Coaliție pe timp de coronavirus. PSRM și PD au semnat un acord

Coaliție pe timp de coronavirus. PSRM și PD au semnat un acord

Codul roșu de COVID-19 nu i-a oprit pe socialiști și democrați să semneze un acord de constituire a majorității parlamentare și a unei coaliții. Cele două formațiuni s-au întâlnit, luni, în Parlament, pentru a semna acordul în fața presei.

„Azi asistăm la un eveniment istoric. După mai multe negocieri, am ajuns la o bună înțelegere dintre PD și PSRM pentru a semna un acord de coaliție și de a institui o majoritate parlamentară. Colegii au semnat acest acord, iar acum, public, vom semna și noi acest acord în fața voastră”, a anunțat lidera PSRM, Zinaida Greceanîi.

Pavel Filip a spus că partidul pa care-l conduce s-a gândit dacă să facă acest pas pe timp de pandemie de coronavirus. Potrivit lui, acesta a fost chiar un moment oportun.

Publicitate

„PD a decis să semneze acest acord în acest moment complicat și să participe la actul de guvernare. Nu ne temem de greutăți. Sunt sigur că ne vom descurca bine”, a spus liderul PD, Pavel Filip.

Potrivit celor doi politicieni, acordul va fi public și va putea fi citit de orice doritor.

„Vor fi înaintate câteva candidaturi președintelui țării. Credem că în noua formulă, guvernul va fi unul și mai salvator pentru țară. Cred că acest acord va fi într-un ceas bun și va avea o durată lungă”, a mai spus Greceanîi.

„Desigur că mulți vor încerca să speculeze și să manipuleze acest eveniment. Am făcut acest pas cu toată rațiunea. Sunt mulți care vorbesc și critică și mai puțini care-și asumă responsabilitatea pe timp de criză. Împreună vom face față nu doar acestei crize, ci și altor probleme. Judecați după fapte. Noi am considerat că acum R. Moldova are nevoie de Partidul Democrat”, a mai adăugat Filip.

Amintim că, pe 6 martie, a avut loc prima rundă de negocieri declarată între PSRM și PDM, cu privire la fomarea unei coaliții de guvernare.

Pe 9 martie, președintele Igor Dodon a afirmat că dacă socialiștii și democrații nu ajung la un numitor comun în sensul creării unei alianțe de guvernare, țara va intra în alegeri anticipate.

Pe 10 martie, vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, afirma că discuțiile PD-PSRM pentru formarea unei eventuale coaliții nu au ajuns la un final. Deputatul spusese că cele două tabere nu s-au mai întâlnit „oficial” de la ultima lor discuție, însă neagă că negocierile ar avea loc prin localuri sau cafenele.

Pe 11 martie, PSRM a publicat un comunicat, iar discuția celor două partide a avut loc departe de ochii presei. La întîlnirea, care a avut loc la Parlament s-ar fi discutat principiile proiectului de acord.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal