„Trebuia să-i sunați”. PD și PSRM au numit cei patru membri ai CSM din rândul profesorilor cu drept titulari în lipsa acestora

„Trebuia să-i sunați”. PD și PSRM au numit cei patru membri ai CSM din rândul profesorilor cu drept titulari în lipsa acestora

Deputații PSRM și PD au votat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, numirea în funcțiile de membri ai CSM a următorilor profesori de drept titulari: Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț, Ion Crețu. Votul a avut loc în lipsa candidaților, iar mai mulți deputați din opoziție s-au arătat revoltați că nici măcar nu le pot adresa întrebări viitorilor membri CSM. Argumentul președintelui comisiei juridice, Vasile Bolea, a fost... îndemnul autorităților de a sta acasă, valabil și pentru candidați.

Subiectul a fost primul pe ordinea de zi a Parlamentului, în timp ce decretarea stării de urgență - ultimul. Acest aranjament a trezit nemulțumirea deputaților PAS, Sergiu Litvinenco și Dumitru Alaiba.

„Asta este ordinea priorităților majorității parlamentare? CSM, iar apoi sănătatea oamenilor?”, le-a reporoșat Litvinenco celor din PD și PSRM.

Publicitate

Mai mult, Litvinenco a insistat asupra faptului că unii candidați ar avea probleme de integritate. „Cunoașteți despre faptul că în raport cu unii membri ai CMS planează mari suspiciuni de corupție. Ați verificat integritatea celor patru pe care vreți azi să-i votați?”, a întrebat alesul.

„Ce ține de integritate și suspiciuni. Referitor la aceasta, comisia a obligat candidații să prizinte cazierul judiciar și declarațiile de avere. Toți cei admiși au prezentat aceste caziere, sunt rezultate oficiale”, a răspuns Vasile Bolea.

„Păi și Plahotniuc a luat certificat de la ANI, dar asta nu înseamnă nimic. Voi pur și simplu ați mers pe o împărțire politică la instituțiile care apriori nu pot fi împărțite politic. Voi o să ajungeți la fel cum a ajuns și Plahotniuc”, a spus Litvinenco.

Critici au venit și din partea Pro Moldova.

„De ce candidații nu sunt în sală? De ce să nu amânăm numirea dacă nici măcar nu putem să-i vedem la față și să le spunem bună ziua?”, a întrebat deputatul Andrian Candu.

„Ați putut, timp de o lună, să le vedeți copiile buletinelor și CV-urile. Ați putut să-i telefonați să aveți discuții amiabile cu fiecare dintre ei”, a punctat socialistul Bolea.

„Dvs. cred că încurcați ce înseamnă democrația. Credeți că 101 deputați trebuia să sune candidații să stea de vorbă cu ei?”, a precizat Candu.

„Să ascunzi candidații e amuzant. Avem dreptul să adresăm întrebări candidaților. Voi ne-ați lipsit de acest drept”, a spus și deputatul P. Șor, Denis Ulanov.

„Din păcare, reforma justiției se amână pentru alte timpuri”, a pus capac Litvinenco.

Într-un final, numirea celor patru membri ai CSM s-a votat cu 55 de voturi.

Anterior, Litvinenco a acuzat PSRM și PDM de mimarea acestui concurs. Ulterior, și deputați din fracțiunile PP Șor și Pro Moldova au spus că majoritatea parlamentară ar truca concursul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal