusă în pericol sănătatea publică, persoanele fizice riscă amenzi de la 22.500 la 25.000 de lei, iar persoanele juridice – de la 50.000 la 75.000 de lei. Normele au intrat deja în vigoare.

4. Pot să vin în țară dacă sunt peste hotare?

5. Va circula transportul public?
DA! Cel puțin până la ora actuală nu a fost adoptată nicio decizie de suspendare totală sau parțială a circulației transportului public interurban. Duminică, la Chișinău a fost sistat transportul public urban, dar acesta urmează să-și reia activitatea luni, pe 16 martie. Nu este exclus, însă, ca numărul curselor să fie micșorat sau să fie operate modificări în orarul acestora.
6. Există posibilitatea să fie decretată stare de urgență? În ce condiții?
Potrivit legislației, decretarea stării de urgență în țară intră în competența Parlamentului, la inițiativa Guvernului sau președintelui țării.
Igor Dodon: „O să ne convocăm într-o ședință cu domnul prim-ministru și o să luăm decizia dacă venim cu o astfel de inițiativă și când. Multe din acțiunile care deja sunt lansate se prevăd în cazul situațiilor excepționale. Decizia o vom lua luni, 16 martie.”
7. Există vreun impact economic al acestei crize de sănătate?
DA! Autoritățile dau asigurări că în buget sunt suficiente surse necesare pentru a acoperi toate cheltuielile prevăzute, achitarea de salarii, pensii, procurare de medicamente.
Sectorul privat, însă, deja resimte efectele. Mai multe asociații de profil solicită Guvernului să întreprindă măsuri urgente pentru a susține mediul de afaceri în contextul epidemiei globale de COVID-19. Multe IMM-uri vor suferi pierderi majore, unele își vor sista parțial sau complet activitatea, altele riscă să falimenteze. În special vor avea de suferit industriile de servicii și agrement, turism, horeca, comerț cu amănuntul, organizatorii de evenimente.
Urmează să vedem ce decizii va aproba Guvernul la acest capitol.
8. Câte cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost confirmate în RM?
Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate oficial 23 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Jumătate dintre acestea au fost anunțate într-o singură zi. Dodon: „Criza este gestionată corect de Minister, de Guvern, dar trebuie să fim conștienți că numărul celor infectați va fi în creștere.”
Potrivit informațiilor oficile, până în prezent nu a fost înregistrat niciun caz de deces provocat de infecția noului coronavirus.
9. Unde sunt internate persoanele suspectate de infecție?
În prezent toate persoanele sunt internate la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul Clinic Republican din capitală (cazurile grave). Totodată, copiii suspecți (și mamele) sunt internați la Spitalul de boli contagioase pentru copii, iar cazurile grave merg la Institutul Mamei și Copilului. Iată care sunt spitalele pregătite să primească pacienți în cazul escaladării epidemiei de coronavirus în R. Moldova.
10. Ce se întâmplă dacă pacienții nu mai încap în cele două spitale?
Autoritățile au pregătit ca rezervă un al cincilea spital. Este vorba de clinica nr. 2 a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cunoscut și ca: „Spitalul Feroviarilor”.
Coronavirus: Care este cel mai pesimist scenariu și cât de pregătit este Ministerul Sănătății
