În prezent, Republica Moldova dispune de 1.000 de teste pentru depistarea noului tip de coronavirus. Asta a declarat șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună.
Acesta a menționat însă că testele trebuie utilizate argumentat. Pentru asta, au fost create mai multe filtre.
„Primul filtru sunt angajații Poliției de Frontieră. Primul caz de boală a fost depistat anume de ei. Filtrul doi e urgența prespitalicească. Filtrul trei – spitalul responsabil de spitalizarea pacienților. Ultimul filtru este testul. Din discuții cu colegii din zonă, de regulă, s-a văzut că persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată, dar nu reprezentau simptome, aveau rezultate negative. S-a luat decizia să monitorizăm persoanele respective”, a declarat Nicolae Furtună în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.
„Dacă o să irosim testele neargumentat, azi în lume deja se vorbește despre o premisă de a vorbi de un deficit de teste, tare mă tem să nu ajungem la teste cum am ajuns la măști. La măști am ajuns în contextul utilizării iresponsabile. Cu teste încă suntem asigurați. Erau 1.000 de teste intacte. Azi am identificat o companie ca să importăm teste, ca să nu avem deficit”, a adăugat șeful ANSP.
Până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 49 de cazuri de coronavirus. O persoană a fost tratată și externată, iar o femeie a murit după patru zile de la internarea în spital.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
