Potrivit asociației, comenzile din sectorul industriei textile s-au redus cu până la 35-60%, în special comerțul extern cu Romania, Italia, Spania și Franța. Multe fabrici din sectorul industriei ușoare ar avea parte de întârzieri de livrări, ceea ce a redus substanțial volumul de producție cu cel puțin 15-30%.
În rezultat, chiar dacă peste o lună sau două o parte din angajatori ar putea reveni la serviciu, multe întreprinderi ar putea fi lichidate, deoarece nu vor putea achita salariile, taxele și chiriile magazinelor.
„Urmare a acestor efecte in lanț, numeroase afaceri vor ajunge să se confrunte cu probleme de cashflow, iar riscul de concedieri, insolvente și falimente va crește semnificativ începând cu luna mai-iunie. Dacă nu se prefigurează un sprijin real din partea statului, acest scenariu de apocalipsă economică și financiar-bancară va crea efecte in cascadă care ne va afecta pe termen mediu și lung”, se arată în declarația agenților economici.
Astfel, antreprenorii din industria ușoară solicită autorităților să li se acorde ajutoare pentru salarii, scutirea achitării taxelor pentru concediile angajatilor pentru un termen de trei luni, amânarea termenului de plată a impozitelor, minim 60 de zile din data declarării sau reeșalonarea plăților și a impozitului pe venit, amânarea creditelor bancare pentru persoane juridice afectate de criză pe un termen de 60 de zile.
Vezi aici toate solicitările agenților economici din industria ușoară.

Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.