
Guvernul susține inițiativa PAS, privind majorarea vârstei de pensionare a judecătorilor
Guvernul a dat aviz pozitiv, cu unele recomandări, proiectului deputaților PAS, intitulat „Judecător cu pensie mai aproape de popor”. Acesta prevede modificarea condițiilor de pensionare a magistraților.
・
Potrivit proiectului, care urmează să fie examinat în Parlament, judecătorii ar urma să se pensioneze la 63 de ani, în loc de 50 de ani, cum este în prezent. De asemenea, ar urma să activeze în funcție 20 de ani, în loc de 12,5 ani, iar pentru fiecare an muncit peste acest termen cuantumul pensiei ar putea să se majoreze cu 3%.
„Reforma sistemului de pensii care a avut loc în Republica Moldova, nejustificat, nu a fost aplicată judecătorilor. În acest context, în vederea respectării echității sociale față de alte categorii de cetățeni din sistemul public de pensii ale căror vârstă de pensionare și stagiu de cotizare se majorează treptat, considerăm oportună susţinerea inițiativei legislative propuse de autorii proiectului”, a menționat Guvernul în avizul său.
Totodată, Executivul propune ca vârsta de pensionare să se majoreze, treptat, de la 1 ianuarie 2021, începând cu vârsta de 50 de ani și 6 luni. În proiectul inițial era prevăzută majorarea vârstei începând cu 59 de ani și 6 luni.
În ce privește propunerea PAS de a exclude indemnizația de concediere de care beneficiază judecătorii atunci când se pensionează, care constituie între 150.000 și 400.000 de lei, Guvernul a spus că această modificare nu este argumentată suficient, dar că o susține conceptual.
„Nu cred că a fi judecător presupune cele mai ofensive condiții de muncă în Republica Moldova”, a menționat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.
„Toți trebuie să fie egali, cel puțin în ce privește la abordarea privind pensia judecătorilor”, a adăugat premierul Ion Chicu.
Potrivit documentului, pensia medie lunară a judecătorilor este de 20.018 lei sau de 10,91 ori mai mare decât pensia medie în sistemul public de pensie, care constituie 1.834 de lei.