Guvernul cere Parlamentului declararea stării de urgență pentru 30 de zile

Guvernul cere Parlamentului declararea stării de urgență pentru 30 de zile

Cabinetul Chicu în noua componență s-a întrunit luni, la ora 19:00, în ședință. Executivul a cerut Parlamentului să voteze pentru instituirea stării de urgență, pentru 30 de zile, solicitată mai devreme și de președintele Igor Dodon. Deocamdată, Parlamentul nu a anunțat ora unei eventuale ședințe la care va fi adoptată decizia. 

Decizia a fost adoptată de Executivul Chicu în noua formulă, cu cinci miniștri proaspeți-numiți, la sugestia PDM.

„Odată cu punerea în aplicare, o să fie oferite mai multe împuterniciri angajaților MAI, ceea ce înseamnă limitarea comercializării. Se va permite aplicarea legii pentru cei care nu se conformează. Vom avea mai multe împuternici și vom realiza cu mai efect restricțiile cu care o să venim”, a ținut să sublinieze ministrul de Interne, Pavel Voicu.

Publicitate

Luni după-amiază, președintele Igor Dodon a cerut Guvernului să solicite instituirea stării de urgență. „Comisia pentru situații excepționale va aproba această decizie și în orele următoare Parlamentul se va convoca pentru aprobare. Dacă ne vom confrunta cu creșterea alarmantă a cazurilor de infectare, aceasta ne va ajuta să putem lua decizii imediate pentru izolarea focarelor”, a declarat președintele Igor Dodon.

Starea de urgență e un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie temporar în unele localităţi sau pe întreg teritoriul țării. Legea spune că starea de urgenţă poate fi instituită pe o perioadă care nu va depăşi 60 de zile.

În funcţie de evoluţia situaţiei, șeful statului sau Guvernul poate solicita Parlamentului prelungirea sau reducerea duratei stării de urgenţă, precum şi extinderea sau restrângerea ariei de acţiune a acesteia.

Citiți aici ce măsuri pot fi aplicate în această perioadă.

Amintim că în prezent sunt luate următoarele măsuri:

Toate cursele aeriene vor fi sistate începând cu 17 martie până pe 31 martie 2020

Se sistează activitatea piețelor și a localurilor din țară până pe 31 martie 2020

Din 81 de vămi, rămân active doar 17

Toate instituțiile de învățământ din țară sunt închise începând de pe 11 martie până pe 23 martie 2020

Toate manifestările în masă sunt interzise în Republica Moldova

A fost lansată o platformă de donații în susținearea lucrătorilor medicali

Cadrele didactice din Chișinău vor lucra de acasă

Procuratura suspendă audiențele, iar examinarea cauzelor va fi amânată

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal