Blocați, trăind din ultimii bani, în șomaj tehnic sau autoizolați acasă: Cum trec prin pandemie moldovenii aflați în țările afectate

Blocați, trăind din ultimii bani, în șomaj tehnic sau autoizolați acasă: Cum trec prin pandemie moldovenii aflați în țările afectate

Mii de cetățeni ai R. Moldova trec prin pandemia de COVID-19, aflându-se în țările cele mai afectate. Unii sunt bine și depășesc încercarea cu optimism, alții și-ar dori să fie acasă, dar nu se încumetă din grijă pentru cei dragi. AGORA a aflat cum trec prin pandemie moldoveni aflați în mai multe colțuri ale lumii.

Italia: Unii moldoveni sunt blocați fără loc de muncă

În vârstă de 51 de ani, doamna Zinaida este în Italia de aproape 15 ani. Femeia a lucrat o perioadă îndelungată în calitate de badantă (n.r. așa sunt numite persoanele care au grijă de vârstnici). Pentru că acasă o așteptau copiii și fratele care are nevoie de îngrijiri, Zinaida a hotărât să lase munca și să revină în R. Moldova. Așa s-a întâmplat, însă, că decizia a coincis cu începutul epidemiei. Statul a aplicat restricții de circulație și femeia a rămas blocată pe teritoriul italian singură, fără serviciu și din contul banilor câștigați în acești ani.

Grija femeii este și pentru cei dragi: „Mi-i frică de această epidemie. Mă gândesc la cei de acasă, căci am și nepoți. Nu văd nicio ieșire din situație”, spune disperată femeia.

Autor:

Stă în locuința închiriată, împreună cu proprietara. Ambele sunt izolate și ies doar după cumpărături, o dată în săptămână. Când a mers ultima oară la magazinul de lângă casă, nu era de găsit făină și zahăr. Totuși, deși sunt restricții, femeia spune că în orășelul în care stă e liniște.

Rămași în Italia, încrezători în sistemul de sănătate

În inima Italiei, la Milano, se află și Ina Roman, o tânără de 22 de ani. Este acolo de aproape cinci ani, împreună cu familia sa. Ina recunoaște că epidemia i-a luat prin surprindere.

„Italia era renumită pentru sistemul medical complex, cu aparate de ultimă generație și cadre medicale bine instruite în caz de vreo catastrofă epidemică. Este motivul pentru care eu și familia mea am hotărât sa rămânem aici, chiar și după declararea stării de urgență. Ne-am gândit că în caz de ceva, avem garanția că în Italia scăpăm vii”, spune Ina și menționează că au rămas și pentru binele rudelor din R. Moldova. Totuși, tânăra recunoaște că riscul de infectare este foarte mare, văzând numărul de cazuri confirmate zilnic și știrile despre spitalele supraaglomerate. Împreună cu familia, sunt izolați în casă și ies doar pentru a-și procura strictul necesar.

Angajații din localul în care lucra au intrat în șomaj tehnic. Totuși, statul italian a întreprins măsuri în acest sens. Cei angajați în bază de contract au primit susținere financiară de 600 euro pentru luna martie. Au fost suspendate plățile facturilor și ale ratelor la credite bancare.

Tânăra spune că în cazul altor moldoveni situația este mult mai critică: „Din păcate, am foarte mulți cunoscuți care muncesc fără a avea un contract de muncă. Stau în chirii, iar acum proprietarii îi presează să achite. Mulți dintre ei riscă să rămână în stradă fără bani nici de mâncare, iar în Moldova nu se pot întoarce deoarece nu găsesc mijloc de transport”, spune Ina.

Spania: Liliana merge la muncă, prezentând un certificat ce motivează deplasarea

În Spania, o altă țară printre cele mai afectate de epidemie, se află Liliana, o femeie de 38 de ani. Este acolo de trei ani și așa ca multe femei din R. Moldova are grijă de o bătrână.

...

Odată cu epidemia, femeia a fost rugată să petreacă mai mult timp cu bătrâna de care îngrijește, pentru a o supraveghea să nu iasă din casă.

„Pe străzi e liniște, deși patrulează poliția. În magazine sunt toate cele necesare. Pentru a mă proteja, port mănuși, mască, folosesc dezinfectant și mă strădui să circul cât mai puțin cu transportul”, spune Liliana. Femeia rămâne să muncească în Spania până la vară și speră că până atunci epidemia se va sfârși.

Autor:

Anglia: Autobuze cu două etaje pline până la pandemie, acum - goale

În capitala Marii Britanii, la Londra, de 14 ani trăiește Rodica Andron. Este acolo cu copiii, iar pe timpul anului școlar îi vine în ajutor și mama, care va rămâne acolo până va trece epidemia. „În Moldova nu vom reveni. Aici sunt copiii. Au de făcut teme. În plus nu vreau să expun pericolului pe tata și sora, rămași în țară”, spune femeia.

Rodica lucra în calitate de supervisor la restaurantul unui hotel. Odată cu carantina, toți angajații au fost nevoiți să intre în șomaj tehnic. „Suntem plătiți ca în cazul vacanțelor. Așteptăm ordonanța guvernului, care promite că vom avea salarii de 80%”, spune femeia.

„Uneori se aud sirenele ambulanțelor în regiune. Când merg la cumpărături, observ autobuze cu două etaje goale. Înainte de pandemie erau pline. E neobișnuit de liniște”, spune Rodica.

Autor:

Paris: Amenda pentru încălcarea regimului de deplasare - 135 de euro

Și străzile Parisului sunt pustii, ne spune Oleg Stepa. Îndeosebi în transportul public. Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, împreună cu feciorul, este în Franța de aproape zece ani. Acasă, în R. Moldova au rămas soția și fiica. „Statul încearcă să mențină locurile de muncă, deși este foarte probabil curând să intrăm în șomaj tehnic”, spune Oleg. În situație de epidemie, orele de lucru au fost reduse. Bărbatul activează într-o companie de construcții, ocupându-se în special de lucrările de interior.

„Trei zile în urmă am instalat sticle de protecție pentru angajații de la casele magazinelor. Este ceva nou”, spune bărbatul.

Autor:

La locul de muncă poartă mască, folosește dezinfectant. Recunoaște că soluția este greu de găsit în farmacii. Restricțiile de deplasare prin oraș sunt și ele foarte drastice: „Amenda este de 135 de euro dacă nu ai act ce demonstrează încotro mergi. În alte cazuri, ai dreptul să ieși din casă pe o rază nu mai mare de 1 km”, spune bărbatul. Cunoaște cazul mai multor moldoveni rămași fără lucru. „Nu au de ales, trebuie să meargă acasă. Așteaptă când vor fi organizate curse de avion”.

Alături de copii și soț, de cinci ani, în Paris, este și o altă cetățeancă a R. Moldova – Olesea. Toți stau în autoizolare. Compania la care activa soțul a intrat în șomaj tehnic. Copiii nu merg la școală. „Au primit teme pentru cinci săptămâni înainte”, spune Olesea. Cât despre surse de supraviețuire, femeia spune că statul francez a promis susținere financiară de 84% din suma salariilor. Speră că se vor descurca.

Germania: Pe străzi nu prea vezi lume. Și mașini sunt mai puține

La volanul tirului, Ghenadie circulă prin Germania, dar și peste hotarele ei, de mai bine de un an, iar de curând a reușit să-și aducă alături și familia. Recunoaște că grija pentru cei trei copii crește din cauza epidemiei, așa că nu ezită să-și prelucreze mâinile o dată în plus când revine de la muncă.

Regiunea Waghauzel, unde locuiește cu familia, e patrulată de polițiști. „Lume pe stradă nu prea vezi. Și mașini sunt mai puține. Iar ca să ieși din casă trebuie să prezinți un certificat ce demonstrează că mergi la muncă”, spune bărbatul. Deși sunt mai puține ore, Ghenadie continuă să muncească zilnic. Totuși, bărbatul se simte în siguranță. „Am grijă să transport butelii cu apă pentru magazine. În mare parte munca este automatizată și nu sunt nevoit să intru în contact cu multe persoane”, spune bărbatul.

„Inițial epidemia a stârnit o ușoară panică prin rândul populației. Acest lucru se observa în special în magazine unde unele produse erau de negăsit. Acum, însă, lucrurile s-au mai liniștit”, spune bărbatul.

Israel: Cu cei dragi rămași acasă, Virginia continuă să muncească. Femeia se simte în siguranță

24 din 24 de ore, monitorizând starea de sănătate a unei bătrâne de 92 de ani, în Israel de aproape șase ani, se află Virginia, o moldoveancă de 42 de ani. În Israel îngrijitoarele vârstnicilor se numesc „metapelet”. „Slavă Domnului, până acum nu risc să rămân fără lucru”, spune femeia, spre deosebire de cazul altor două moldovence despre care a aflat că nu au de lucru și așteaptă să fie remunerate ca să poate reveni în țară. Virginia se află în apropiere de Tel Aviv. Femeia spune că se simte în siguranță și că se străduie să aplice recomandările autorităților. Deși acasă au rămas părinții în vârstă înaintată și fiica, femeia nu se gândește să revină, din grijă pentru ei.

Cifra cazurilor de infectare cu COVID-19, la 26 martie, se apropie de jumătate de milion, fiind înregistrate 487.648 îmbolnăviri în toată lumea. Țările cele mai afectate sunt China, Italia, SUA, Spania, Germania. În R. Moldova sunt înregistrate 149 de cazuri, două însănătoșiri și un deces. Autoritățile din țară, cât și cele străine, întreprind acțiuni de întoarcere a cetățenilor în țarile de origine. Totuși, oamenii sunt îndemnați să se informeaze despre situațiile la frontierele de stat în condițiile în care mai multe țări și-au închis frontirele. Astfel, cetățenii riscă să rămână blocați în drum spre R. Moldova. Autoritățile îndeamnă cetățenii să contacteze misiunile diplomatice a R. Moldova din țara în care se află, în cazul în care au nevoie de ajutor.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.