„Oleacă îi serios, oleacă e și panică.”
Toți cei care au fost telefonați cunosc despre epidemia cu noul virus COVID-19 și știu ce presupune regimul de autoizolare, însă despre gravitatea situației toți au păreri diferite.
„Oleacă îi serios, oleacă poate e și panică. Ies până la magazinul alimentar că trebuie câteodată, dar prin sat nu ies. Pe afară ieșim pentru că avem animale. Nu contactăm cu nimeni, dacă și o facem, e doar la distanță”, ne-a mărturisit o femeie.
„Fără puterea lui Dumnezeu nică nu se face.”
O altă persoană susține că oamenii nu au decedat din cauza virusului, ci doar pentru că așa le-a venit ceasul. „Au mai fost cazuri din acestea, sunt și vor fi. Nu trebuie să ne speriem pentru că ceea ce ne e scris de la Dumnezeu trebuie să trecem. Nu trebuie să ne speriem atât de mult chiar”.
„Ne-am spălat de atâtea ori că o să ajungem la baza pielii.”
Totuși oamenii sunt pozitivi și sunt conștienți că vor reuși să treacă prin greutăți. „Toate măsurile care se iau acum sunt spre binele nostru, iar noi trebuie să ne conformăm. Eu rămân optimist și sunt sigur că vom depăși această situație”, ne-a relatat un bărbat.
Printre măsurile de siguranță întreprinse de săteni se numără spălatul pe mâini, dezinfectarea mânerelor de la ușile casei, porți și evită să plece în vizite. „Am dizolvat pastile dezinfectante și am dat prin casă, pe afară, pe la animale, peste tot. De fiecare dată ne spălăm mâinile, de atâtea ori că o să ajungem la baza pielii”, povestește o altă femeie.
„Avem nevoie de transport să mergem la spital.”
Cei mai indignaţi de nerespectarea regimului de autoizolare sunt persoanele care sunt nevoite să muncească, în special cele care se deplasează la o distanța mai mare de casă.
„Pentru cei care lucrează este foarte greu. Trebuie să ai cu ce te duce la lucru și să ai cu ce te înturna în situația în care nu este transport public, să nu te temi. Ar trebui să fie măcar un transport doar pentru persoanele care lucrează și au nevoie într-adevăr să circule”, susține o infirmieră de la spitalul raional.
Autoritățile locale susțin că iau măsuri de prevenire a infectării și informează persoanele care au revenit recent de peste hotarele țării despre regimul de autoizolare pentru o perioadă de două săptămâni, dar apelurile telefonice nu sunt tot timpul eficiente.
„S-a creat o comisie specială din trei membri, medicul de familie sau asistenta medicală, sectoristul și asistenta socială. Acum deja mergem în vizită și îi informăm despre amenzile și măsurile împotriva celor care nu vor respecta regimul de autoizolare și semnează că au fost informați. Aceste măsuri se respectă în funcție de om, unii nu prea, alții singuri sună și întreabă ce să facă”, a susținut primarul localității, Victor Gurău.
Asistenta socială din localitate, Mihaela Samotiuc susține că poliția ar trebui să ia măsuri mai dure, deoarece nu se respectă obligațiunile.
„Unii din cei care revin în țară susțin că acolo nu e așa grav și că acum se face o mai mare panică. Ei sunt foarte convinși că sunt sănătoși și nu respectă regimul de autoizolare, merg în locurile publice, la prieteni la un ceai sau cafea”, susține asistenta socială.
„Am stat acasă, dar au venit vecinii la mine.”
Am încercat să luăm legătura și cu persoanele care au revenit în țară. Unii nu au răspuns la telefon, iar câțiva au susținut că au respectat regimul.
„În principal am respectat regimul și nu m-am deplasat nicăieri. Am vrut să plec înapoi, dar am sunat la vamă și mi s-a spus că toate granițele sunt închise. Eu am stat acasă, dar mi-au mai venit niște vecini sau vecine. Cu toate că mi-a spus cineva că după ce s-a dus de la mine a avut febră, eu nu am coronavirus, eu am venit de două săptămâni, în două săptămâni aveam să am și eu simptome”, susține o studentă revenită din România.
O altă femeie ne-a spus că a primit o vizită din partea autorităților și a fost informată că trebuie să stea acasă. „Am respectat tot ce mi s-a spus și nu am interacționat cu nimeni. Am două săptămâni de când am venit și nu am simțit niciun simptom. Chiar i-am sunat și pe cei din autocar cu care am mers două zile și toți mi-au spus că se simt bine”, a declarat aceasta.
Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 125 de cazuri de coronavirus. O persoană a murit, iar două paciente au fost tratate.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.