Sute de moldoveni, blocați la frontierele mai multor țări. Autoritățile îndeamnă diaspora să nu pornească la drum

Sute de moldoveni, blocați la frontierele mai multor țări. Autoritățile îndeamnă diaspora să nu pornească la drum

Sute de cetățeni ai R. Moldova sunt blocați în drum spre casă la hotarele Poloniei, Austriei, Ucrainei și Germaniei. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon în cadrul vlogului „Președintele Răspunde”. În cazul unor moldoveni a intervenit Ministerul de Externe, ajutându-i să ajungă acasă. Șeful statului, însă, atenționează că acestea sunt excepții și îndeamnă diaspora să nu pornească la drum.

Potrivit datelor Ministerului de Externe, în seara zilei de 19 martie, 106 persoane se aflau blocate la hotarul Germaniei cu Polonia. Alte 104 persoane nu puteau trece hotarul Austriei cu Ungaria.

La frontiera Poloniei cu Ucraina, așteptau să poată trece 45 de persoane, iar la cea dintre Germania și Austria - 17 persoane. Și la hotarul Belarus - Ucraina sunt 16 persoane blocate.

Publicitate

„Dumneavoastră, în pofida faptului că v-am recomandat să nu vă porniți la drum, v-ați pornit cu copii și familia în zona de carantină și sunați la Ministerul de Externe și la Guvern și haideți să vă ajutăm. Vrem să vă ajutăm, dar cum? Frontiera e blocată. Ruta e închisă. Haideți să fim realiști: un milion de cetățeni sunt peste hotare, iar jumătate sunt siguri că vor acasă. Dar nu e real. Prin ce căi? De aceea vă rog rămâneți unde sunteți”, a spus Dodon în vlogul său.

Totodată, au fost menționate câteva intervenții. La frontiera cu Austria cetățenii au fost ajutați să ajungă acasă pe cale aeriană, cu un avion care tranzita țara. În cazul unor cetățeni blocați la frontiera Ucraina cu Rusia s-a intervenit cu un autocar și s-a format un coridor verde ca cetățenii să poată ajunge în R. Moldova.

În cazul studenților blocați în Rusia, la universitatea MGIMO, șeful statului susține că o persoană a ajuns în R. Moldova, zburând cu o cursă Moscovam- București. Alți doi studenți au rămas la rudele din Rusia. Președintele menționează că acestea sunt mai curând intervenții de excepție.

AGORA va încerca să obțină o reacție de la MAEIE cu referire la măsurile întreprinse pentru deblocarea situației. Autoritățile îndeamnă diaspora să nu pornească la drum în condițiile în care majoritatea țărilor și-au închis hotarele și există risc de blocare la traversarea frontierelor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal