Furnizorii locali nu vor mai putea desfășura licitații pentru importul de energie. Responsablitatea se concentrează în totalitate în mâinile S.A. „Energocom”

Furnizorii locali nu vor mai putea desfășura licitații pentru importul de energie. Responsablitatea se concentrează în totalitate în mâinile S.A. „Energocom”

Situația de urgență duce la modificări și în regulamentul energetic al țării. Prin decizia Comisiei Situații Excepțional din 24 martie, furnizorii locali de electricitate nu mai pot desfășura licitații cu sursele externe, importul fiind asigurat în continuare exclusiv de S.A. „Energocom”. Iată cum au funcționat lucrurile până acum și ce presupune decizia.

Istoria de la începuturi

S.A. „Energocom” a fost creat acum 15 ani, pentru a elimina potențialele riscuri asupra activelor și a patrimoniului de stat. Compania avea scopul de a încheia contracte cu furnizorii externi, iar ulterior să distribuie energia către furnizorii locali.

„Până la acel moment, de import se ocupau direct RED Nord-Vest, RED Nord - două companii diferite care dispuneau de active, rețele electrice și își asumau răspunderea pentru acumularea datoriilor”, explică expertul Sergiu Tofilat.

Ulterior, pe lângă funcția de „intermediar”, S.A „Energocom” a primit și anumite împuterniciri.

„Astăzi, 80% din energie este importată, fie din Ucraina, fie din Transnistria. 20% este producție locală – Termoelectrica, CET- Nord, Hidrocentrala Costeşti-Stânca și din surse regenerabile. Prețurile sunt diferite, iar S.A. „Energocom” a devenit „un coș” unde ajunge toată energia și ulterior, sunt stabilite prețurile medii pentru un kw de energie, care este vândută mai departe furnizorilor locali – „Premier Energy” și „FEE- Nord””, explică Tofilat.

Liberalizarea pieței energiei electrice

Începând cu 2015, a demarat un proces de liberalizare a pieței energiei electrice din R. Moldova. Aceasta presupunea că țara va avea mai multe surse de energie, inclusiv interconectări cu România și rețele separate de energie.

„Doritorii puteau deschide firme, cu licență eliberată de ANRE și să devină furnizori. Adică, găsim unde energia este mai ieftină, plătim pentru folosirea rețelelor ca să o aducem ca furnizor și consumatorul ne achită bani. Facem doar facturarea și evidența consumului. Astfel, consumatorul ar fi putut să-și schimbe furnizorul”, spune Tofilat.

Noul serviciu presupunea și reguli noi de funcționare a pieței. În acest sens, autoritățile au venit cu recomandări, ca până când vor fi diversificate sursele de import, furnizorii locali să desfășoare tendere cu Ucraina și Transnistria.

„Aceste reguli se aprobă prin ordinul Ministerului Economiei, dar au caracter de recomandare. Oricum, prin lege nu sunt obligatorii tenderele”, explică Tofilat.

Tendere și oferte

În continuare, Union Fenosa (n. r. - vechea denumire a Premier Energy) și FEE- Nord organizau tenderele, cu plasări pe site, a cererilor de oferte, la fiecare început de an. „Între timp, S.A. Energocom continua să rămână deoparte și nu desfășura aceste tendere. În rezult, furnizorii locali primeau ofertele din Ucraina, dar și de la Energocom - care avea de obicei cea mai bună ofertă”, susține expertul.

Este de menționat că 20% din sursele de energie sunt locale. „Energia noastră locală este mai scumpă, decât cea externă. Evident că producătorii locali nu pot concura. Dar așa cum ne gândim la securitatea energetică a statului, producătorii locali trebuie să fie prioritari, chiar dacă energia e mai scumpă. Pe lângă faptul că sunt sursă de energie electrică, ei mai asigură încălzirea orașelor Bălți și Chișinău”, concretizează Tofilat.

Punctul de turnură

La 24 martie, în situație de urgență, Comisia Situații Excepționale vine cu decizia ca licitațiile furnizorilor locali pentru achiziționarea energiei din exterior să fie sistate. S.A. „Energocom” se obligă să asigure 100% din necesitățile furnizorilor reglementați de energie electrică, pentru perioada aprilie 2020-2021. Deci, se revine la sistemul de acum câțiva ani.

Hotărârea a divizat opiniile experților în domeniu. „Nu înțeleg cu ce încurcă procedurile de licitație. Poate și sunt intenții bune din partea statului, dar trebuie explicate”, spune Tofilat. „Aici, fie se menține situația actuală și nu se fac proceduri de tender pentru că ele nu decid mare lucru și doar expun riscului oamenii, ce pare un argument insuficient, căci maxim 10 oameni se adună. Altă opinie este mai suspicioasă, pentru că împreună cu alți colegi credem că există riscul să apară scheme cu posibila apariție a unei firme căpușă la importul de energie”, explică Tofilat.

Potrivit expertului, o eventuală firmă căpușă ar putea genera două situații: „Dacă firma intermediară ar fi între Moldova și Ucraina, vom plăti mai scump pentru energie față de prețul de piață. Dacă ar fi între Moldova și regiunea transnistrean, prețul energiei ar rămâne același, dar s-ar fura din gaz”, spune Tofilat.

Potrivit surselor AGORA, reprezentanții Ministerului Economiei n-ar fi fost informați și nu au participat la luarea deciziei privind achizițiile energetice. Am încercat să obținem o reacție din partea Ministerului Economie, așa cum ni s-a promis un răspuns. Totuși, ulterior nu am mai primit răspuns la telefon.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.