În lista de reguli, CA menționează că presa trebuie să difuzeze știri cu o conexiune reală dintre subiect și imagine, iar titlurile şi textele afişate pe ecran - „să reflecte exact esenţa faptelor şi datelor prezentate”.
„În condițiile stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, se va prezenta obligatoriu poziția oficială a autorităţilor publice competente (Organizația Mondială a Sănătății, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale), acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă”, notează CA.
Autor:
Consiliul Audiovizualului mai scrie că pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii, moderatorii și redactorii trebuie să renunțe la „enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern”.
Mai mult, CA spune că unicele surse sigure, veridice, imparţiale și echilibrate sunt autorităţile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății).
„Această obligativitate rezidă imperios din necesitatea asigurării exactității maxime şi corectitudinii depline a informației, din caracterul esenţial al faptului că relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor”, mai scrie CA.
Presa e îndemnată să evite senzaționalul și „infodemia caracterizată de supraabundența de informații ce pot crea confuzie”. Jurnaliștii trebuie să combată „contaminarea publicului cu fake news apărute pe rețelele de socializare, să verifice orice informații legate, direct sau indirect, de subiectul coronavirus și să nu stimuleze panica.
Amintim că anterior președintele Igor Dodon spunea că autoritățile vor pregăti o nouă inițiativă legislativă – presa care răspândește știri false sau promovează panica să fie trasă la răspundere penală. Șeful statului a spus că mai multe televiziuni ar fi difuzat informații eronate, însă nu a menționat la ce instituții media se referă.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.