Carantina nu e motiv de trândăveală! Vezi cum își fac studiile elevii dintr-un sat din nordul republicii (FOTO)

Carantina nu e motiv de trândăveală! Vezi cum își fac studiile elevii dintr-un sat din nordul republicii (FOTO)
Colaj AGORA

Decizia autoritățilot de a închide unitătățile de învățământ pentru a limita răspândirea virusului COVID-19 a orientat învățământul în mediul online. Astfel, o bună parte dintre elevi continuă să învețe și să facă orele prin intermediul diferitor platforme sau aplicații. Nu este o excepție nici liceul din satul Gordinești, raionul Edineț, unde noile tehnologii sunt utilizate la maxim.

Procesul educațional de la distanță se realizează prin diferite resurse digitale, telefonul, internetul, iar platformele pe care copiii le utilizează sunt în funcție de posibilitățile clasei de elevi. Printre acestea se numără Viberul, Facebookul, Odnoklassniki, ZOOM și WhatsApp.  

Lecție de istorie online prin intermediul aplicației ZOOM/ Cristina Creciun

Directoarea liceului, Ana Guțu, susține că profesorii au început procesul de studiu încă înainte de a fi un ordin, dar acest lucru fără a încărca elevii cu multe teme. Accentul se pune pe obiectele de bază, iar fiecare profesor va avea un registru provizoriu unde va introduce toate notele și sarcinile date.

„Noi încercăm să atragem atenția la timpul pe care îl petrece elevul în fața calculatorului și să-i fie confortabil. Noi vrem să le inducem copiilor că nu sunt abandonați și că ne pasă de sănătatea lor”, susține directoarea.

Lecțiile durează cel mult 25 de minute și sunt ținute cu ajutorul apelurilor în grup. Elevii ascultă tema predată, iar apoi primesc exerciții pe care trebuie să le îndeplinească în timpul stabilit de profesor.

Autor: Arhiva personală/Marcela Druc

Profesoara de limbă și literatură română, Diana Ghincul, ne-a spus că acum, în primele zile, elevii sunt foarte cointeresați. „Dar, vedem pe parcurs. Chiar dacă predăm mai puțin timp decât o lecție obișnuită, în urma exercițiilor am constatat că elevii au însușit materia”, a mai adăugat profesoara.

În ceea ce privește disciplinele precum educația tehnologică, educația fizică sau educația muzicală copii sunt îndemnați să lucreze în grădină cu părinții, să facă curățenie, să facă exerciții sportive în casă sau să cânte împreună cu familia, fiind tot timpul dirijați și îndrumați de profesorii respectivi.

Chiar dacă sunt familiarizaţi cu unele platforme de învăţământ la distanță, profesorii recunosc faptul că pentru ei este o provocare și se adaptează cu greu.  

„Consider că în clasele liceale, învăţământul on-line se implementează mai ușor și mai eficient. Elevii de liceu sunt mult mai familiarizați cu noile tehnologii și ei singuri ghidează procesul de învăţământ. Ne este mai greu să lucrăm cu elevii claselor gimnaziale (în special clasele a V-a, a VI-a), care au nevoie de o atenţie și o ghidare mai specială, îndrumări, explicații și încurajări”, ne-a spus profesorul de istorie Victor Guțu.

Dacă în cazul claselor gimnaziale și liceale doar profesorii coordonează elevii, în ciclul primar procesul de studiu se desfășoară și cu ajutorul părinților sau fraților mai mari.

Învățătoarea claselor primare, Svetlana Danciuc susține că dacă orele s-ar ține prin intermediul telefonului fix ar fi și mai greu.

Convorbiri pe viber cu clasa III/ Svetlana Danciuc

„Pentru clasele primare am format un orar special care să conțină 15 minute de predare, pauze și ajutor. Eu le spun sarcinile, iar copii sau părinții fotografiază și îmi trimit înapoi. Vorbim prin Viber zi de zi și îi încurajez prin cuvinte de laudă”, a afirmat învățătoarea.

Elevii susțin că primele încercări sunt cele mai grele, deoarece a durat mobilizarea și alegerea în comun a aplicației unde urmau să desfășoare următoarele ore. Acum au ajuns la concluzia că o comunicare offline nu va putea fi înlocuită niciodată de comunicarea prin intermediul tehnologiilor.  

Lecție de matematică prin apel telefonic Viber

Elevă la liceu, Cristina Creciun mărturisește că „în comparație cu lecțiile obișnuite, lecțiile online ne obligă să petrecem o jumătate de zi în fața telefonului, calculatorului și asta provoacă oboseală mentală. La fel, necesită mai multă concentrare din partea noastră și mai multă muncă. Profesorii depun efort astfel încât fiecare dintre noi să înțeleagă materia nouă”.

Autor: Arhiva personală/Cristina Creciun

Cei preocupați de examene sunt pregătiți să-și asume responsabilitatea pentru că totul e spre binele lor.

„Stând în casă este într-adevăr necesar să avem o ocupație, dacă totuși avem posibilitatea să accesăm rețelele, de ce nu? Nimic nu este împotriva noastră, cu cât mai mult o să exersăm cu atât mai mult o să cunoaștem”, afirmă eleva în clasa IX-a, Marcela Druc.

Totuși, elevii au găsit un avantaj și spun că este distractiv. Se descurcă, dar totuși așteptă să se întoarcă la școală cât mai curând.

Amintim că în Republica Moldova, toate instituțiile de învățământ și-au suspendat activitatea începând cu 11 martie, ca urmare a răspândirii cazurilor de infecție cu noul tip de coronavirus.

Vezi și aceste știri
Ce avem pentru acasă? Cum arată viața elevilor și a părinților după ce pandemia a mutat școala - acasă

Ce avem pentru acasă? Cum arată viața elevilor și a părinților după ce pandemia a mutat școala - acasă

Elevii din Moldova, între potențialul de geniu și egoismul profesional al dascălilor. Cum poate deveni țara noastră o seră care crește olimpici (REPORTAJ VIDEO)

Elevii din Moldova, între potențialul de geniu și egoismul profesional al dascălilor. Cum poate deveni țara noastră o seră care crește olimpici (REPORTAJ VIDEO)

Președintele, despre starea de urgență: „Grădinițele și școlile vor fi deschise ultimele”

Președintele, despre starea de urgență: „Grădinițele și școlile vor fi deschise ultimele”

Advertoriale
De ce copacii pot electrocuta și cum putem preveni accidentele de acest fel (VIDEO)

De ce copacii pot electrocuta și cum putem preveni accidentele de acest fel (VIDEO)

Digitally Responsible: Moldcell lansează o strategie comună de responsabilitate socială digitală

Digitally Responsible: Moldcell lansează o strategie comună de responsabilitate socială digitală

Dorești să cumperi metal, rapid și fără a sta la coadă? Acum e posibil cu BPM Сhat Bot

Dorești să cumperi metal, rapid și fără a sta la coadă? Acum e posibil cu BPM Сhat Bot

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristofor Aldea-Teodorovici a devenit tată! Artistul și-a numit copilul în cinstea mamei sale...
 • #ProfesoriCOOL Maria Puțuntică Stoian. În viața de pedagog totul e ca la...
Cele mai populare
 • 1
  Protestele în Belarus continuă. Mii de cetățeni au împărțit flori și îmbrățișări mascaților. Lukașenko: „Să stau și să aștept în timp ce Minsk este întors cu capul în jos? (FOTO)
 • 2
  Informațiile privind accesul moldovenilor pe teritoriul altor state au fost actualizate (DOC)
 • 3
  Vladimir Putin oferă americanilor vaccinul anti-COVID-19. SUA: „Nu este deschisă progreselor medicale făcute în Rusia”
 • 4
  Lukaşenko: „Trebuie să îl contactez pe Putin. Ameninţările nu mai vizează doar Belarusul”
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.