Răspunsul Ambasadei SUA: Plahotniuc e supus procedurilor de deportare, dar poate dura mai mult timp

Răspunsul Ambasadei SUA: Plahotniuc e supus procedurilor de deportare, dar poate dura mai mult timp

Fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, e supus procedurilor de deportare, însă procedura poate dura o perioadă îndelungată. O spun reprezentanții Ambasadei Statelor Unite ale Americii, la solicitarea jurnaliștilor AGORA. Misiunea diplomatică a fost rugată să comenteze aflarea lui Plahotniuc pe teritoriul Statelor Unite, în contextul în care secretarul de stat american Mike Pompeo l-a denunțat public pe fostul politician, menționând că „acțiunile corupte” ale acestuia au subminat buchia legii în R. Moldova.

Potrivit răspunsului difuzat către redacția noastră de către atașatul de presă, fostul lider PD este supus în prezent procedurilor administrative de deportare. Totodată, Ambasada precizează că asemenea proceduri pot dura perioade semnificative.

Iată răspunsul integral:

Publicitate

„Înțelegem că Vladimir Plahotniuc este prezent în Statele Unite, însă la moment este supus procedurilor administrative de deportare. Asemenea proceduri, inclusiv căile permisibile de revizuire judiciară, pot dura perioade semnificative de timp”.

Autor:

La începutul lunii martie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, spunea că extrădarea lui Vlad Plahotniuc de către Statele Unite ale Americii este „destul de problematică”. Stoianoglo a spus atunci că a discutat subiectul cu ambasadorul SUA la Chișinău. „Trebuie să fim pregătiți la prima etapă, ulterior vom trece la următorii pași”, a menționat acesta.

Amintim că secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, l-a vizat într-o declarație pe fostul președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Într-o postare pe Twitter, Pompeo spune că denunță public acțiunile lui Plahotniuc și că SUA „stă alături de Moldova în lupta contra corupției”.

Prin urmare, Plahotniuc, soția și cei doi fii ai săi au fost declarați indezirabili în SUA. Totuși, ulterior, democratul Andrian Candu a spus că Vlad Plahotniuc și familia lui se află în Statele Unite ale Americii.

În ianuarie 2020, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că reședința din SUA menționată de Plahotniuc în cererea de viză reprezintă un apartament dintr-un imobil de lux de câteva zeci de etaje în zona de coastă. Prețul unui apartament de trei camere în acest complex rezidențial ajunge undeva spre valoarea de 2,9 milioane de dolari, conform site-urilor specializate. Chiria lunară a unui astfel de apartament este de peste 15.000 de dolari americani.

La final de februarie, președintele Igor Dodon menționa că „instituțiile competente din R. Moldova trebuie să se adreseze partenerilor din SUA ca aceștia, la rândul lor, să ia decizia de a-l extrăda în R. Moldova, iar aici să fie luate măsurile corespunzătoare în judecată”. „Nimeni nu a uitat de asta, se lucrează”, spunea Dodon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal