Guvernul Chicu are de gând să sprijine tot mai mult domeniul agricol și să ofere subvenții și moldovenilor care se reîntorc din diasporă și-și deschid afaceri agricole în R. Moldova. Mai mult, premierul Ion Chicu spune că, pe fundalul pandemiei de COVID-19, remiterile bancare vor scădea, iar statul se pregătește să privească sectorul agricol „ca pe un sector care poate substitui importurile”.
Guvernul a aprobat astăzi extinderea plafonului de vârstă pentru tinerii fermieri, de la 35 la 40 de ani, ca aceștia să se încadreze în categoria de vârstă pentru subvenționare. În plus, Executivul se pregătește să pună la punct un mecanism de subvenții pentru cei care revin din diasporă și vor să deschidă afaceri în domeniul agricol. „În paralel, vă rog la rectificarea bugetului să suplimentăm fondul de subvenționare pentru acești beneficiari”, a cerut Chicu.
Pe finalul ședinței Executivului, Chicu a venit cu mai multe detalii.
„În condițiile situației astăzi din lume, sectorul agricol va căpăta o importanță majoră, în primul rând la crearea locurilor de muncă. Considerăm că până acum am avut luxul de a importa produse alimentare - cre că plătim un miliard de dolari pentru asta. Noi privim sectorul agricol ca pe un sector care poate substitui importurile. Cu toții înțelegem că evoluțiile din Europa, de unde primim remiteri, vor avea impact asupra țării. Pentru a diminua impactul unei scăderi de remiteri, trebuie să ne asigurăm și să producem la noi o bună parte dintre produsele pe care le importăm. Sectorul agricol este principalul element în acest program, de asta vom veni cu susținere masivă în acest domeniu”, a spus Chicu.
Precizăm că în ultimii 6-7 ani valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură s-a redus de circa 10 ori, arată date ale Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA). Astfel, dacă în anii 2012-2013 valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură ajungea la circa 40 milioane lei pe an (9% din totalul subvențiilor).
La început de martie, deputatul PPDA, Alexandru Slusari, a cerut ca alocațiile pentru agricultori să însumeze 3% din bugetul de stat, începând cu 2021.