
Ce avem pentru acasă? Cum arată viața elevilor și a părinților după ce pandemia a mutat școala - acasă
Prin live-uri pe Facebook, prin difuzoarele telefoanelor mobile, prin mesaje pe Viber sau ... deloc. Acesta este tabloul sistemului de învățământ din Republica Moldova în vreme de pandemie. După ce autoritățile au anunțat suspendarea programului educațional pentru o perioadă nedeterminată, deocamdată, elevii și studenții din Moldova pendulează între însărcinările pe care trebuie să le îndeplinească online și o groază de timp liber care a apărut odată cu lipsa responsabilităților de la școală. Jurnaliștii AGORA au discutat cu mai mulți părinți, în încercarea de a afla cum reușesc să-și determine copiii să se mobilizeze în vremurile extreme pe care le trăiește o țară întreagă.
・
Anunțul că din data de 11 martie toate grădinițele și școlile din țară vor fi închise, i-a luat pe nepregătite pe educatori și profesori, pe părinți, dar și pe fiecare cetățean din Republica Moldova. Dintr-o dată, oamenii s-au văzut nevoiți să-și revadă programul, să-și dea planurile peste cap, să înghesuie între orele de muncă în timpul petrecut cu cei mici sau să caute cu disperare persoane disponibile să îi monitorizeze pe copii.
Pandemia a schimbat perspectivele asupra procesului educațional...
Când a devenit clar că măsura impusă de autorități nu are un termen fix, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat Covid-19 drept pandemie, unii profesori și-au revăzut perspectivele și au început să gândească planuri de predare a cursurilor online.

La fel ca în timpul programului obișnuit de școală, la ora 8:30 elevii școlii Internaționale Heritage, aflați la distanță, accesează platforma de educație online. În funcție de vârsta și materia care urmează să fie predată, discipolii „intră” în clasa virtuală, unde au acces la toate materialele text, audio și video pregătite. La rândul lor, profesorii le dau diferite sarcini și teme pentru acasă, le urmăresc progresele și pot să le dea feedback pe fiecare temă studiată.Lecțiile se desfășoară la distanță, prin intermediul programelor adaptate învățământului online, precum este Google Classroom, care permite accesarea tuturor informațiilor pregătite de profesori. Totodată, în funcție de specificul obiectului de studiu, profesorii utilizează Class Dojo, Raz Kids, dar și alte aplicații digitale destinate educației. Și în timpul lecțiilor la distanță elevii pot comunica între ei, iar Google Hangouts este folosit cu precădere atunci când copii doresc să-și împărtășească gândurile.
Victoria are doi copii - un băiat în clasa a treia și o fată în clasa a cincea. Deși stau acasă, cei mici nu au rămas fără ocupații.
„De miercuri primim zilnic temele pentru fiecare oră de la profesori. Avem grupuri de Viber. La clasa a III-a comunicarea se face între învățătoare și părinți. Am creat caiețel special în care copiii notează fiecare sarcină pe care o fac zilnic și la ce obiect. Sunt sarcini de pe fișe sau de pe platforma cu manuale digitale. Facem matematică, română, științe, desen”, ne-a spus Victoria.
Victoria precizează că fetița din clasa a cincea comunică pe viber cu colegii dar și cu diriginta sa, care le transmite temele și de la alte cursuri:
Copiii sper că au înțeles că nu sunt în vacanță acum. Ei fac homeschooling
Autor:
„În zilele ce urmează posibil să facă ore online. Discutăm și cu părinții, căutăm ce platforme ar fi mai potrivite și ușor de utilizat. Mai tragem cu ochiul și la cursurile online care se fac în România. Copiii au primit și au înțeles (sper) că ei nu sunt în vacanță acum. Ei fac acum un fel de homeschooling”.
Și la unele grădinițe din capitală copiii fac activități la distanță. De exemplu, Natalia, mama unui băiețel de cinci ani a primit prin Viber mai multe indicații de la educatoare.


Situații asemănătoare au și elevii din clasele primare de la un alt liceu din capitală. Învățătoarea le trimite prin viber temele pe care trebuie să le pregătească:


Ulterior elevii revin cu exercițiile rezolvate, pe care învățătoarea le verifică și le oferă un feed-back:



„Primim zilnic lista de taskuri de la învățătoare pe grupul de Viber al clasei, iar până seara raportăm îndeplinirea prin imagini direct învățătoarei. Trebuie să recunosc că anumite puncte din testele la română sau matematică conțin detalii pe care nici noi, ca părinți, nu le-am remarcat și despre care ulterior ne atenționează învățătoare, când ne oferă feedback punctual pe ce am făcut”, explică Nadia.
Copiii se plictisesc amarnic, e o provocare să-i menținem mereu în activitate...
Autor:
De asemenea, ea adaugă că în fiecare zi copiii citesc, întrucât au primit de la școală o listă de lecturi pentru această perioadă:
„Oricum se plictisesc amarnic și este o adevarată provocare pentru noi să îi menținem mereu în activitate. O dată pe zi ieșim la plimbare la stadionul de lângă casa și alergăm sau jucăm fotbal, fără a interacționa cu alți copii, însă. Dacă până acum băieții noștri puteau ieși singuri, având la ei un telefon, acum ei ies doar însoțiți de un adult”.
În afara capitalei, lucrurile arată altfel...
Elevii din satul Mileștii-Mici, raionul Ialoveni, pot considera că au ieșit în vacanță. Cel puțin cei din clasele primare nu au primit teme pentru acasă și nici nu sunt monitorizați în vreun fel de profesori. O confirmă mama unui băiețel din clasa întâi, care și-a asumat rolul de învățătoare pe timp de pandemie:
„Practic, procesul educațional e stopat. Mă ocup eu cu el, facem dictări, exerciții la matematică - pentru că îi plac, în pauze îi dau tableta și îi zic să caute informații interesante la o anumită temă. Când vrem să ne relaxăm, ascultăm povești online. În rest, se joacă alături de surioară, aleargă prin curte”.
Platforme prea puțin cunoscute, dar la îndemâna oricui...
Și în Republica Moldova există oportunități de a ține pasul cu programul școlar, chiar și pe timp de carantină. De exemplu, platforma Studii.md își propune să asigure o comunicare eficientă dintre profesori și elevi, la distanță.
„Săptămâna viitoare platforma va fi actualizată cu funcțiile pentru elevi de adăugare a comentariilor pentru lecție și încărcarea temelor pentru acasă realizate, iar profesorii vor putea adăuga lecții video și verifica temele realizate de către elevi”, anunță autorii inițiativei.
În același timp, peste Prut...
Elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a din România au posibilitatea să învețe lecții online sau la televizor. TVR a publicat orarul complet din prima săptămână de „Teleșcoală”. Cursurile vor putea fi urmărite atât la televizor (TVR 2), cât şi online pe canalul de Youtube al TVR şi pe site-ul www.tvr.ro.
De asemenea, mai mulți dascăli din România și-au asumat să țină cursuri online, pe Facebook, pe perioada carantinei.
Potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite, circa 300 de milioane de copii nu merg la școală zilele acestea din cauza pandemiei globale de COVID-19.
În Republica Moldova, toate grădinițele și școlile din țară au fost închise începând cu, miercuri, 11 martie. Măsura a fost anunțată de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ce au fost confirmate noi cazuri de coronavirus pe teritoriul țării noastre.
Amintim că primul caz de coronavirus în Republica Moldova a fost depistat pe 7 martie. O femeie, care a venit acasă din Italia, a fost preluată de la Aeroportul Internațional Chișinău, fiind dusă în stare gravă la spital. Deși autoritățile susțin că moldoveanca ar fi fugit dintr-un spital din Italia, fiul victimei insistă că medicii italieni i-ar fi spus că nu are coronavirus.
După ultimul anunț când au fost confirmate alte 11 îmbolnăviri, numărul total de pacienți se ridică la 23 de cazuri. Printre acestea se numără și un copil, în vârstă de opt ani. Oamenii sunt îndemnați să stea acasă și să anunțe medicul imediat în cazul în care apar simptome de infecții respiratorii.