Șef la Institutul de Medicină Urgentă: Aparatele de ventilare trebuie să fie bune, altfel aduc complicații. Ce spune despre situația în R. Moldova (VIDEO)

Șef la Institutul de Medicină Urgentă: Aparatele de ventilare trebuie să fie bune, altfel aduc complicații. Ce spune despre situația în R. Moldova (VIDEO)

Stocul de producție al aparatelor de ventilare calitative este limitat în întreaga lume și doar câteva țări sunt capabile să asigure producția acestora. O spune un profesor de anestezie la Universitatea de Stat și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, Adrian Belîi, șef ak departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă la Institutul de Medicină Urgentă. Într-un interviu încărcat Youtube, medicul își exprimă îngrijorarea că R. Moldova n-ar dispune de aparate de ventilare suficiente, iar autoritățile ar putea fi procura niște aparate ieftine, mai puțin eficiente.

„Nici cele mai bogate țări nu au resursele necesare pentru a face față acestei epidemii, iar Moldova cu atât mai mult nu le are. (...) Leziunile pe care le produce virusul fac ca plămânul să devină rigid și schimbul de gaze prin plămân este dificil. În cazul dat, e nevoie de aparate foarte performante, care pot modela așa o biomecanică încât plămânul să nu primească daune suplimentare de la ventilarea artificială și pacientul să poată fi ventilat în timp îndelungat”, spune doctorul, dar previne că spune informații neoficiale.

Potrivit lui Adrian Belîi, perioada de ventilare la astfel de pacienți este cuprinsă între 14 și 21 de zile.

Publicitate

„Aparatele trebuie să fie bune, pentru că în caz contrar ele aduc complicații. Specificațiile tehnice eu le-am transmis la Ministerul Sănătății. Din sursele pe care noi le cunoaștem, rezervele de aparate sunt epuizate. Capacitatea lor de producție este limitată. Eu presupun că vor fi achiziționate acele aparate care sunt disponibile pe piață, fie acelea care doar suflă aer în plămâni și de obicei sunt aparate de producție rusească, dar se strică repede și sunt ieftine. Posibil să fie disponibile, pentru că nimeni în lume nu le cumpără. Puține țări pot produce aparate bune. Noi nu avem cum să producem propriile aparate”, a explicat doctorul Adrian Belîi.

La 19 martie, în R. Moldova sunt confirmate 36 de cazuri de infecție cu COVID -19. Trei pacienți se află în stare gravă, iar singura paciență internată la Spitalul Republican așteaptă rezultatele celui de-al doilea test pentru a fi confirmată însănătoșirea și a fi externată, a informat ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal