Cele 11 îndemnuri ale lui Dodon către cetățeni, funcționari, antreprenori și biserică

Cele 11 îndemnuri ale lui Dodon către cetățeni, funcționari, antreprenori și biserică

Șeful statului, Igor Dodon, a venit cu 11 îndemnuri către popor. Acesta s-a adresat mai multor categorii de cetățeni, solicitând să fie precauți și să contribuie la prevenirea răspândirii infecției de coronavirus. Vedeți mai jos mesajul președintelui, imediat după ce a anunțat că Republica Moldova va intra în stare de urgență.

1. Rog comunitatea mediului de afaceri să acționeze în spirit de solidaritate cu cetățenii și să nu majoreze prețurile la medicamente, produse alimentare, lucruri de strictă necesitate pentru oameni. Astfel de majorări ar fi cinice și chiar criminale. Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple. Putem ajunge la măsuri extrem de dure pentru firmele care profită de suferința oamenilor.

2. Știu că avem un mediu bancar care s-a profesionalizat și maturizat enorm în ultimii ani. Sper că e gata să vină în ajutorul cetățenilor care ar putea să fie afectați grav de această criză. Rog toate băncile să analizeze posibilitatea reeșalonării creditelor sau acordarea de facilități care să ajute oamenii să facă față efectelor financiare negative.

Publicitate

3. Dragi profesori, dragi funcționari, vă rog să vă faceți pe deplin datoria, luând toate măsurile pentru a preveni răspândirea virusului, dar, în același timp, găsind soluții pentru a activa în regim online și a reduce pagubele provocate de o posibilă limitare prelungită a activității obișnuite.

4. Stimați cetățeni, vă rog să asigurați regimul de igienă sporit, de carantină, să stați acasă. Statul vă va ajuta cu ce va putea, dar trebuie să faceți totul pentru a vă proteja împotriva contaminării. E timpul să ne aducem aminte de fraza celebră a lui Kennedy: „Nu întreba ce a făcut țara pentru tine, întreabă-te ce ai făcut tu pentru țară”. Fiecare începe de la el însuși pentru a demonstra responsabilitate maximă.

5. Cer polițiștilor și lucrătorilor vamali să asigure regimul de carantină, să monitorizeze atent persoanele care revin din afara țării. Ați făcut o treabă bună până acum în condiții de risc sporit. De modul în care vă faceți datoria în continuare depinde foarte mult sănătatea populației. Cei care încalcă legislația trebuie sancționați.

6. Cetățenii de peste hotare care trec prin momente complicate în această perioadă trebuie să înțeleagă importanța acțiunilor pe care le pot face pentru a se proteja și a-și proteja apropiații din țară. Sunteți mai în siguranță acolo unde sunteți acum, decât să vă porniți pe drum și să rămâneți blocați în diferite puncte vamale.

7. Fac un apel și către confesiunile religioase, către reprezentanții bisericii, autoritatea bisericească care poate ajuta populația prin rugăciune, compasiune și solidaritate. Suntem gata să vă sprijinim pentru a avea acces larg în mass-media, în online, astfel încât o categorie cât mai mare de cetățeni să aibă acces la slujbele religioase, fără a se supune riscului de a se contamina.

8. Un alt apel este adresat către mass-media. Trebuie să remarc profesionalismul multor jurnaliști și modul eficient prin care participă la informarea populației. Sunt unele cazuri în care instituțiile media promovează știri care se dovedesc ulterior neadevărate, înspăimântând populația cu infectări în masă și decese. Aceste dezinformări acționează mai nociv decât coronavirusul. Haideți să ajutăm cetățenii să fie informați corect.

10. Vin din nou cu un mesaj către clasa politică. Criza pe care o traversăm ne obligă să lăsăm deoparte lupta politică. Au fost reprezentanți ai partidelor de opoziție care au venit cu propuneri constructive. Acestea au fost analizate, iar unele – implementate. Sunt însă unii politicieni din opoziție care încă nu au înțeles că criza prin care trece țara ne afectează pe toți. Acești politicieni manipulează populația, contribuie la răspândirea panicii. Unii politicieni așteaptă disperați să apară primele cazuri de deces. Haideți măcar în fața acestei provocări să încetăm luptele, speculațiile politice, criticile nefondate. Contribuiți la salvarea țării, nu încercați să o prăbușiți. Politicienii vin și pleacă, dar țara și poporul trebuie să rămână.

11. Vreau să mă adresez medicilor: „Bravo vouă!”. Ați dat dovadă de curaj, sacrificiu și patriotism. Aveți tot respectul și sprijinul nostru. Țara nu își va uita eroii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal