UPDATE Democrații au propus cinci miniștri în Guvernul Chicu. La nici o oră distanță, aceștia au depus jurământul (VIDEO)

UPDATE Democrații au propus cinci miniștri în Guvernul Chicu. La nici o oră distanță, aceștia au depus jurământul (VIDEO)

Democrații vor propune președintelui cinci miniștri noi în Guvernul Chicu. Declarația a fost făcută de președintele PDM, Pavel Filip, imediat după semnarea unui acord dintre PD și PSRM prin care a fost stabilită o nouă majoritate parlamentară și o coaliție de guvernare.UPDATE: 14:00 La nici o oră de la anunțul PD, miniștrii deja depun jurământul

„Azi vom propune domnului Chicu ca o parte dintre colegii noștri care să preia o parte din portofolii din Guvern, care să pună în practică promisiunile din acest acord”, a anunțat Pavel Filip.

Publicitate

Potrivit lui Filip, propunerile PD vor fi:

Cristina Lesnic – vicepremier pentru Reintegrare

Lesnic a făcut parte din Cabinetul Pavel Filip, fiind deja în aceeași funcție. După schimbarea puterii din vara lui 2019, Lesnic a devenit consilieră a fracțiunii PDM în Parlament.

Alexandru Pînzari – Ministru al Apărării

Pânzari a deținut funcția de șef al Inspectoratului General de Poliție. Guvernul Sandu a decis, pe 10 iunie 2019, demiterea lui Alexandru Pînzari din postura de șef al IGP. Ministrul de Interne de atunci, Andrei Năstase, a propus ca această funcție să-i revină fostului judecător Gheorghe Balan. Pe 29 ianuarie 2020, Pânzari a fost restabilit în funcție prin decizie judecătorească. Statul urma să-i achite salariu fostului șef al poliției, pentru perioada în care el a absentat „forțat” - perioada 11 iunie 2019 - 29 ianuarie 2020. Imediat după decizia de restabilire în funcție, Pînzari a scris cerere de demisie din proprie inițiativă.

Igor Șarov – Ministrul al Educației, Culturii și Cercetării

Șarov a deținut funcția de secretar de stat la MECC când democrata Monica Babuc deținea funcția de ministră, din 2017. El a fost demis din funcția în luna august 2019, de Guvernul Sandu, alături de mai mulți secretari de stat.

Oleg Țulea – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Oleg Țulea a fost deputat în perioada anilor 2005-2009 și 2011-2014. Între cele două mandate de deputat a fost viceministru al Tineretului și Sportului. Anterior, presa scria că Țulea ar fi rudă cu președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. Acesta declara anterior: „Știu precis că nu am niciun grad de rudenie cu Țulea. Eu sunt din Basarabeasca și el e de la Căușeni”.

Actualmente Țulea este ambasador al Moldovei în Ungaria.

Sergiu Răilean – Ministru al Economiei și Infrastructurii

Răilean a plecat din funcția de director al ASP la 25 iulie după ce a fost demis de Guvern. El a fost director al Agenției pentru Servicii Publice între anii 2017 - 2019. Anterior, acesta a deșinut și funcția de director al Întreprinderii de Stat Registru, în perioada în care actualul lider al PDM, Pavel Filip, era ministru al Tehnologiei și Informației. Până în 2011, Railean a condus compania Tutun- CTC.

„Avem toată încrederea că acești colegi doar vor fortifica garnitura guvernamentală. Vă asigur că PD se va ține de cuvânt și vom asigura pe aceste domenii doar progres. Vă mulțumesc și să fie într-un ceas bun”, a spus Filip.

Anterior, fostul democrat Andrian Candu a declarat că socialiștii și democrații ar fi discutat partajarea ministerelor, iar democrații pretindeau la patru portofolii.

Ulterior, președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că „ar fi normal” dacă 50% din ministere ar reveni PD-ului, în cazul unei posibile alianțe.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal